Hlavní obsah

Dražší elektřinu by mohly kompezovat zisky z emisních povolenek, míní Kalousek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) v pondělí uvedl, že zdražování elektřiny v souvislosti s podporou obnovitelných zdrojů by v příštích letech mohly kompenzovat zisky z prodeje části emisních povolenek. V letech 2013 až 2020 by příjmy z prodeje emisních povolenek, které by stát chtěl poskytnout na kompenzace, měly dosáhnout zhruba 90 miliard korun.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09)

Článek

Původně plánoval stát tuto část emisních povolenek za roky 2013 až 2020 poskytnout podnikům zdarma. Uvažovaný krok tak bude mít dopad na náklady a zisk elektrárenských společností, neboť ekologické investice budou nuceny financovat ze svých zdrojů. V současné době povolenky na znečištění dostávají firmy zdarma, a pokud je nepotřebují, mohou je prodat či použít v dalších letech. Kupříkladu ČEZ dostal podle ekologů za roky 2008 a 2009 pro svá zařízení povolenky v hodnotě zhruba 2,9 miliardy korun.

Podle Kalouska je navrhované řešení inspirováno iniciativou Svazu průmyslu a dopravy ČR, který vládu nedávno požádal o kompenzaci zdražení elektřiny z prodeje emisních povolenek. Stejné řešení navrhovala Česká průmyslová fotovoltaická asociace. "Je to logické řešení," řekl Kalousek.

Nechceme skokové zdražení

Prostředky z prodeje povolenek by měly být pro kompenzaci zdražení elektřiny podle něho dostatečné pro příští zhruba dva roky. "Je důležité, abychom zabránili skokovému zdražení elektřiny," řekl ministr. Určitému zdražení elektřiny během dalších zhruba 20 let se však spotřebitelé neubrání, dodal.

Elektrická energie by měla příští rok zdražit v důsledku podpory obnovitelných zdrojů. Stát musí podle závazku EU do roku 2020 pokrýt z obnovitelných zdrojů 13 procent své spotřeby elektřiny.

V lednu minulého roku bylo v Česku 1475 solárních elektráren, které do sítě dodávaly 65,7 megawattů. Za rok jejich počet stoupl na 10 145 a výkon je 693,6 megawattů. Další projekty se na poslední chvíli dokončují.

Reklama

Výběr článků

Načítám