Hlavní obsah

Sever Čech postihla další povodňová vlna

Právo, Novinky, ČTK, sve, jbs

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Vydatné deště zvedly přes noc na severu Čech hladiny řek na nebezpečnou úroveň. Český hydrometeorologický ústav vydal s platností do úterního poledne výstražnou informaci před extrémním stupněm povodňového nebezpečí. Zatímco hladiny přítoků Ploučnice na Českolipsku klesají, samotná řeka Ploučnice stále mírně stoupá.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Zaplavená Mohelnice nad Jizerou

Článek

Právě na Českolipsku hydrometeorologové předpovídají, že zde bude platit stav ohrožení nejdéle.

„Svitávka v Zákupech klesá, stejně tak Dobranovský potok v Písečné. Ve Volfarticích byl odvolaný druhý stupeň povodňové aktivity. U Ploučnice stále zaznamenáváme centimetrové stoupání hladiny," upřesnila starostka České Lípy Hana Moudrá a dodala, že kulminaci v České Lípě očekávají až kolem středečního dopoledne.

Stoupající voda zatím přidělává problémy v obcích na dolním toku Ploučnice. „Zaplaveny máme zatím jen sklepy a zahrady, hladina ale stoupá každou hodinu o 4 až 5 centimetrů. Celou noc budeme čekat a hlídat, jestli se Ploučnice nerozlije,“ řekla starostka Horní Police Jana Janoušková (nez.).

„Vody bylo sice méně než při poslední povodni v srpnu, ale v korytě po ní ještě zůstal půlmetrový nános z poslední povodně a tak se rychleji rozlila,“ vysvětluje starosta Pertoltic pod Ralskem Petr Selinger (nez.). Podle jeho slov je pro místní obyvatelé skličující, že voda znovu poničila domy v době, kdy dokončovali opravy po minulých záplavách. „Jedna obyvatelka si nechala okolo domu vyhloubit drenážní jámy, aby se rychleji odvedla vlhkost ze zdí po srpnové povodni, dnes má vše zatopené a z chvíli bude zima. Lidé tu už ztrácejí sílu, chtějí se odsud odstěhovat,“ povzdechl si Selinger.

Největší problémy na Českolipsku mají obce Pertoltice pod Ralskem a Velký Grunov, kde voda zaplavila přístupové komunikace a odřízla je tak od okolního světa. Hladina již v dopoledních hodinách nestoupala, oblast kontrolují hasičské jednotky.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Zaplavená Mohelnice nad Jizerou

Foto: Jiří Bednář, Právo

Řeka Labe se v úterý částečně vylila z břehů u Brodu na Náchodsku.

Podle informací českolipského povodňového štábu už ve Stráži pod Ralskem Ploučnice kulminovala, stále tam však stejně jako v České Lípě platí 3. povodňový stupeň. „Povodí Ohře zvýšilo odtok z Novozámeckého rybníka, což může způsobit menší rozliv v povodí Robečského potoka,“ uvedla starostka České Lípy Hana Moudrá (ODS). Podle jejích slov by se voda mohla dostat do městské části Dubice, obydlí by však neměla být ohrožena.

Nejezděte do postižených oblastí, žádá kraj

„Další významnější srážkové modely předpokládají déšť pouze na hřebenech a na severním návětří hor zejména Jizerských. To by mohlo ještě dočasně zvrátit pokles hladin na Frýdlantsku,“ reprodukoval informace krajského povodňového štábu mluvčí Libereckého kraje Jiří Langer s tím, že podle předpovědi modelu ALADIN mají srážkové aktivity zejména ve Frýdlantském výběžku trvat do odpoledních až večerních hodin.

Foto: Jaroslav Švehla, Právo

Povodně na Českolipsku v obcích Pertoltice pod Ralskem a Velký Grunov

Foto: Jaroslav Švehla, Právo

Povodně na Českolipsku v obcích Pertoltice pod Ralskem a Velký Grunov

"Chtěl bych požádat lidi, aby pokud možno nejezdili do postižených oblastí. Doporučuji také sledovat média, která neustále přinášejí aktuální informace o dění," říká náměstek libereckého hejtmana Martin Sepp.

