Hlavní obsah

Náměstek jihlavského primátora rezignoval, vymlouval se na osobu blízkou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jihlava
Aktualizováno

Náměstek jihlavského primátora Radek Vovsík (ODS) v pátek oznámil, že rezignuje na svou funkci. Policie několikrát zachytila jeho služební vůz při překročení nejvyšší povolené rychlosti, přičemž Vovsík se vymluvil, že neřídil on, nýbrž osoba blízká. I přes uznání svého pochybení zůstane lídrem pro nadcházející krajské volby.

Foto: archiv, Právo

Radek Vovsík

Článek

"Funkci náměstka složím na mimořádném zasedání rady města 16. srpna. Místnímu sdružení ODS jsem nabídl i odstoupení z pozice volebního lídra," řekl Vovsík. Místní sdružení podle jeho místopředsedy Jana Tesaře o Vovsíkově návrhu diskutovalo a nakonec ho jednomyslně podpořilo. "Jsme přesvědčeni, že je to náš nejlepší kandidát, o všem rozhodnou voliči," uvedl Tesař.

Vovsík připustil, že ve dvou případech v minulosti překročil při jízdě se služebním automobilem povolenou rychlost, a odvolal se přitom na to, že řídila osoba jemu blízká. "Řídil jsem ve všech případech já. Využil jsem mezery v zákoně, bylo to závažné pochybení, kterého jsem se neměl dopustit. Omlouvám se veřejnosti," řekl Vovsík, jenž prý netušil, že výmluvou na osobu blízkou při řízení služebního vozu porušil vnitřní předpisy jihlavské radnice.

Tajemník jihlavského magistrátu Lubomír Dohnal bude žádat primátora a radu města o předložení materiálu o případném porušení dohody. "O tom, zda pan náměstek dohodu skutečně porušil, pak musí rozhodnout zastupitelé," uvedl Dohnal.

Výmluvy na osobu blízkou jsou problémem

Podle médií překročilo Vovsíkovo auto povolenou rychlost před dvěma lety v Moravských Budějovicích. To, že náměstek seděl v té době za volantem, prý dokládá i fotografie z radaru, přesto byl spis nakonec založen bez postihu viníka. "Pokud obviněný řekne, že na fotografii není on, je to problém, taková fotografie nebývá uznávána jako důkaz," vysvětlil šéf moravskobudějovických strážníků Petr Dohnal. Dalších dvou přestupků se Vovsík údajně dopustil letos, a to v Praze a při cestě po dálnici D5 směrem na Rozvadov.

Jihlavský primátor a jeho náměstci mají k dispozici služební auto nepřetržitě a mohou ho používat i k soukromým účelům. Na část ujetých kilometrů si přispívají.

Reklama

Výběr článků

Načítám