Hlavní obsah

Lidé věří více armádě než policii

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lidé důvěřují více armádě než policii. Důvěra v obě bezpečnostní složky se přitom v poslední době ubírá opačnými směry. Důvěra v armádu mírně klesá, zatímco policisté si v očích veřejnosti polepšují. Ještě více Češi důvěřují Interpolu a NATO. Plyne to z průzkumu agentury STEM.

Foto: Milan Malíček, Právo

Český voják na misi v Afghánistánu

Článek

Armádě nyní důvěřuje 62 procent lidí, přičemž vojáci si svou prestiž u občanů získávali během druhé poloviny 90. let minulého století. Například koncem roku 1994 armádě důvěřovalo 30 procent lidí.

"Ke konci roku 2000 jí důvěřovaly necelé dvě třetiny lidí a tuto míru důvěry si v podstatě, i přes občasné výkyvy, zachovala až do současnosti," upozornil průzkum.

Důvěra v bezpečnostní složky (v procentech)
únor 2009únor 2010září 2010
Armáda696462
Policie545456
Interpol837775
NATO636058
Zdroj: STEM

Podobným vývojem prošla i důvěra v policii, které nyní věří 56 procent respondentů. Také její důvěra se nad padesátiprocentní hranici dostala v roce 2000. O tři roky později však radikálně klesla, ale od roku 2007 se opět postupně zvyšovala.

Interpolu dlouhodobě věří tři čtvrtiny lidí (aktuálně 75 procent), Severoatlantické alianci kolem 60 procent (aktuálně 58 procent).

"Důvěra ve sledované bezpečnostní instituce je nejvíce ovlivňována politickými postoji občanů. Výrazné je to zejména v případě NATO, které pozitivně přijímají sympatizanti stran vládní koalice (ODS, TOP 09 a VV), a zřetelně menší důvěru k němu mají příznivci ČSSD a zejména KSČM. Méně výrazné jsou tyto diference u armády," tvrdí průzkum.

Reklama

Výběr článků

Načítám