"V postižených oblastech jsou samozřejmě posíleny policejní hlídky, které monitorují dopravní situaci a zajišťují bezpečnost občanů," doplňuje Sepp.

Hydrologové varují před Ploučnicí

Zatímco většina řek v ČR kulminuje, Ploučnice hrozí dalším rozvodněním. Hydrologové z Povodí Ohře předpokládají, že hladina Ploučnice v Benešově nad Ploučnicí během dne může stoupnout na třetí povodňový stupeň.

Pro lidi, které stihla nedávná povodeň, je to zvlášť před zimou značně nepříjemné.

"Očekáváme, že se situace ještě může mírně zhoršit, pokud budou srážky pokračovat," řekl mluvčí. Podle něj by ovšem již neměla být nijak dramatická. Většina krátkých toků a horních toků řek v Ústeckém kraji již kulminovala a voda klesá.

Foto: Jaroslav Švehla, Právo

Povodně na Českolipsku v obcích Pertoltice pod Ralskem a Velký Grunov

Ve Stráži pod Ralskem zaplavila rozvodněná Ploučnice sklepy zhruba dvaceti domů. „Pro lidi, které stihla nedávná povodeň, je to zvlášť před zimou značně nepříjemné,“ poznamenal starosta Stráže pod Ralskem Petr Selinger. Hladiny řek, které narozdíl od Smědé začínají zvolna kulminovat se pohybují zhruba pětatřicet centimetrů nad hranicí třetího povodňového stupně.

Evakuace ve Višňové

Velká voda dělá problémy také v Královéhradeckém kraji, a to na řece Cidlině v Jičíně a na Labi v Brodě, stav ohrožení platí ve středních Čechách na řece Mrlině při Vestci a na Jizeře u Bakova nad Jizerou.

Uzavřené komunikace
Na severu Čech je kvůli vodě osm silnic uzavřeno. Kvůli záplavám jsou stále uzavřené v Ústeckém kraji ulice 17. listopadu a Krokova v Děčíně, silnice z Děčína do Dolního Žlebu a silnice mezi Těchlovicemi a Rychnovem na Děčínsku. Sesuv půdy zablokoval silnici u obce Libochovany na Litoměřicku.V Libereckém kraji řidiči neprojedou z Černous na Frýdlantsku na Ves a Boleslav, mezi obcemi Pihel, Písečná a Dobranov na Českolipsku a neprůjezdná je i Dolní Libchvava na Českolipsku a již zmíněné Pertoltice. Voda ale podle informací Ředitelství silnic a dálnic komplikuje i dopravu na rychlostní silnici R10, kde je na 65. kilometru ve směru na Prahu velká kaluž. Voda je i na silnici I/10 v Železném Brodě na Jablonecku.
Zdroj: ČTK

Na řadě dalších míst i na Pardubicku, Vysočině, Olomoucku a jižní Moravě platí nižší stupně povodňové pohotovosti.

Podle dostupných informací záchranáři dosud evakuovali jen obyvatele osad Víska a Předlánce, které spadají pod obec Višňovou. Celkem bylo během pondělí a noci evakuováno 28 lidí, voda zatopila sklepy a rozlila se i na okolní louky. Evakuovaní lidé se sice po 10:00 mohli pomalu vracet domů, ale po poledni začala Smědá posílená vytrvalými dešti opět stoupat a lidem opět pohrozila evakuace.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ulice v Mohelnicí nad Jizerou se proměnily v řečiště.

Tentokrát by mohlo být zejména ve Vísce evakuováno až šest desítek osob. Evakuace, byť zatím spíše preventivní, má ve Višňové opodstatnění. Smědá totiž může horní osady obce snadno odříznout od světa, podobně jako o posledních povodních. Záchranářům by posléze nezbylo než nasadit vrtulníky.

Višňovou již v srpnu postihla velká voda, přičemž se obec zařadila mezi nejpostiženější. K evakuaci byli připraveni obyvatelé i dalších oblastí.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Velká voda v Mohelnici nad Jizerou

Kvůli záplavě zrušen koncert pro oběti záplav předchozích

Kvůli další hrozbě záplav zrušili v úterý ve Frýdlantu na Liberecku benefici, jejíž výtěžek měl pomoci školám poškozeným srpnovou bleskovou povodní. Ve městě stejně jako na dalších místech v Libereckém kraji platí stav ohrožení na řece Řásnici. Vody je ale méně než v srpnu, zatím zaplavila hlavně pole a zahrady, na několika místech odčerpávají hasiči vodu ze sklepů, řekl frýdlantský starosta Dan Ramzer. Ulice Pod Hrází a Smetanovu zaplavila voda z kanalizace.

Foto: Jaroslav Švehla, Právo

Povodně na Českolipsku v obcích Pertoltice pod Ralskem a Velký Grunov

Foto: Jaroslav Švehla, Právo

Největší problémy na Českolipsku mají obce Pertoltice pod Ralskem a Velký Grunov, kde voda zaplavila přístupové komunikace a odřízla je tak od okolního světa.

V Libereckém kraji stále prší a řeky opadají jen velmi zvolna. "Nisa je v Hrádku těsně na hranici třetího povodňového stupně a neopadá, zatím jsme nemuseli nikoho evakuovat, preventivně jsme ale nechali už v pondělí večer odvézt auta z míst, která byla v srpnu zaplavena," řekl starosta příhraničního Hrádku nad Nisou Martin Půta. Nisa zaplavila hlavně pole a zahrady. "Opět ale nevydržela Kristýna (zatopený lom), dělali jsme tam sice provizorní hráz, nápor vody ale nevydržela," poznamenal starosta.

Na Královéhradecku se k záplavám přidal silný vítr

Vzhledem k výskytu vyšších srážek v Krkonoších došlo v úterý i na Labi v Královéhradeckém kraji k vzestupu přítoků do přehrad Labská ve Špindlerově Mlýně a Les Království u Dvora Králové. Vodohospodáři zaznamenali 3. stupeň povodňové aktivity (ohrožení) v osadě Brod nad Labem na Náchodsku. V úterý odpoledne byl v kraji 3. stupeň také na Cidlině v Jičíně, a druhé stupně (pohotovost) hlásily měrné body na Metuji v Novém Městě na Náchodsku a na Cidlině v Novém Bydžově na Hradecku.

Čerstvý vítr způsobil v některých lokalitách pády stromů. Hasiči odstraňovali strom z vozovky například ve Smidarech u Nového Bydžova, Úbislavicích na Jičínsku či ve Dvoře Králové nad Labem.

Noc z pondělí na úterý měla být podle předpovědi ČHMÚ nejkritičtější, kolem poledne by měly srážky ustávat a zklidnit by se měly i hladiny rozbouřených toků. Zvýšená oblačnost by se měla postupně přesouvat směrem na východ.

Rozvodněné toky podle povodňové mapy ČHMÚ a správy povodí k 16:00
TokMísto
3. stupeň - ohrožení
SmědáVišňová
JeřiceMníšek
ŘásniceFrýdlant - Řásnice
PloučniceČeská Lípa
PloučniceStráž pod Ralskem
JizeraBakov nad Jizerou
CidlinaJičín
MrlinaVestec
LabeBrod
2. stupeň - pohotovost
LabeÚstí nad Labem
PloučniceBenešov nad Ploučnicí
SvitávkaZákupy
MandavaVarnsdorf
Lužická NisaHrádek nad Nisou
Lužická NisaLiberec
JizeraŽelezný Brod
MetujeKrčín
CidlinaNový Bydžov
CidlinaSány

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám