Hlavní obsah

Lidem se výsledky voleb líbí více než před čtyřmi lety, zjistil průzkum

Novinky, jim

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lidé jsou výrazně spokojenější s výsledky letošních voleb než před čtyřmi lety, kdy nastala ve Sněmovně patová situace s rovným podílem hlasů opozice a koalice. Hlasy nespokojených občanů sice stále, ač jen mírně, převažují, ale oproti poslednímu průzkumu má mnohem více lidí příznivý postoj.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Podle průzkumu agentury STEM je s výsledkem letošních sněmovních voleb spokojeno 47 procent respondentů. Oproti názoru na výsledky voleb z roku 2006 se tak nálada ve společnosti poněkud pozvedla, a to o 14 procentních bodů.

Výsledky voleb se přitom nelíbí převážně lidem, kteří k urnám letos nešli, uvádějí autoři průzkumu v tiskové zprávě. Z voličů pak vyjadřují nespokojenost převážně lidé, kteří dali svůj hlas levici, tedy ČSSD nebo KSČM, které skončily v opozici.

Spokojenost s výsledky voleb v roce 2006 a 2010 (v procentech)
RokUrčitě anoSpíše anoSpíše neUrčitě ne
20067264027
201012352924

Nejpříznivější ohlasy zaznívají ze strany voličů, kteří podpořili subjekty, jež si nyní rozdělily vládní posty. Z trojlístku ODS, TOP 09 a VV jsou poněkud méně spokojení s výsledky voleb voliči Věcí veřejných.

Z průzkumu mimo jiné také vyplynulo, že nejčastěji nespokojenost vyjadřují lidé, kteří by k volbám nešli ani v případě, že by se nyní konaly znovu.

Reklama

Výběr článků

Načítám