Hlavní obsah

Chladné a deštivé počasí přilákalo na Svatováclavskou pouť méně lidí

– Stará Boleslav

Na Svatováclavskou pouť ve Staré Boleslavi přišlo v úterý zhruba 700 lidí. Připomněli si odkaz svatého Václava, knížete a patrona české země, od jehož násilné smrti uplynulo 1075 let. Tradiční mši ve městě, kde byl svatý Václav zavražděn, sloužil Dominik Duka poprvé v roli pražského arcibiskupa a českého primase. Akce se zúčastnil i prezident Václav Klaus s manželkou Livií.

Článek

Dominik Duka v úvodu všem přítomným poděkoval za to, že je od návštěvy Staré Boleslavi neodradilo ani nepříjemné podzimní počasí. Lidí však přesto přišlo méně, než se předpokládalo. Náměstí nebylo zcela zaplněné, nakonec se podle odhadů sešlo zhruba 700 až 800 lidí. "Také jsem přemýšlel o tom, že dnes zůstanu doma, ale jsem hluboce věřící a toto je pro mě tradiční akce," řekl jeden z přítomných.

Duchovní ideály přetrvávají

Duka si během mše položil otázku, zda česká země potřebuje svatého Václava i dnes. "Říkám jednoznačné ano. Svatý Václav učil úctě ke statečnosti a statečným," odpověděl si. Připomněl také loňský rok, kdy se Svatováclavské pouti zúčastnil papež Benedikt XVI. "Byl velice potěšen ze setkání s mladou generací. Vždyť i bilance tohoto státu za posledních 20 let je také bilancí duchovní orientace mladé generace. Je potřeba říci, že duchovní ideály zde stále mají své místo," dodal.

Při loňské papežově návštěvě zavítalo do Staré Boleslavi více než 50.000 lidí. "Tato vzácná návštěva zanechala v každém nezapomenutelný zážitek a i tento rok je město připraveno poskytnout pohostinství i bohatý a kulturní program tisícům poutníků a návštěvníků," řekl starosta Ondřej Přenosil.

Film Svatý Václav v Rudolfinu

Úterní program však mší na Mariánském náměstí neskončil. Poutní duchovní program pokračuje v bazilice sv. Václava a chrámu Nanebevzetí Panny Marie. V pražském Rudolfinu se pak večer chystá obnovená premiéra 80 let starého němého velkofilmu Svatý Václav.

Svatováclavský svátek si připomínají lidé i na jiných místech země. V Žatci na úterý naplánovali vysvěcení pivovaru a orloje v místním Chrámu chmele a piva, v Hradci Králové mohli lidé navštívit Svatováclavskou přehlídku koní.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám