Hlavní obsah

Lidé v oblastech postižených povodněmi kolabují, chybí jim vitamíny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Liberec

Pro lidi v postižených oblastech potřebuje Liberecký kraj iontové nápoje, multivitaminové tablety či nealkoholické pivo, protože jim hrozí rychlejší vyčerpání a kolaps organismu. Liberecký hejtman Stanislav Eichler zároveň žádá o malé nakladače, které umožní co nejrychleji uklidit odpad z ulic zaplavených měst a obcí. Jinak podle něj hrozí šíření infekčních onemocnění.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Distribuce nápojů v Raspenavě na Liberecku 9. srpna, dva dny po povodňové vlně.

Článek

"Balené vody je dostatek, lidem se ale nedostává vitaminů a minerálů, stavy vyčerpání přicházejí rychleji a lidé kolabují," uvedl ředitel Zdravotnické záchranné služby Libereckého kraje Stanislav Mackovík. V nejhůře postižené obci Heřmanice už záchranáři vybudovali dva stany, kam se vyčerpaní lidé přicházejí zotavit. Chybějící minerály jim záchranáři doplňují infuzemi. "Jen tam jsme dnes ošetřili dvě desítky lidí," dodal Mackovík.

Libereckým krajem se v sobotu prohnala povodeň, která zasáhla čtvrtinu měst a obcí kraje. Nejvíce postižené je Frýdlantsko a také Českolipsko. Už od neděle se v postižených obcích intenzivně uklízí, lidem pomáhají stovky dobrovolníků, na 700 vojáků a více než 1000 hasičů. Do úklidu se ale zapojují i policisté, kteří přijeli pomoci svým kolegům zajistit dopravu a bezpečnost ve zničeném regionu. "Lidé jsou unavení, přibývá proto úrazů a kolapsů a také psychických problémů," dodal Mackovík.

Libereckému kraji se hlásí stovky dobrovolníků. "Vážíme si té pomoci, nechceme nikoho odmítat, ale je nutné postupovat koordinovaně," řekl hejtman. Nabídky pomoci je proto podle něj třeba adresovat na krizový štáb, na telefonní číslo 485 226 999. "Dobrovolníci by si měli uvědomit, že pokud jde o jídlo a pití, měli by být pokud možno soběstační, a že musí dělat to, co je potřeba," dodal náměstek krajského ředitele hasičů Roman Hlinovský. S příjezdem by měli podle něj počkat na výzvu, protože živelná pomoc by mohla být kontraproduktivní.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám