Hlavní obsah

Na silnicích je sedm nových značek, cyklisté mohou i do protisměru

Novinky, alt, koa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na českých silnicích je od úterka sedm nových dopravních značek. Jedna z nich povoluje například vjezd cyklistů do protisměru v jednosměrce. To sice cyklisté dosud na některých silnicích mohli, jednotné značení ale neexistovalo.

Článek

Řidiči v jednosměrkách dosud na cyklisty byli spíše nevrlí, a to i v případě, že v nich jel cyklista právem. Umožňovala mu to dopravní značka. Nyní na takových silnicích přibude jednotná dodatková tabulka k jednosměrce. Navíc pro cyklisty bude v ulici vyznačen zvláštní pruh.

Další nová značka se také týká cyklistů. Na víceproudých silnicích například ve městě jim umožní jet v krajním pruhu u patníku i v případě, že pro automobily je pruh odbočovací, a oni chtějí jet rovně.

Podle Václava Krumphanzla z ministerstva dopravy jsou cyklisté dodatkovou tabulkou chráněni.

„Ministerstvo se už několik let snaží zrovnoprávnit cyklistickou dopravu s ostatní, především ve městech,“ řekl Novinkám Krumphanzl.

Další ne úplně klasickou značkou je vyznačený koridor na silnici, kudy často jezdí cyklisté, přesto na ní není prostor na vybudování regulérní trasy. Značení ikonkou cyklisty a dvěma šipkami se používá například v Praze. Takto je označena například část Vršovické ulice. Řidiči sice mohou na takto označenou část silnice vjet, většinou to ale nedělají.

Značek je celkem sedm

Podle Krumphanzla značky na některých místech už jsou a na dalších se budou objevovat. „Šest dopravních značek se týká cyklistické dopravy, z čehož jsou dvě dodatkové tabule,“ řekl Novinkám Krumphanzl. Zbylá sedmá dopravní značka vymezuje parkoviště pro rychlé zastavení a například vystoupení spolujezdce.

Které značky jsou nové
Zdroj: Ministerstvo dopravy

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám