Hlavní obsah

TOP 09 v preferencích těsně porazila ČSSD, ODS až třetí

Novinky, jim

TOP 09 po nečekaném úspěchu v květnových volbách, kdy získala přes 16 procent hlasů voličů a stala se stranou koaliční vlády s klíčovými resorty, stále více nabírá na oblibě. Podle internetového průzkumu společnosti Sanep ji preferuje 22,8 procenta respondentů. Konzervativci Karla Schwarzenberga si tak vytvořili těsný náskok před opoziční ČSSD, která volby vyhrála.

Foto: Novinky

Článek

Skóre v porovnání s výsledkem květnových voleb si mírně vylepšila také ODS, která se s novým složení vedení zamlouvá 21,1 procenta respondentů. Méně než ve volbách získali komunisté, v jejichž prospěch hlasovalo deset procent dotázaných.

Nejvíce ale ztratila strana Věci veřejné, jejíž struktura se více odhalila až po volbách. Přízeň jí vyjádřilo devět procent lidí, zatímco koncem května získala bezmála 11 procent hlasů voličů.

Žádná z neparlamentních stran nemá u vybraného vzorku populace nárok na vstup do Sněmovny.

Vývoj nálad populace ve vztahu k politice podle SANEP (v procentech)
StranaPrůzkum preferencí     z půli květnaSkutečné výsledky volebPrůzkum preferencí v červenci
TOP 099,216,722,8
ČSSD2722,0822,6
ODS18,720,2221,1
KSČM11,811,2710,0
VV8,910,889,1

Podle autorů průzkumu z červencových preferencí vyplývá, že voliči kladně hodnotí odchod šéfů Mirka Topolánka (ODS) a Jiřího Paroubka (ČSSD) z předsednických postů těchto stran. Široká veřejnost včetně voličů ODS a ČSSD však rovněž čeká na jasnější signály o jednotnosti a politickém směřování těchto stran, uvádí průzkum.

„Naopak propad zaznamenala strana Věci veřejné, která se zejména díky kritice provázanosti některých ministrů a náměstků se společností ABL, kterou vlastnil mecenáš Věcí veřejných a stávající poslanec a ministr dopravy Vít Bárta, setkává i s jistou kritikou premiéra Petra Nečase,“ doplňují sociologové s tím, že mediální obraz jim také k oblibě nepřispívá.

Sobotka by měl zabrat

Co se týče ČSSD, která sice sklouzla na druhé místo, ale v porovnání s volbami si polepšila o 0,6 procentního bodu, konstatují autoři průzkumu, že za tím stojí odchod Paroubka. Nicméně voliči jsou podle nich stále vůči straně zdrženliví, což přisuzují nevýraznému chování úřadujícího šéfa strany Bohuslava Sobotky.

Červencového průzkumu na internetu se zúčastnilo přes tři tisíce osob ve věku od 18 do 69 let. Zahrnuty do něj byly také preference nevoličů, což je zhruba dvoupětinový podíl národa. Statistická odchylka činí plus minus 1,5 procenta. Výsledky preferencí jsou méně přesné než volební model.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám