Hlavní obsah

Kandidátka Nezávislých demokratů v Brně neví o své kandidatuře

– Brno

Nezávislí demokraté doplnili svou kandidátku pro říjnové komunální volby do zastupitelstva Brna-středu lidmi, z nichž někteří nejsou k sehnání. Další žijí údajně v zahraničí a jediná zastižená osoba odmítá, že by kandidovala. Píše o tom úterní vydání Lidových novin. Podle něj vedení strany obvinění z pokusu o ovlivnění výsledku voleb odmítlo.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Na spodní část kandidátky, na níž se spojili Nezávislí demokraté a Suverenita, zapsalo první uskupení více než desítku lidí z blízkých domů v Křídlovické ulici. Jediná osoba, kterou se novinám podařilo zastihnout, Magdalena Horváthová, opakovaně a výslovně odmítla, že by s kandidaturou souhlasila.

"Jsem obyčejná ženská, nic jsem nepodepisovala," cituje deník Horváthovou. O jiné ženě shodného jména a věku, která by bydlela na stejné adrese, neví.

Další lidé, kteří v dolní části kandidátky figurují, žijí podle sousedů v zahraničí, jiné nešlo zastihnout. Ve všech případech se prý problém týká osob nominovaných Nezávislými demokraty. "Chodili tu a žádali podporu," uvedli podle listu lidé v domech.

Volební systém v komunálních volbách zvýhodňuje ty strany, které zaplní na kandidátkách všechny pozice, připomněly LN.

Nezávislí demokraté podvod důrazně popírají

Celorepublikový místopředseda Nezávislých demokratů Petr Hudlík obvinění odmítl. Podle něj bude mít strana během úterý od problémových kandidátů prohlášení, že souhlasili s kandidaturou. "I lidé, kteří nejsou k zastižení, souhlas podepsali. A to, že je nemůžete zastihnout, je váš problém," uvedl Hudlík.

Pokud by se ukázalo, že podpisy někdo falšoval nebo jen zneužil, může být podle trestního zákoníku potrestán odnětím svobody na šest měsíců až tři léta. Musela by to ale ověřit policie, například grafologickým rozborem podpisů.

Podobný problém s kandidaturou, o níž nominovaný nevěděl, řešili podle listu Nezávislí demokraté ve stejné čtvrti i před čtyřmi lety. Svoje jméno prý našel na kandidátce Nezávislých demokratů brněnský advokát Steve Georges, který byl tehdy členem US-DEU.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám