Hlavní obsah

Hřiby končí, s podzimními houbami hrozí otravy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Do nejrizikovějšího období vstoupila houbařská sezóna. Chladné počasí zastavilo expanzi hřibů a nastoupilo období podzimních hub. Sběr lupenatých kloboučků ale tradičně znamená i zvýšené nebezpečí otrav.

Článek

„Lupenaté houby jsou nebezpečnější, já je nesbírám, nemám k nim důvěru. Někteří houbaři si věří příliš a to pak poznáme tady v nemocnici. Někdy to připomíná ruskou ruletu, lidé dokážou sníst i to, co neznají. V okolí Valašského Meziříčí roste i muchomůrka zelená a to pak může mít hodně zlé následky,“ varoval zkušený houbař Pavel Prodělal z Valašského Meziříčí na Vsetínsku, který se s kolegy houbaři setkává i z jiné pozice, a to jako primář interního oddělení Nemocnice Valašské Meziříčí.

„Sezóna hřibů opravdu končí,“ potvrdil mykolog ze Sokolovska Jan Kocián s tím, že právě v tomto období čeká na houbaře nebezpečí v podobě záměny některých druhů hub. „Teď rostou muchomůrky citrónové a tygrované. Našel jsem i muchomůrku hlíznatou. Lze je zaměnit za masáky a následky jsou pak těžké. Otrava se projeví až po dvou třech dnech, kdy už bývá většinou pozdě,“ řekl Kocián.

Houbaři by proto podle něj měli v těchto dnech dbát zvýšené opatrnosti. „Především u mladých ještě neotevřených muchomůrek, kde je možnost, si je splést se žampióny,“ doplnil mykolog.

Pozor na albinistické druhy

To platí zvláště pro albinistické druhy muchomůrky zelené, na které Právo upozornil plzeňský mykolog Luboš Zelený. „Vyskytují se dost často, například na Rokycansku převažovaly nad zelenými hlavami právě bílé,“ dodal.

Ve větší míře než v minulosti je v lesích muchomůrka jízlivá. „Tu jsem našla i v lesích, kde na ni v jiných letech ani nenatrefím. Stačí přitom jedna plodnice, aby usmrtila dva lidi,“ řekla Právu mykoložka Libuše Kotilová z Třeboně.

Zdůraznila, že zrádnost těchto muchomůrek tkví v tom, že po určité době se lidem od potíží spojených se zvracením a průjmy zdánlivě uleví, následuje ale druhá fáze otravy, která může být pro člověka fatální.

Z jedlých holubinky, bedly, žampióny

„Z jedlých hub nyní rostou nejčastěji holubinky, bedly nebo žampióny a z hřibovitých se dá většinou najít už jen kozák. Zato prudce jedovatých druhů je teď v lesích spousta,“ potvrdil Právu přerovský mykolog Jiří Polčák. Podle něj pouze během minulého týdne došlo na střední Moravě ke třem těžkým otravám z hub.

"Nechápu to, sbírat by měl každý jen to, co bezpečně zná, a ne brát, co zrovna přijde pod ruku. Do mykologické poradny v ornitologické stanici v Přerově v posledních dnech přišlo asi 25 houbařů, v jednom případě donesli i smrtelně jedovatou muchomůrku zelenou,“ poznamenal Polčák s tím, že ani houba okousaná od slimáků není spolehlivým vodítkem, že je jedlá.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám