Hlavní obsah

Muž dal Sobotkovi pěstí, dostal podmíněný trest

Právo, Petr Kozelka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno
Aktualizováno

Miroslav Dvořák dostal ve čtvrtek od městského soudu v Brně podmíněný trest osm měsíců s odkladem na 30 měsíců za útok na úřadujícího předsedu ČSSD Bohuslava Sobotku. Úderem mu pochroumal krční páteř. Podmíněný trest navrhovala obžaloba. Sobotka se čtvrtečního jednání účastnil, soudce chtěl, aby objasnil okolnosti a následky útoku.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Bohuslav Sobotka čeká na svůj výslech před soudem

Článek

„Bylo by to fackou demokracii, takovýmto způsobem řešit problémy. Jste prvním, kdo takto stojí před soudem za to, že demokracii nectil a vzal spravedlnost do vlastních rukou tam, kde měl dost možností demokratickým způsobem dosáhnout svého cíle,“ prohlásil v odůvodnění soudce Ivo Zummer.

„Facek padají v naší zemi desítky, ale aby se jim dostalo takové pozornosti policejního prezidenta i nejvyšší státní zástupkyně, to už s něčím hraničí,“ rozčiloval se Dvořákův advokát.

K útoku došlo ke konci květnového předvolebního vystoupení kandidátů sociální demokracie před kulturním domem Rubín v Brně. Po Sobotkově vystoupení před několika stovkami lidí se k politikovi přimotal evidentně opilý muž v červené mikině a uštědřil mu ránu do obličeje, po které otřesený Sobotka ztratil brýle a upadl na zem. Následně byl pod ochranou svých přívrženců odveden do sanitky, útočníka mezitím zadržela policie.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Miroslav Dvořák (vlevo) se svým advokátem před zahájením soudního líčení.

„Všiml jsem si ho už během mého vystoupení, protože stál hned v první řadě a při mé řeči tleskal. Po mé řeči ke mě přistoupil, podal mi stočený list papíru a něco mi krátce řekl. Vzápětí mě udeřil do obličeje, do tváře pod spánkovou kost. Spadly mi brýle a upadl jsem. Po útoku jsem překonával šok, s fyzickým útokem jsem se nikdy nesetkal snad s výjimkou nějakých dětských rvaček,“ prohlásil před soudem Sobotka.

Typická česká facka

Už při minulých přelíčeních vystoupil před soudem Dvořákův kamarád, který byl útoku přítomen. Na osudný mítink v Brně přišel společně se svým kolegou z práce už posílen alkoholem. „Dali jsme si asi tři piva a nějakého panáka. Poslouchali jsme, pak mu šel Mirek (Dvořák pozn. red.) předat nějaké papíry a padla ta facka. Definoval bych ji jako typickou českou facku, jako když se vrátíte po tahu a manželka vám ji dá,“ pokusil se o přesnou definici úderu Dvořákův kolega.

Soudní znalec Zdeněk Krejzlík prezentoval své závěry, že Sobotka dostal pěstí, protože jen tak mohl mít pohmožděnou páteř a nikoli otřes mozku. Soudní znalec to označil za lehké zranění.

Šanci na omluvu nevyužil

Přestože při předchozích výsleších Dvořák ve své výpovědi uvedl, že ho celá věc mrzí, příležitost se Sobotkovi osobně omluvit ale se svým nemizejícím úsměvem na rtech odmítl využít. Politik u soudu uvedl, že kromě několik dní přetrvávající bolesti krční páteře při prudkých pohybech se nijak necítil omezen ve svém obvyklém způsobu života a po několika dnech se znovu zapojil do kampaně.

„Stalo se to, ale nesouhlasím s obžalobou. V afektu a pod vlivem alkoholu jsem políček panu Sobotkovi udělil a jsem ochoten nést za to plnou odpovědnost,“ krátce před soudem prohlásil při minulém soudním jednání Dvořák, který při předchozích výsleších uvedl, že facku Sobotkovi vyťal kvůli jeho postojům k otázce nájemného.

„Jednalo se o osobní spor, o nic jiného. Chtěl jsem mu předat jen nějaké listiny, ale nechal jsem se unést pod vlivem určité arogance. Mrzí mě to,“ vypověděl už dříve Dvořák.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám