Hlavní obsah

Ostravská ODS proti Nečasovi: Raději ČSSD než "lumpa" Janáčkovou

Právo, Denisa Telaříková
Ostrava
Aktualizováno

Zabraňte vzniku oranžového Senátu, podpořte ve druhém kole senátních voleb koaličního kandidáta. Takto apeluje na voliče premiér, a zároveň šéf ODS Petr Nečas. Pro Ostravu to však znamená, že by lidé měli podpořit kandidaturu senátorky Liany Janáčkové (Nezávislí) na úkor Antonína Maštalíře (ČSSD). A právě to pobouřilo ostravskou ODS, která senátorku a zároveň starostku Mariánských Hor a Hulvák nemá v oblibě.

Foto: Zbyněk Stanislav, ČTK

Premiér a předseda ODS Petr Nečas

Článek

Nečas  při sčítání hlasů v sobotu večer na tiskové konferenci vyzval občany a příznivce ODS, aby podpořili i kandidáty z řad TOP 09, Věcí veřejných, KDU-ČSL či nezávislých proti kandidátům ČSSD, aby se tak zabránilo soc. dem. v ovládnutí Senátu a následné blokaci vládních návrhů.

„Vyzývám všechny voliče ODS, aby podpořili kandidáty ODS ve druhém kole senátních voleb. Tam, kde se do druhého kola senátních voleb nedostal kandidát občanských demokratů, vyzývám k podpoře koaličního kandidáta TOP 09 nebo Věcí veřejných. Vyzývám také k podpoře kandidátů KDU-ČSL a paní senátorky Liany Janáčkové v těch obvodech, kde proti představiteli levice nestojí koaliční kandidát,“  prohlásil Nečas.

Foto: Stanislav Peška, ČTK

Senátorka Liana Janáčková na jednání senátního mandátového a imunitního výboru.

„Dokonce někteří členové strany po předsedových výrocích zvažovali, že z ODS odejdou,“ svěřil se předseda místního sdružení Mariánské Hory a Hulváky Radomír Michniak s tím, že premiérovým názorem se bude v pondělí od 17 hodin zabývat také oblastní rada ODS.

„Panuje zděšení a šok. Není přece možné podporovat lumpy. Na mariánsko-horské radnici jsou chyby v hospodaření a podezřelé zakázky. Já konkrétně klidně podpořím kandidáta ČSSD Antonína Maštalíře. Jsem pro slušnost. Premiér Nečas tvrdí, že musíme bojovat proti korupci, a potom chce něco takového,“ divil se Michniak, kterého právě před čtyřmi lety Liana Janáčková připravila o místo starosty. Janáčková i jako nezávislá byla v minulém volebním období členkou senátního klubu ODS.

„Je to prostě rozhodnutí ‚generála bez vojsk‘. Předseda asi vůbec netuší, jaké poměry zde panují,“ doplnil ještě předseda místního sdružení.

Právě kvůli problémům s hospodařením odebral ostravský magistrát vedený velkou koalicí ODS a ČSSD obvodu Mariánské Hory a Hulváky právo na samostatné hospodaření.

Janáčková: Nečasovy podpory si vážím

Liana Janáčková v pondělí Právu řekla, že podpory Nečase si velmi váží. „Veřejnou podporu vítám, obzvlášť od slušných a rozumných lidí, nicméně jsem o ni nežádala,“ reagovala senátorka a dodala, že výroky pana Michniaka o lumpech jsou opravdu velmi ostré.

„V minulosti jsme byli přátelé, avšak po převratu na radnici se situace změnila. Neunesl prostě svou porážku. Totéž platí pro další členy ostravské ODS, kteří dokonce hrozí odchodem. Holt Janáčková vyhrála volby už pošesté a to neunesou. Zároveň si ODS neuvědomuje, že takto hází špínu i na voliče, kteří mi dali hlasy do Senátu či na radnici,“ prohlásila Janáčková.

Podle ní policie prošetřování hospodaření Mariánských Hor a Hulvák odložila, jelikož nenašla žádná pochybení. „Neustále mě někdo pomlouvá, ale ať doloží důkazy.“

Nečasova podpora Liany Janáčkové do Senátu rozčílila v Ostravě také členy ČSSD. „Premiér Nečas mě svými opakovanými výroky postavil před druhým senátním kolem do role outsidera, což je neskutečná podpásovka,“ rozhořčeně líčil své pocity druhý ostravský kandidát do Senátu a zároveň starosta Slezské Ostravy Antonín Maštalíř a dodal, že to je neférové jednání.

„Skutečně uvažuji o tom, že nepůjdu do plánované koalice s ODS. Podobný názor mají i mí straničtí kolegové v jiných ostravských obvodech,“ dodal Maštalíř.

Reklama

Výběr článků

Načítám