Hlavní obsah

Kárná řízení budou i nadále bez možnosti odvolání, rozhodl ÚS

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno
Aktualizováno

Ústavní soud ve čtvrtek zamítl návrh Nejvyššího správního soudu (NSS), kterému vadilo, že v kárném řízení vedeném proti soudců, státním zástupců či exekutorům není možnost odvolání. Platná zákonná úprava zůstane i nadále beze změn.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Budova Ústavního soudu v Brně

Článek

Soudci NSS zpochybňovali především to, že kárná řízení jsou jednostupňová. Potrestaní justiční činitelé se tak nemohou proti verdiktu odvolat. Je to právě NSS, který jejich prohřešky podle současné právní úpravy řeší.

Před novelou zákona bylo kárné řízení dvoustupňové. Začínalo u obou vrchních soudů, případná odvolání pak projednával Nejvyšší soud. Poslední novela však řízení zjednodušila a přesunula k NSS. Potrestaní soudci mohou jen podat ústavní stížnost, jinou možnost obrany nemají. Podle starých pravidel soudy dosud řeší kárné žaloby, jež mají počátek před poslední změnou zákona.

Nová pravidla kárných řízení jsou přísnější. Senáty mohou soudcům nebo žalobcům strhnout až 30 procent platu na dva roky. Krajní možností zůstalo odvolání z funkce. V kárných senátech už nezasedají jen soudci, ale také zástupci dalších právních profesí. Účelem novely bylo omezení soudcovské solidarity v kárných řízeních.

Podle návrhu Nejvyššího správního soudu je hlavní otázkou to, zda jednostupňové řízení v tak závažné problematice neporušuje právo na spravedlivý proces. Na údajnou protiústavnost zákona upozorňovala v minulosti i Soudcovská unie ČR.

Reklama

Výběr článků

Načítám