Hlavní obsah

Pytláci přitvrdili, myslivci bijí na poplach

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pytláctví bude výnosný obchod. Zlodějina dostala zákonem zelenou. Bude snadné lovit bez povolení. Takové a podobné hlasy zaznívaly letos na začátku roku z mysliveckých a rybářských organizací, když v platnost vstupující trestní zákoník posunul trestný čin pytláctví až za hranici pětitisícové škody.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Článek

Současně se objevily obavy, že s ohledem na tržní ceny zvěře značně vysoká škoda jako předpoklad potrestání ilegálních lovců povede nejen k rozkvětu pytláctví, ale i ke zvýšené agresivitě černých střelců.

Středeční postřelení člena rybářské stráže dvěma pytláky na břehu Berounky tyto obavy oživilo.

„Slovní i fyzické útoky na rybářskou stráž se množí. Zejména na Lipně bývají pytláci posilnění alkoholem velmi agresivní. Jejich drzost roste a někdy jde skutečně do tuhého, že by ale po strážcích stříleli, s tím jsme se zde nesetkali,“ uvedl rybářský technik Jihočeského územního svazu Českého rybářského svazu (ČRS) Tomáš Kepr.

„Někteří pytláci jsou tak drzí, že se po lese procházejí s puškou. Doporučujeme proto svým členům, aby se je nesnažili zadržet a volali policii. Tady už může jít o život,“ konstatoval předseda komise pro ochranu zvěře a přírody Okresního mysliveckého sdružení v Českých Budějovicích Oldřich Tripes.

„Loni jsme při noční kontrole narazili u chovného rybníka v Želatovicích na dva pytláky, kteří také stříleli. Naštěstí jen do vzduchu. Navíc hrozili, že na nás pustí pitbuly,“ popsal jedno z dramatických setkání hospodář Českého rybářského svazu v Přerově Josef Svížela.

Pytláci jsou dnes schopni po vás vystřelit
Zdeněk Woldert, myslivec

Terénní vozy, pušky s dalekohledy

K agresivitě pytláků prý přispívá i jejich moderní vybavení. „Mají kolikrát mnohem lepší vybavení než my, a když padne rána z míst, kde by nikdo z nás neměl být, tak nejdřív voláme policii, už tam nejedeme sami jako dřív. Dřív pytlák utekl, když se něco šustlo, teď drze projedou kolem, na kolegu dokonce mířili flintou. Nemáme moc šanci je chytit. Nikdo se snad nenechá zastřelit kvůli kusu zvěře,“ řekl hajný z Mladoboleslavska, který nechtěl zveřejnit jméno.

„Prakticky vždy jde o pytláctví se zbraní v ruce a to je nebezpečné. V řadě případů se proto naše stráže raději stáhnou. Pytláci jsou dnes schopni po vás vystřelit,“ řekl Právu Zdeněk Woldert z mysliveckého sdružení Hranice na Chebsku.

Jeho slova potvrdil i správce obory Jaroslav Boháč z Vrchotových Janovic na Benešovsku. „Máme sice v oboře hlídače, ale raději mu říkám, že když padne rána, tak ať raději zaleze a stačí, aby sledoval, jestli někoho nezahlédne, než aby se nechal nějakým bláznem zabít,“ uvedl Boháč.

Pytláci, vybaveni čtyřkolkami, terénními vozy, světlomety a puškami s nočními dalekohledy, jsou si podle hajných vědomi své síly a bezmoci ochránců lesa. „Abych jim vlastní felicií zatarasil cestu a stoupl si před ně, to si už netroufnu,“ přiznal lesák.

Raději s policisty

V mnoha revírech kvůli zvyšující se agresivitě pytláků probíhají kontroly rybářské či myslivecké stráže společně s policií.

„Aby útokům na svou osobu rybáři předešli, doprovází je zejména ve večerních a nočních hodinách policie. Nebo chodí stráž ve dvou až třech,“ říká Přemysl Jaroň z rybářského svazu na severní Moravě a Slezsku s tím, že dva případy zranění člena rybářské stráže skončila dokonce u soudu.

Někde, tak jako v západních Čechách, letos poprvé začali fungovat profesionální strážci vodních toků. „Odhalili více než desítku pytláků. Jednalo se o lidi s trestnou minulostí, kteří lovili do sítí nebo pomocí elektrického proudu. V šesti případech byli strážci nuceni přivolat policii, neboť hrozilo, že dojde k jejich napadení,“ řekl Petr Dimitrov z rybářského svazu v Plzni.

Tady se však myslivci shodují, že než policie přijede, jsou už pytláci dávno pryč.

Koupí si zbraň a jdou si zastřílet

Podle předsedy mysliveckého spolku ve Frýdku-Místku Martina Hlaváče pytláci využívají děr v zákoně, „a když je náhodou někdo chytí, tak jim stejně nic nedokáže“. Nejen podle něho, ale i jiných hajných, přitom pytláctví začíná být pomalu adrenalinovým sportem.

„Často se nejedná o pytláky, ale o lidi, kteří si prostě koupí zbraně a jdou si na zvěř zastřílet. Když je někdo potká, nemyslím myslivce, ale běžné návštěvníky lesa, tak raději rychle vycouvá, protože prostě mají v ruce zbraň,“ řekl Hlaváč.

„Tak jak je agresivnější celá společnost, je to i u rybářů. Kdysi by se nic takového nedělo,“ míní jednatel severočeského rybářského svazu Jan Šmíd. Podle něj rybářská stráž zaznamenala několik případů lidí chytajících ryby, kteří byli ozbrojeni a dávali to okázale najevo, aby rybářskou stráž zastrašili. „Při jedné kontrole si například muž rozepjal kabát tak, aby byla jeho zbraň dobře vidět,“ uvedl příklad Šmíd.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám