Hlavní obsah

Nečas varoval před snahami zlehčovat boj proti komunismu

Právo, rsk

Před snahami zlehčovat boj proti komunismu varoval ve středu na celorepublikovém setkání Konfederace politických vězňů ČR a parlamentních demokratických stran předseda vlády a ODS Petr Nečas.

Foto: Petr Horník, Právo

Premiér Petr Nečas

Článek

„Sílí snaha dělat z obětí viníky, zaměňovat následky za příčiny, snaha kriminalizovat protikomunistický odboj. Odmítáme snižovat jeho cenu s poukazem na to, že měl vady na kráse. Příliš silně tento perfekcionismus připomíná snahy komunistické propagandy zpochybnit hrdinství našich parašutistů nebo zesměšnit a pošpinit sebeobětování Jana Palacha,“ prohlásil Nečas.

Podle premiéra dochází ke střetu dvou politik a dvou kultur, kultury paměti a kultury zapomnění. „Naše vláda je jednoznačně na straně kultury paměti. Každým takovým setkáním s politickými vězni, každým zákonem pro napravení křivd, každým zřízením muzeí, dáváme najevo svou solidaritu s vámi. Chraň nás bůh před ztrátou paměti, abychom nemuseli minulost prožívat znovu,“ uvedl Nečas.

Podle něj kabinet může protikomunistickému odboji dodat vážnosti tím, že ho ocení zákonem o třetím odboji, jehož prosazení si dala vládní koalice do programového prohlášení.

Mluvte s mladými, nabádá Schwarzenberg

Předseda TOP 09 a ministr zahraničí Karel Schwarzenberg účastníky setkání konfederace nabádal k tomu, aby o minulosti více hovořili s lidmi, kteří si předlistopadový režim již nepamatují. „Mluvte více s mladou generací, s vašimi vnuky a vnučkami,“ prohlásil Schwarzenberg.

Kromě Nečase a Schwarzenberga se středečního setkání v pražském Žofíně zúčastnil šéf Věcí veřejných (VV) a ministr vnitra Radek John, pražský arcibiskup Dominik Duka či místopředsedkyně Sněmovny Vlasta Parkanová (TOP 09). Úřadující předseda soc. dem. Bohuslav Sobotka, který byl také pozván, se omluvil.

Hlavním bodem středečního setkání bylo představení zásadního směru politiky současné vládní koalice a postoj opozice pro volební období 2010-2014. Předsedové stran vládní koalice hovořili zejména nezbytnosti reforem sociálního, důchodového či zdravotnického systému.

Reklama

Výběr článků

Načítám