Hlavní obsah

Klaus nekřížkoval, volil tak, aby se do zastupitelstva nedostaly rychlokvašky

Právo, Jan Rovenský
Praha
Aktualizováno

Prezident Václav Klaus přišel hodit svůj hlas v komunálních volbách v pátek odpoledne do pražských Kobylis. Novinářům například prozradil, že nekřížkoval a že při jeho volbě hrálo roli to, aby se do zastupitelstva hlavního města dostaly seriózní politické strany, nikoli rychlovykvašené okurky.

Článek

Klaus tradičně nechtěl říci, koho volil, podle svých slov však hlasoval pro stejnou stranu jako v květnových volbách do Sněmovny. Prezident vyzval k co největší účasti, podle něj by bylo úžasné, kdyby v ČR byla stejná jako ve Vídni, kde k urnám přišlo 56 procent lidí.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Prezident Václav Klaus nechtěl říci, komu dal hlas, zato naznačil, komu ho nedal.

„Každé volby jsou důležité a komunální jsou důležité mimořádně. Věřím, že si to občané uvědomují, že je lepší volit, než někde potají nadávat,“ řekl Klaus. Na dotaz Práva, zda využil možnost křížkovat kandidáty, odpověděl: „Zjednodušil jsem si to nedělením svého hlasu.“ Naopak první dáma Lívia Klausová se novinářům přiznala, že křížkovala.

"Na amatérské prognózy tu máme Zemana"

Prezident apeloval na to, aby zvítězily zavedené partaje. „Jde mi strašně o to, aby šanci řídit městskou část dostaly seriózní politické strany, aby to nebyly rychlovykvašené okurky, které mají možná hezkou tvářičku na billboardech nebo se nad nimi sklání na billboardech významný celostátní politik,“ odpověděl Klaus na dotaz Práva, podle jakých kritérií volil, s narážkou na TOP 09 a VV. Doplnil, že mu šlo spíše „o skutečné lidi a strany“.

Foto: Jan Handrejch, Právo

První dáma Lívia Klausová svůj hlas křížky rozdělila mezi více kandidátů.

Prezident souhlasil s názorem, že změnu potřebuje i pražský magistrát. „Ale démonizace a vytrhávání jednotlivostí ze souvislostí pražskému magistrátu škodily víc, než si zasloužil,“ zdůraznil Klaus.

Prezident doplnil, že volby budou i průzkumem veřejného mínění o tom, zda si lidé řeknou, že v květnu volili špatně. Tipovat výsledek voleb nechtěl. „To bych byl amatérský prognostik, a na to už máme Miloše Zemana,“ uzavřel Klaus.

Zeman: je to test kvality jednotlivců

Expremiér Zeman byl s manželkou Ivanou volit v pražských Stodůlkách krátce po druhé hodině, kdy se otevřely volební místnosti. Hlasy dal kandidátům Strany práv občanů - zemanovci (SPOZ), kterou vedl do květnových sněmovních voleb. „Volil jsem SPOZ, protože si myslím, že stran práv politiků už máme poměrně dost,“ řekl Zeman Právu.

Foto: Petr Horník, Právo

Miloš Zeman přichází za doprovodu manželky do volební místnosti

Pokud jde o výsledky voleb, vyslovil přání, aby byly pro SPOZ ještě lepší než v klání o Sněmovnu. Považuje to za kritérium úspěchu této nové strany. „Pokud jde o výsledky ať už stran vládní koalice, nebo opozice, zastávám názor, že zejména komunální, ale částečně také senátní volby, jsou především volbami konkrétních osobností. Uvidíme, jak kvalitní osobnosti nasadily jednotlivé strany nebo i sdružení nezávislých na své kandidátky a podle toho volby dopadnou. Bude to prostě test kvality těchto kandidátů,“ dodal Zeman.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám