Hlavní obsah

Voliči mohou během dvou dnů přemalovat radnice

Právo, luk

Před dvěma lety se po krajských volbách mluvilo o oranžové tsunami. To když soc. dem. ovládli všech třináct regionů kromě Prahy a do té doby dominantní modrá zmizela. Dá se očekávat, že modří opustí i radnice měst a obcí? A stanou se komunální i senátní volby referendem o vládě, jak si to přeje ČSSD?

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Poslední průzkumy zvěstovaly poměrně dobré šance soc. dem. a také TOP 09, nicméně ani občanští demokraté by podle nich neměli propadnout. Ohrožena je však největší bašta ODSPraha, kde jí TOP 09 tvrdě šlape na paty.

Vítězů tak budou mít komunální volby nejspíš celou řadu, nehledě na nezávislé kandidáty, kteří před čtyřmi lety získali nejvíc – 61,78 procenta hlasů. ODS je každopádně ve složité situaci.

Jak se volí:
v pátek 14:00 - 22:00
v sobotu 8:00-14:00

O zastupitelstvech obcí a na třetině území o senátních kandidátech se bude rozhodovat v pátek od 14 do 22 hodin a v sobotu od 8 do 14 hodin.

Statutárních měst je včetně metropole 24. ODS přitom nyní vládne v 15 z nich, například v Praze, Hradci Králové, Pardubicích, Ústí nad Labem, Karlových Varech nebo v Olomouci.

Nejde přitom o málo, šéfování velkých měst lze z hlediska politického i ekonomického vlivu srovnávat s vedením ministerstva. Ze 132 obcí nad deset tisíc obyvatel mají občanští demokraté 82 starostů a primátorů, přičemž například soc. dem. jen 19.

Celkem do 6250 obcí, městysů a měst kandiduje 207 892 lidí, jejichž průměrný věk je 45,09 roku.

Obhájit svou pozici bude pro občanské demokraty těžké zvláště poté, co se zejména o ústeckém, jihočeském či pražském regionu začalo i mezi samotnými občanskými demokraty mluvit jako o baště kmotrů. Současnému vedení ODS přitom nemusí stačit, že se nyní od těchto praktik distancuje a slibuje zásadní změnu.

Premiér a šéf ODS Petr Nečas připouští, že tyto volby nemají příliš dobrý vliv na koaliční soudržnost. „Nezastírám, že poté, co bude po komunálních volbách a po druhém kole senátních voleb, tak si asi většina z nás oddechne,“ řekl včera novinářům předseda ODS.

Jak správně volit
Termín voleb: v pátek jsou volební místnosti otevřeny od 14 do 22 hodin, v sobotu od 8 do 14. Výsledky by měly být známy v sobotu večer, nejpozději v neděli nad ránem.
Výběr strany: v komunálních volbách lze zaškrtnout kolonku pouze u jedné strany. V případě označení dvou či více subjektů by hlas neplatil.
Výběr kandidátů: pokud lidé vybírají jednotlivé kandidáty, mohou jich zakřížkovat maximálně tolik, kolik je členů daného zastupitelstva. V opačném případě by lístek opět nebyl platný.
Výběr strany i kandidátů: při kombinované formě hlasování – tedy označení strany a k tomu kandidátů z jiných uskupení, opět musí volič brát ohled na maximální počet svých hlasů podle počtu hlasů zastupitelstva.
Umístění lístku: lístek musí být u komunálních voleb v šedé úřední obálce a nesmí být přetržený či znehodnocený tak, že by nebylo možné přečíst potřebné údaje.
Senátní volby: volič do žluté obálky dá pouze lístek svého favorita, nic nezaškrtává ani nekroužkuje.
Prokázání totožnosti: svůj hlas může občan vhodit teprve poté, co se prokáže platným občanským průkazem nebo cestovním pasem.

V povolebních vyjednáváních o složení radnic bude podle jeho slov ODS upřednostňovat pravostředové koalice. Ale tentokrát poprvé zřejmě nebudou místa nabízet, ale spíš budou čekat, zda je konkurenti osloví.

Také sociální demokraté však budou hrát o minimálně dvě klíčové pozice v komunálních volbách. Stranický místopředseda Roman Onderka zkusí obhájit post brněnského primátora. To samé se týká Petra Kajnara v Ostravě. Soc. dem. vládnou mimo jiné také v Karviné či v Havířově.

Klíčové budou komunální volby rovněž pro lidovce, kteří měli v minulosti svou základnu právě ve městech a obcích. Z těch větších obhajují například post starostky Vsetína Květoslavy Othové. KDU-ČSL pak vládne v řadě menších obcí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám