Hlavní obsah

Lidé nejvíce důvěřují prezidentovi, Sněmovna i Senát si polepšily

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Důvěra české veřejnosti v ústavní instituce po květnových sněmovních volbách vzrostla. I nadále lidé nejvíce důvěřují prezidentovi, ale polepšily si i obě parlamentní komory. Plyne to ze zářijového výzkumu společnosti STEM.

Foto: Milan Malíček, Právo

Prezident Václav Klaus

Článek

Prezidentovi aktuálně důvěřuje 76 procent lidí, což je o jeden procentní bod více než letos v únoru.

Výrazněji narostla důvěra ve Sněmovnu, která se aktuálně těší podpoře 36 procent Čechů. V únoru byla důvěryhodnost na 28 procentech.

Důvěra v ústavní instituce (v procentech)
září 2009únor 2010říjen 2010
prezident707576
Sněmovna272836
Senát242428
Zdroj: STEM

Polepšila si i horní komora parlamentu. Z únorových 24 procent se v září dostala na 28 procent. "Důvěra v 'instituci prezidenta' je v Česku tradičně vysoká, za celou dobu působení Václava Klause v nejvyšším úřadu (od roku 2003) je velmi stabilní a pohybuje se kolem 70 procent. V současné době je jedna z nejvyšších v jeho prezidentském období," připomíná výzkum.

Zatímco prezidentovi věří většina lidí bez ohledu na politické preference, Sněmovna a Senát se těší větší důvěře u sympatizantů stran vládní koalice.

Výzkum proběhl od 3. do 13. září a zúčastnilo se jej 1228 respondentů.

Reklama

Výběr článků

Načítám