Hlavní obsah

Vláda se pře o opatřeních proti zdražení elektřiny

Právo, Novinky, ČTK, rsk, jas
Praha
Aktualizováno

Debata vlády o způsobu, jakým stát zasáhne proti skokovému zdražení elektřiny v příštím roce, se protahuje. Premiér Petr Nečas (ODS) se podle informací Práva neshodl s ministrem financí Miroslavem Kalouskem (TOP 09) na způsobu financování plánovaných opatření. Kalousek následně navrhl projednávání bodu odložit. Podle vyjádření mluvčího kabinetu Martina Kupky ministři o bodu dále jednají.

Foto: Petr Horník , Právo

Premiér Petr Nečas (vpravo) s ministrem financí Miroslavem Kalouskem

Článek

Nečas se v úterý postavil proti Kalouskově návrhu, aby se k vyrovnání cen elektřiny použily výnosy z prodeje emisních povolenek. Podle Nečase je ministrův návrh nerealistický a populistický.

Podle premiéra je třeba připravit sadu opatření, nespoléhat se pouze na povolenky, jak v pondělí navrhl Kalousek. Skok v ceně elektřiny by tento krok podle něj jen na několik let oddálil, protože zisk z povolenek bude omezený a vyčerpal by se "během dvou, tří, maximálně čtyř let, čili to není trvalé řešení. Navíc je to řešení použitelné až od roku 2013, protože od té doby budou tyto povolenky používány," uvedl premiér.

Kalousek následně oponoval, že výnosy bude možné mít k dispozici už příští rok, předpokladem je rychlé politické rozhodnutí.

Pokud by byl ten bod přesunut na některou z dalších schůzí kabinetu, mohlo by být ohroženo jeho projednání na říjnové schůzi Sněmovny, které je s ohledem na legislativní lhůty podstatné.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám