Hlavní obsah

ODS a ČSSD začaly oťukávat možnost velké koalice v Praze

Právo, jov

Volby v Praze sice vyhrála TOP 09, ve hře je ale i varianta radniční koalice bez této strany. Právě o této možnosti ve středu poprvé jednali ve Sněmovně zástupci pražské ODS a ČSSD. Zatím došlo na oťukávání a k dohodě o hledání programového průniku.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Pražský volební lídr Bohuslav Svoboda (ODS) si podává ruku se svým protihráčem z ČSSD, Jiřím Dienstbierem ml., který přišel s Karlem Březinou (oba ČSSD) na povolební vyjednávání.

Článek

„Shodli jsme se na tom, že toto schůzka, která byla první, tak rozhodně není schůzkou poslední,“ řekl na tiskové konferenci po jednání s občanskými demokraty šéf pražské ČSSD Petr Hulinský.

ODS a ČSSD nyní budou testovat, zda-li se najde možný programový průnik. To je podle Hulinského základní východisko. Porovnání programů dostali na starosti šéf klubu zastupitelů ODS Rudolf Blažek a zastupitel ČSSD Karel Březina.

„Pravděpodobně v pátek se zjistí, jak na tom vzájemně s programovými východisky jsme. Popřípadě jestli se najde průnik, tak budeme dále diskutovat o tom, jak by měla vypadat pražská radnice,“ řekl Hulinský.

Podle předsedy pražské ODS Borise Šťastného jsou stále otevřeny všechny tři možnosti koalice v Praze. Tedy TOP 09 s ODS, TOP 09 s ČSSD a ODS s ČSSD. „Stále zůstávají otevřeny všechny tři varianty možné koaliční spolupráce otevřeny,“ sdělil Šťastný. Pravděpodobnost vzniku dohody se soc. dem. je tak podle něj 33 procent.

Vítězná TOP 09 bude mít na pražské radnici 26 zastupitelů, druhá ODS rovných dvacet a ČSSD čtrnáct zastupitelů. Do zastupitelstva se ještě dostala KSČM, která bude mít tři zástupce.

Reklama

Výběr článků

Načítám