Hlavní obsah

Zahraniční mise stály loni armádu skoro tři miliardy, nejvíce spolkl Afghánistán

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Působení české armády v zahraničních misích přišlo v loňském roce na bezmála tři miliardy korun. Největší díl této částky přitom spolkla mise v Afghánistánu. Plyne to z informací kabinetu, které ve středu bez připomínek projednával sněmovní výbor pro obranu a bezpečnost.

Foto: Milan Malíček, Právo

Češi na patrole v Afghánistánu

Článek

Na zahraniční mise bylo původně v loňském rozpočtu asi 2,33 miliardy korun. Nakonec loni přišly zhruba na 2,95 miliardy.

Zpráva rozdíl vysvětluje například tím, že o nasazení některých kontingentů se rozhodlo až po sestavení rozpočtu a kontingent v Afghánistánu se musel vybavit technikou.

Afghánské mise měly podle dokumentu stát loni původně asi 1,73 miliardy korun. Ve skutečnosti vyšly přibližně na 2,32 miliardy korun. Druhým nejnákladnějším kontingentem byl KFOR v Kosovu. Náklady byly asi 512,3 miliónu korun proti předpokládaným 526,4 miliónu.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Technika na základně českých vojáků v Kosovu.

V zahraničních operacích a pozorovatelských misích působilo neustále kolem tisícovky českých vojáků, tedy stejně jako předloni. Dalších 229 vojáků bylo v prvním pololetí připraveno k nasazení do operací Sil rychlé reakce NATO, ve druhé polovině roku pak 1800 vojáků v rámci česko-slovenské jednotky, takzvané battlegroup. Až pět desítek vojáků bylo v pohotovosti pro možné nasazení do operací Organizace spojených národů.

V roce 2008 byly náklady na armádní zahraniční mise zhruba o půl miliardy nižší.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám