Hlavní obsah

Hasiče budeme při povodních potřebovat, neměl by se jim snižovat plat, řekl jejich šéf

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Generální ředitel hasičů Miroslav Štěpán v ČT uvedl, že řada hasičů pracovala při povodních i po skončení směny s plným nasazením. Podle něj by ale těžko prokázali stejné úsilí, když by se jim snížil plat o deset procent, jak se v poslední době spekuluje v médiích.

Foto: Jaroslav Švehla, Právo

Škody po ničivé povodni v Lindavě na Liberecku

Článek

„Pokud dostanu příkaz ušetřit deset procent, tak snížím platy nebo budu propouštět. Ale děsím se toho. Je vidět, že je budeme potřebovat. Byl jsem potěšen, že ti lidé tam zůstávali a pracovali i dlouho po směně. Když se jim sníží platy, těžko si dokáži představit, že by tam zůstali s takovým nasazením,“ uvedl Štěpán.

Podotkl také, že větru dešti nelze poručit a povodně jsou něco, co bude ČR ještě dlouho trápit.

I ministr obrany Alexandr Vondra se ohradil proti tomu, že by resort vnitra, pod nějž správa hasičů spadá, musel šetřit zrovna na platech hasičů nebo jejich pracovníky propouštět. Je prý jen na ministrovi Radku Johnovi (VV), kde úspory najde.

Starostové se mají obrátit na vládu s požadavky o pomoc

Vondra vyzval starosty z postižených oblastí, aby před pondělním mimořádným jednáním vlády o povodních, dodali své požadavky na pomoc. Podle něj nebudou prostředky k dispozici ihned, ale vláda bude schopna řešit včas, kde peníze opatřit.

Podle Vondry kabinet projedná v pondělí návrh na nasazení armády při odstraňování povodňových škod, o penězích jednat nebude. Vojáci by mohli pomoci s budováním provizorní infrastruktury, například mostů.

Pomoc v oblastech postižených povodněmi

  • Jak přispět lidem postiženým živlem

Humanitární organizace ADRA – peněžitě na účet 40284028/0300 (variabilní symbol 391), dárcovskou SMS ve tvaru DMS ADRA na číslo 87777, dobrovolníci se mohou hlásit na dobrovolnici@adra.cz.

Diakonie ČCE – finančně na konto 27196349/0800 (variabilní symbol 2010) nebo zasláním dárcovské SMS ve tvaru DMS POMOC POVODNE na číslo 87777.

Společnost Člověk v tísni – peněžitě na účet 72027202/0300 či zasláním dárcovské SMS ve tvaru DMS SOSPOVODNE

Společnost Člověk v tísni – peněžitě na účet 72027202/0300 či zasláním dárcovské SMS ve tvaru DMS SOSPOVODNE na číslo 87777.

Charita ČR – finančně na konto 5015003434/5500 (variabilní symbol 444) nebo dárcovskou SMS ve tvaru DMS POVODNE2010

Charita ČR – finančně na konto 5015003434/5500 (variabilní symbol 444) nebo dárcovskou SMS ve tvaru DMS POVODNE2010 na číslo 87777.

ADRA, Člověk v tísni či Český červený kříž v Liberci (Palachova 504/7) také přijímají dezinfekční prostředky, lopaty, kolečka a další nářadí na vyklízení domů a odstraňování povodňových škod.

  • Jak žádat o pomoc

Lidé zasažení povodněmi mohou své obecní úřady na základě zákona o hmotné nouzi požádat o poskytnutí okamžité mimořádné pomoci, která může být v hodnotě až patnáctinásobku životního minima. U jednotlivce by tedy šlo o částku až 46 890 korun. Výše této dávky se stanovuje s přihlédnutím k majetkovým poměrům a příjmové situaci osoby nebo společně posuzovaných osob.

Úřady mohou poskytnout mimořádnou pomoc i člověku, jenž nemá vzhledem k příjmům a majetku dostatek peněz na úhradu nezbytných základních předmětů, státní pomoc může být použita i na úhradu přechodného ubytování.

Lidé postižení povodněmi musí o pomoc požádat prostřednictvím formuláře na obecních úřadech, dokument lze také stáhnout z portálu ministerstva práce a sociálních věcí na adrese http://portal.mpsv.cz/forms.

Více informací na stránkách ministerstva www.mpsv.cz.

Podle hejtmana Stanislava Eichlera (ČSSD) má kraj v rezervách připraveno pět miliónů korun. Ve zvláštním fondu vyhrazeném pro stav nebezpečí, který kraj v sobotu vyhlásil, může uvolnit dalších 18 miliónů korun.

Podle hejtmana Stanislava Eichlera (ČSSD) má kraj v rezervách připraveno pět miliónů korun. Ve zvláštním fondu vyhrazeném pro stav nebezpečí, který kraj v sobotu vyhlásil, může uvolnit dalších 18 miliónů korun.

Podle hejtmana Stanislava Eichlera (ČSSD) má kraj v rezervách připraveno pět miliónů korun. Ve zvláštním fondu vyhrazeném pro stav nebezpečí, který kraj v sobotu vyhlásil, může uvolnit dalších 18 miliónů korun. „Další milión nám přislíbila i Asociace krajů ČR a v tuto chvíli se mi ozývají i další hejtmani, kteří chtějí pomoci finančně i materiálně,“ uvedl Eichler.

Vondra řekl, že desítky miliónů rozhodně stačit nebudou, vláda bude muset najít částky v řádu stovek miliónů korun. Jako možnost uvedl i formu dluhopisů.

Reklama

Výběr článků

Načítám