Hlavní obsah

Mrazivé ráno přepisovalo rekordy

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Velmi chladné úterní ráno znamenalo na některých stanicích přepsání historických rekordů nejnižších teplot pro dnešní datum. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) informoval o osmi takových místech. V Šindelové na Sokolovsku teplota klesla dokonce na minus osm stupňů.

Foto: Veis David, ČTK

Rybáři z Třeboně při výlovu největšího českého rybníku Rožmberk.

Článek

"Ve stanici Deštné v Orlických horách bylo naměřeno minus 3,3 stupně Celsia, od roku 1961 tam byla nejnižší teplota minus 2,7 stupně v roce 2004. Ve stanici Jeseník s měřením od roku 1941 byla teplotou minus 2,9 stupně překonána teplota minus 2,3 stupně rovněž z roku 2004," uvedl Pavel Jůza z ČHMÚ.

Stanice s překonanými rekordy (hodnoty ve stupních Celsia)
nový rekordpůvodní rekord
Cheb-2,2-1,1
Deštné-3,3-2,7
Jeseník-2,9-2,3
Karlovy Vary Olšová Vrata-2,1-2
Mošnov-2,3-2,1
Ostrava-Poruba-1,60,0
Praha-Libuš-1,2-0,9
Staňkov-2,7-2,5
Zdroj: ČHMÚ

Ještě chladněji bylo podle informací ČTK v úterý v Šindelové na Sokolovsku. Ve dvou metrech nad zemí tam bylo naměřeno minus sedm stupňů Celsia, v pěti centimetrech ještě o stupeň méně. V Šindelové nejsou ranní mrazíky ničím výjimečným, teploty pod bodem mrazu tam lze zaznamenat i v létě.

"Sousedovi praskl plastový rozvod vody, který měl na zahradě a králíkům zmrzla voda v miskách," poznamenal Rudolf Kovařík, pozorovatel Českého hydrometeorologického ústavu z místní klimatologické stanice.

Reklama

Výběr článků

Načítám