Hlavní obsah

Politici bez dluhů jsou výjimkou, milují hypotéky

Právo, ada

Mnozí čeští politici by mohli dělat reklamu bankovním ústavům. Alespoň pokud jde o různé půjčky, úvěry a hypotéky, které si pořizují. Mezi poslanci i členy vlády nejsou výjimkou vedle hypoték i drobné spotřebitelské úvěry a také leasingy aut.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ivan Langer se při splácení svých dluhů bude muset obejít bez platu poslance, do Sněmovny se v letošních volbách nedostal.

Článek

Na hned několik půjček přes půl miliónu si sáhl končící premiér Jan Fischer. Podle jeho majetkového přiznání si půjčil 90 tisíc na auto, sto tisíc na koupi bytu a vzal si i dva spotřebitelské úvěry v celkové hodnotě 430 tisíc.

Langer a Petruška si musí poradit bez poslaneckých platů

Zadlužují se nejen politici, pro které je jejich jediným příjmem plat ústavního činitele, ale i ti, kteří mají vedlejší příjmy z podnikatelských či jiných činností. Třeba exministr vnitra Ivan Langer (ODS) za loňský rok inkasoval přes 800 tisíc korun za nájem nemovitostí, současně ale má více než čtyřmiliónovou hypotéku a svému známému, podnikateli Ivanu Kyselému, dluží 900 tisíc.

Langrovy dluhy se ale nemohou rovnat s dluhy bývalého poslance Daniela Petrušky (ODS). Jeho hypotéka a úvěr dají dohromady dvanáct miliónů.

Langer a Petruška přitom patří mezi ty politiky, kteří ze Sněmovny kvůli volebnímu sítu propadli a pravidelný příjem tak budou muset nahradit jiným zdrojem financování.

Petruška se po celou dobu svého poslancování angažoval v několika firmách, Langer jako ministr měl zákaz a ani za letošní půl rok neuvedl, že by měl nějaké vedlejší aktivity.

Mezi dlužníky patří třeba i bývalý ministr zemědělství Petr Gandalovič, který přiznal 3,4miliónovou hypotéku a 250tisícový leasing, nebo bývalá ministryně obrany Vlasta Parkanová s více než dvoumiliónovou hypotékou.

Lépe je na tom expředseda soc. dem. Jiří Paroubek, který má úvěr ve výši 527 tisíc. Jeho nástupce Bohuslav Sobotka má více než 1,4miliónovou hypotéku a úvěr 331 814 Kč.

Bez jakýchkoli dluhů jsou naopak třeba strážce státní pokladny Miroslav Kalousek (TOP 09), premiér Petr Nečas (ODS) nebo šéfka Sněmovny Miroslava Němcová (ODS).

Za akcie pět miliónů

Mezi poslanci se najde i několik milionářů. Třeba David Šeich (ODS) prodal loni a letos akcie celkem za pět miliónů a vedle toho si jako advokátní koncipient přivydělal přes 167 tisíc.

Boris Šťastný (ODS) přiznal za loňský a letošní rok přes pět miliónů korun za své podnikatelské aktivity a zbývá mu doplatit 1,9 miliónu korun za rekonstrukci bytu.

Jiří Janeček (ODS) si přivydělal díky své firmě J + J školní jídelny za rok a půl téměř dva milióny. Skoro pět miliónů za stejnou dobu utržil za nájem svých nemovitostí také exministr životního prostředí a bývalý šéf zelených Martin Bursík.

Nový rodinný dům si pak loni pořídil Jeroným Tejc (ČSSD), a to za více než 4,6 miliónu. Obdobnou sumu tvoří také jeho hypotéka a přes půl miliónu pak získal z příjmů z advokacie.

A díky dědictví získal majetek David Rath (ČSSD). Jde o šestinu dvou bytů, rodinného domu, zahrady a pozemku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám