Hlavní obsah

Lidé stále nejvíc věří prezidentovi, klesá důvěra v Johna

Praha
Aktualizováno

Prezident Václav Klaus je podle průzkumu CVVM nejdůvěryhodnějším ústavním činitelem. Z tohoto postu jej už léta nikdo nesesadil. Mění se jen místa za ním. V září si druhou příčku vysloužil ministr zahraničí Karel Schwarzenberg a třetí ministr vnitra Radek John.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Prezident Václav Klaus

Článek

Klaus má důvěru 68 procent dotázaných, což je stejný počet lidí jako v dubnu. Popularita Schwarzenberga v porovnání s jarem narostla o tři procentní body na 47 procent. John naopak na důvěryhodnosti ztratil. Ze 48 se dostal na 42 procent.

Výrazně vzrostla podpora premiéra Petra Nečase. Před květnovými volbami měl přízeň 27 procent lidí, nyní jej 41 procent vyneslo na čtvrtou pozici.

"Do výsledků se promítá také to, že řadu politiků veřejnost příliš nezná," uvedla CVVM. Jde hlavně o ministry zdravotnictví Leoše Hegera, ministra školství Josefa Dobeše, průmyslu Martina Kocourka, životního prostředí Pavla Drobila a práce a sociálních věcí Jaromíra Drábka

Podobný průzkum zveřejnila v pátek agentura STEM. [celá zpráva]

Do výzkumu CVVM řadí prezidenta, ministry, vedení Poslanecké sněmovny a Senátu, předsedy parlamentních stran a předsedu Ústavního soudu.

Posledně jmenovaný Pavel Rychetský je pátým nejdůvěryhodnějším činitelem se 40 procenty.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám