Hlavní obsah

Sobotka představil stínovou vládu ČSSD

Novinky, jim

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

V nové stínové vládě, kterou sociální demokraté představili ve středu, den po jmenování oficiální koaliční vlády, je o něco méně nových tváří, než prezentoval premiér Petr Nečas. Jsou v ní úplní nováčci, ale i notoricky známé tváře včetně středočeského hejtmana Davida Ratha, o jehož angažmá se vedly spory. Alternativní vládu představil ve středu úřadující šéf ČSSD Bohuslav Sobotka.

Foto: Milan Malíček, Právo

Úřadující předseda ČSSD Bohuslav Sobotka

Článek

„Naše stínová vláda chce být nejen programovou, ale i personální alternativou koaliční vlády,“ prohlásil stínový premiér Sobotka a počal cupovat koaliční smlouvu.

Podle něj má ČSSD velké pochybnosti, zda je koalice schopna dosáhnout svých hlavních programových priorit, tedy tažení proti korupci, zadlužování země a posílení právního státu.

„Složení vlády dává jen málo šancí na rehabilitaci politiky a omezení lobbistických a klientelistických tlaků. Myslíme si, že nepovede k soudržnosti společnosti a integrity, ale právě naopak, že další sociální skupiny se budou propadat do pásem chudoby,“ prohlásil úřadující šéf soc. dem.

Doplnil, že nová vláda se mýlí, pokud se domnívá, že v ČR existuje rozhazovačný systém. „Není to pravda, jsme v míře sociálních transferů hluboko pod průměrem EU,“ argumentoval Sobotka s tím, že nová vláda chce spíše plošně šetřit na potřebných. Zkritizoval také, že koaliční smlouva nenabízí konkrétní řešení v oblasti hospodářské politiky ani snižování nezaměstnanosti.

Obě vlády mají po 15 resortech, ČSSD má navíc 4 mluvčí

Ve stínové vládě figuruje několik lidí, kteří své stínové křeslo udržují již několik let. Nechybí zde například soc. dem. odborník na diplomacii Lubomír Zaorálek, zdravotnictví David Rath, kulturu Vítězslav Jandák, obranu Petr Hulinský nebo na zemědělství Michal Hašek. Právě Hašek přitom mělpodle informací Práva výhrady k působení Ratha, ale vyřadit ho ze hry se mu zřejmě nepodařilo.

Zcela novou mladou tváří v opozičním kabinetu je Václav Zemek, který se letos do parlamentu dostal vůbec poprvé. Na starost dostane problematiku ekologie. Jiří Dienstbier mladší zase povede stínový resort spravedlnosti.

Sobotka politoval, že má vláda slabé zastoupení žen, celkem tři. Po příštích volbách, dostane-li ČSSD dostatečnou důvěru voličů, jich bude v kabinetu více, doplnil Sobotka.

Stínová vláda ČSSD
Bohuslav SobotkaStínový předseda vlády
Vlasta BohdalováStínová ministryně školství
Jiří Dienstbier ml.Stínový ministr spravedlnosti
Alena GajdůškováMluvčí pro vědu a výzkum
Michal HašekStínový ministr zemědělství
Jiří HavelMluvčí pro hospodářskou strategii
Petr HulinskýStínový ministr obrany
Vítězslav JandákStínový ministr kultury
Michaela Marksová - TominováStínová ministryně pro lidská práva a rovné příležitosti
Jan MládekStínový ministr financí
Roman OnderkaStínový ministr dopravy
David RathStínový ministr zdravotnictví
Zdeněk ŠkromachStínový ministr práce a sociálních věcí
Jiří ŠlégrMluvčí pro sport
Vladimír ŠpidlaMluvčí pro evropské záležitosti
Jeroným TejcStínový ministr vnitra
Milan UrbanStínový ministr průmyslu a obchodu
Lubomír ZaorálekStínový ministr zahraničních věcí
Václav ZemekStínový ministr životního prostředí
Jiří ZimolaStínový ministr pro místní rozvoj

Reklama

Výběr článků

Načítám