Hlavní obsah

ČSSD změkčí pravidla přímé volby předsedy, bojí se propadáku

Právo, Jiří Ovčáček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Soc. dem. plánuje, že usnadní přímou volbu svého předsedy všemi členy, která je plánována na počátek příštího roku. Nyní platná pravidla by totiž mohla hladké zvolení nového šéfa strany výrazně zkomplikovat například ustanovením, že je hlasování platné pouze při účasti nadpoloviční většiny členů strany.

Foto: Milan Malíček, Právo

Bohuslav Sobotka předsedá stranické komisi pro stanovy.

Článek

ČSSD má nyní zhruba 22 tisíc členů, hlasování o novém šéfovi by se jich tak muselo podle stávajícího znění stanov zúčastnit nejméně 11 tisíc. A to může být velký problém, který by mohl ve výsledku znamenat i krach hlasování.

„Pravidla je podle mého názoru nutné změnit, aby volba byla lépe realizovatelná,“ řekl Právu Sobotka, který předsedá stranické komisi pro stanovy. Komise návrhy změn probírala v úterý.

Stačilo by 2800 hlasů

Východisko vidí současný stranický lídr ve dvoukolové volbě s měkčími pravidly pro druhé kolo. „Do diskuse chci navrhnout pro první kolo kvorum padesát procent a pro druhé kolo kvorum účasti, aby byly volby platné, 25 procent,“ vysvětlil Sobotka.

To by znamenalo, že v případě postupu dvou kandidátů do druhého kola by pro zvolení nadpoloviční většinou zúčastněných stačilo 12,5 procenta členů ČSSD, tedy zhruba 2800 členů. Na sjezdech předsedu volí zhruba 550 delegátů s hlasem rozhodujícím.

Přímo volí véčkaři

Úskalí přímé volby naznačily už i zkušenosti Věcí veřejných, a to v případě nedávného referenda. Ze 17 tisíc véčkařů jich o koalici rozhodovaly jen tři tisícovky.

Přímo byl v červnu 2009 zvolen i šéf VV Radek John. Členové a příznivci strany hlasovali přes internet a prostřednictvím bezplatné telefonické linky. Johna volilo asi 5500 lidí, což bylo 69 procent hlasujících.

Sobotka také přišel s nápadem, jak zjednodušit samotný průběh volby. Oproti původnímu pravidlu, kdy by se volilo v pověřených městech a případně by se za členy strany s volební urnou operativně vyjíždělo, Sobotka navrhuje, aby se v jednom termínu, nejlépe v sobotu, uskutečnila po celé republice okresní shromáždění ČSSD.

Na nich by členové volili svého nového předsedu. „Zde by proběhla tajná volba předsedy strany,“ uvedl Sobotka.

Internet nevyužijí

ČSSD přitom neplánuje internetové hlasování, které praktikují Věci veřejné. „V každém případě půjde o osobní volbu jednotlivých členů strany. Chceme, aby bylo vše zcela jasné a transparentní. Každý člen se bude moci dostavit osobně k přímé volbě předsedy strany,“ sdělil Sobotka na dotaz Práva.

Lídr soc. dem. má také představu, jak by byl průběh volby kontrolován. Ustaveny by byly okresní volební komise, které by dohlížely na průběh volby, k počítání hlasů by ale docházelo v jednom místě, a to v Lidovém domě.

„Do ústřední volební komise by zástupce jmenovali všichni kandidáti na předsedu strany a také vedení ČSSD,“ doplnil Sobotka a s tím, že i v okresních komisích by byli zástupci kandidátů.

Dočasný vládce soc. dem. chce, aby se o jeho návrzích ještě debatovalo v rámci strany. Pokud projdou, deklaroval, že by je měl ústřední výkonný výbor, nejvyšší orgán ČSSD mezi sjezdy, schválit nejpozději na podzim. Tak, aby se přímá volba předsedy konala už podle těchto nových pravidel. „Měly by být schváleny co nejdříve,“ poznamenal ke změnám ve způsobu volby Sobotka.

Přímá volba nástupce Jiřího Paroubka má podle plánu předcházet březnovému sjezdu soc. dem. v Brně na Výstavišti, podle úřadujícího předsedy by se měla uskutečnit po Novém roce. O konání přímé volby rozhoduje s předstihem ústřední výkonný výbor strany.

Reklama

Výběr článků

Načítám