Hlavní obsah

Hnutí Ostravak zveřejní všechny své sponzory

Právo, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava

Novým fenoménem nadcházejících komunálních voleb v Ostravě se alespoň s ohledem na masivní předvolební kampaň může stát politické hnutí s názvem Ostravak.

Článek

Velké množství billboardů s líbivými hesly dokonce zastínilo volební kampaň největších politických stran. „Naší hlavní prioritou je boj proti korupci a klientelismu,“ řekla v pondělí novinářům ekonomka Eva Schwarzová, která je lídrem kandidátky do městského zastupitelstva a kandidátkou hnutí na primátorku

Spolu s ní kandiduje řada známých osobností včetně lékařky Evy Schallerové, horolezce Leopolda Sulovského či advokáta Petra Kausty, obhájce jednoho z vítkovských žhářů.

O ambicích nového místního hnutí svědčí zejména fakt, že kampaň přišla minimálně na jeden milión korun, a to podle předsedy Tomáše Málka výhradně ze sponzorských darů sympatizantů.

„Jména všech našich sponzorů brzo zveřejníme. Chceme být transparentní,“ tvrdí Málek s tím, že nikdo z dárců nemůže od politického hnutí očekávat jakoukoliv protislužbu nebo výhodu a je si vědom, že dar je spojen s prosazováním veřejně prospěšných cílů.

Hnutí se podle jeho vedení zrodilo kolem časopisu Ostravak, který vychází od konce minulého roku a kritizuje současné vedení radnice ze všech možných úhlů.

Touha po změně nebo kalkul?

Politoložka Jiřina Pavlíková z Ostravské univerzity vznik nového hnutí z principu vítá. Podle svých slov ale nemá dostatek informací o tom, zda je vznik hnutí skutečně neplánovaným vyústěním občanských aktivit, jak členové tvrdí, anebo jde o produkt chytrého marketingu a časopis Ostravak začal už od prvních čísel vycházet s vidinou budoucích politických ambicí.

„Protože už mi není dvacet, můžu si s ohledem na své zkušenosti myslet i to druhé. Nechci jim ale křivdit a počkám si, jakým směrem se toto hnutí bude dále ubírat. V principu každou takovou aktivitu vítám, protože přinejmenším svědčí o tom, že lidé nejsou lhostejní k současnému stavu na místní politické scéně,“ řekla politoložka.

Kromě kandidatury do městského zastupitelstva postavilo hnutí Ostravak kandidátku pouze do jediného městského obvodu Moravská Ostrava a Přívoz. Předseda Tomáš Málek to vysvětluje tím, že hnutí vzniklo teprve v letních měsících a řada jeho členů má bydliště právě v centrálním městském obvodu. Na sestavování kandidátek do dalších městských obvodů už podle něj nebylo dostatek času.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám