Hlavní obsah

Ministr zdravotnictví chce využít zkušeností Julínka a Hroboně

– Praha

Současný ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) v nedělní Partii televize Prima řekl, že míní využít zkušeností bývalého ministra zdravotnictví Tomáše Julínka. Julínek mu už dříve nabídl pomoc, Heger na to ale nereagoval. Heger taky uvedl, že zatím pojišťovna platí všechny výkony kromě kosmetických. Ale podle něj to nejde u posledních technologií a postupů.

Článek

Znám všechny zákony senátora Julínka a chystám se - až uděláme první zákon nebo úpravy - že ho zcela jistě oslovím,“ řekl ministr Heger a dodal, že mu jde o zachování historické paměti. Zatím ho neoslovil, je to ale jen kvůli jeho vytíženosti a kvůli tomu, že se seznamuje se situací. „Navíc v tom našem vztahu máme výhodu, že se známe dlouho,“ dodal.

"Byl jsem v kontaktu s panem doktorem Hroboněm, který byl teoretikem reformy," řekl Heger a dodal: "Budeme otevírat zákon, který byl nejkonsensuálnější, zákon o zdravotní službě. Zcela určitě si ho tam pozveme."

Foto: Petr Horník, Právo

Tomáš Julínek

I Julínek uvedl, že mu jde o kontinuitu: „Zákony, co jsem udělal já, byly připravené už předtím.“ Vadilo mu však odvolání náměstkyně, která polovinu zákonů připravila. Doufá, že nejde o stranickou rivalitu mezi ODS a TOP 09.

Heger si hlavně stěžoval na nedostatek financí a na podstav, takže nemůže nedostatek peněz řešit propuštěním. „My jsme přišli opravdu k prázdné kase, senátor Julínek měl štěstí, že se mu podařil husarský kousek. Předchozí ministr zvýšil podíl státu na pojištění a jemu se to povedlo znovu,“ řekl Heger.

Oba se shodli na tom, že problémy jsou vážné a zejména situace se sestrami je téměř kritická.

Julínkovy výhrady k systému

Julínek pak zdůraznil, že zdravotnictví není státní, ale soukromá sféra. Podle Julínka je ekonomický stav nemocnic závislý na jejich hospodaření. Proto by neměli lékaři hrozit stávkou státu.

Také zdůraznil, že problémem je nastavení systému: "V zákoně je uvedeno, že zdravotní pojišťovna má hospodařit vyrovnaně, není tam, že má zajistit péči o pacienty.  Ministr je nekompetentní člověk, který nemá reálnou pravomoc. Může jen vydat úhradovou vyhlášku, a pak se na něj sesypou."

Heger se s ním shodl, že problém je skutečně nevhodné uspořádaní. Beton a paláce podle něj představují jen malou položku. Heger přitom zdůraznil, že zdravotnictví musí být do jisté míry neefektivní, protože musí být připravené na mimořádné události.

Heger chce zpoplatnit alternativy

Heger potvrdil, že hrozí finanční propad, kdy se budou předepisovat levnější léky, bude se déle čekat. Podle něj se úspora dá dosáhnout třeba tím, že nejnovější metody se budou zpoplatňovat. V mnoha případech jsou tři možnosti - klasická operace, laparoskopická nebo výkon pomocí robota. A poslední metoda je nejdražší.

Reklama

Výběr článků

Načítám