Hlavní obsah

Bárta vyzval Ratha k zastavení intelektuální onanie. Manželka ho usměrňovala

Novinky, jim
Praha
Aktualizováno

Při středečním jednání Sněmovny se do sebe pustili ministr dopravy Vít Bárta (VV) a středočeský hejtman David Rath (ČSSD). Bárta za pultíkem vyzval Ratha, aby přestal intelektuálně onanovat. Usměrňovat jej musela jeho žena, místopředsedkyně Sněmovny Kateřina Klasnová (VV).

Foto: Petr Horník , Právo

Místopředsedkyně dolní komory Kateřina Klasnová (VV) se svým manželem a stranickým kolegou Vítem Bártou ve Sněmovně

Článek

Klasnová při jednání několikrát napomenula řečníky, aby své výroky od pultíku k jiným poslancům adresovali prostřednictvím předsedající, jak nařizuje jednací řád.

Ve Sněmovně se právě diskutovalo o poplatcích u lékaře, což obvykle vyvolává táhlé spory. Nejinak tomu bylo i ve středu, přesto atmosféru občas odlehčila místopředsedkyně Sněmovny Klasnová (VV), která právě moderovala diskuzi a svým dbalým dozorem nad dodržováním jednacího řádu občas pobavila poslance.

Nejprve ale vyvolal všeobecné pobavení poslanec a středočeský hejtman Rath (ČSSD), který se zamotal do své formulace, když chtěl prostřednictvím předsedající oslovit poslance Borise Šťastného (ODS). „A pane doktore, když tak se za mnou stavte prostřednictvím předsedající,“ řekl doslova Rath, což vyvolalo v dolní komoře smích.

"Testoval jsem, zda dáváte pozor"

„Děkuji, že jste si toho všimli, testoval jsem, zda dáváte pozor, takže je vidět, že aspoň někdo dává pozor - takže se za mnou stavte možná sám, můžete i prostřednictvím předsedající, a já vám klidně ukážu, co dělala spotřeba některých léků,“ navázal s nadsázkou Rath.

„Děkuji. Jen upozorním, že jednací řád tuto situaci neřeší, řeší obracení se v rámci diskuse na... prostřednictvím předsedající, ale tuto situaci opravdu neřeší,“ upozornila po Rathově projevu Klasnová k pobavení Sněmovny, zejména pak manžela, jehož smích rezonoval sálem. Místopředsedkyně jen obrátila oči v sloup.

Ratha pak zvedl ze židle Michal Babák (VV), který se ohradil proti nařčení, že jeho strana proklamovala před volbami něco jiného než nyní a označil hejtmana za nemocného člověka. „Já se na vás, pane kolego poslanče, nezlobím, protože vy jste si podle informací z médií místo na kandidátce koupil za několik miliónů,“ prohlásil Rath, zač sklidil potlesk od soc. dem.

Dámy a pánové, pojďme pracovat a přestaňme intelektuálně onanovat na neaktuální témata.

Jeho proslov ale přerušila Klasnová: „Pane poslanče, teď máte příležitost obracet se právě prostřednictvím předsedající. Tak prosím tak učiňte.“ Rath pak svou repliku zopakoval i s formulí „prostřednictvím předsedající“.

Později se ministr Bárta pozastavoval nad stížnostmi opozice, že vláda odmítá reagovat na řadu jejich výzev. „Vážený pane doktore Rathe! Já jsem připraven vám na všechny vaše otázky odpovídat,“ řekl důrazně Bárta, do řeči mu však skočila manželka: „Prostřednictvím předsedající - pane ministře.“

„Prosím?“ neskrýval podivení nad slovy své ženy Bárta, načež se opět ozval smích a potlesk. „K panu Rathovi, prosím, hovořte prostřednictvím mě,“ stála si za svým Klasnová.

Bárta si to chtěl chlapsky vyříkat

„Dobře, já to zobecním,“ odtušil Bárta, ale k přímému oslovení se neuchýlil: „Mluvím k podprůměrně vysokým odborným asistentům v oblasti medicíny, obecně to říkám, promiňte, paní úřadující místopředsedkyně. A vyzývám každého takovéhoto odborného asistenta, abychom si všechny tyhle věci chlapsky vyříkali. Když mě pozvete do své čtyřmiliónové pracovny za účasti médií, já věřím, že všechna média vaše pozvání přijmou,“ řekl ministr se zjevnou narážkou na nedávný incident, kdy nechtěl Rath pustit k sobě do kanceláře novinářku, která chtěla prověřit, zda si hejtman nezařídil svou kancelář z krajských peněz nadstandardně.

„Ale tady vyzývám, dámy a pánové, pojďme pracovat a přestaňme intelektuálně onanovat na neaktuální témata,“ uzavřel své „obecné sdělení“ Bárta.

Sobotka se usměrnit nenechal

Klasnová během debaty o poplatcích usměrňovala i úřadujícího místopředsedu ČSSD Bohuslava Sobotku. Ten si stěžoval, že Sněmovna nechce jednat o návrzích jeho strany, byť by měly šanci na schválení. Od poplatků se přitom dostal k přímé volbě prezidenta a nakonec i k návrhu celostátního referenda.

„Co tam máme dál? Bod 16 - zavedení celostátního referenda. Předkladatel: poslanecký klub sociální demokracie. Kdo sliboval před volbami, že podpoří celostátní referendum? Klub sociální demokracie...“ odpověděl si Sobotka, ale to už ho zarazila Klasnová.

„Pane poslanče, já vás musím volat k pořádku. Nemluvíte k věci. Prosím, hovořte k věci,“ řekla předsedající.

„Velmi rád bych požádal, paní místopředsedkyně, abyste měřila všem stejným metrem! Předcházející vystoupení bylo obdobného charakteru, pokud jde o tematický záběr,“ odvolával se Sobotka na Bártův projev. Mimo mikrofon mu ale bylo sděleno, že ministr se může vyjadřovat k čemukoliv. Přesto Sobotka pokračoval ve své řeči o celostátním referendu, kterou uzavřel projevem o rušení anonymních akcií.

Reklama

Výběr článků

Načítám