Hlavní obsah

Poslanci ombudsmana nezvolili

– Praha • Aktualizováno

Poslanci v pátek nevybrali veřejného ochránce práv, který by nahradil zesnulého Otakara Motejla. Do finále postoupily bývalá Motejlova zástupkyně Anna Šabatová a exposlankyně ODS Evu Dundáčková. Ani jedna z nich nezískala dostatečný počet hlasů. Již v prvním kole volby vypadli předsedkyně Nejvyššího soudu Iva Brožová, jejíž kandidatura roznítila menší rozpory, a aktivista John Bok.

Foto: Petr Horník, Právo

Kandidáti na ombudsmana: John Bok, Anna Šabatová, Eva Dundáčková a Iva Brožová; za nimi ministryně spravedlnosti Daniela Kovářová, která s nominací na ombudsmana v Senátu neuspěla

Článek

Prezident Václav Klaus a Senát nyní musí vyslat po dvou nových kandidátech, z nichž by Sněmovna měla nejpozději do 60 dnů vybrat nového ombudsmana.

Šabatová měla dosud nejširší podporu, hlasovat se pro ni rozhodly poslanecké kluby ČSSD i TOP 09 a zvažovali to i komunisté. Bez KSČM tak mohla mít Šabatová podporu 97 poslanců. Dundáčkovou zase prosazovali občanští demokraté, kteří mají ve Sněmovně 53 hlasů.

Pro Šabatovou nicméně nakonec hlasovalo jen 84 poslanců, Dundáčková nakonec získala celkem 59 hlasů.

Situaci komplikovalo rozhodnutí Věcí veřejných, které zvažovaly bojkot volby, protože měly pochybnosti o právoplatnosti kandidatury Brožové. VV se odmítly volby zúčastnit a odkazovaly při tom na stanovisko legislativního odboru Sněmovny, podle nějž nejsou Brožové funkce soudkyně a případné ombudsmanky slučitelné.

"Rád bych požádal stranu Věci veřejné, aby ten názor, že se nezúčastní volby právě pro tu možnou neslučitelnost funkce, přehodnotila," uvedl poslanec ČSSD Jeroným Tejc. "Jediné možné řešení je, abychom do volby připustili všechny čtyři kandidáty, abychom rozhodli v této volbě, protože tím jednoznačně nic neporušíme. Pokud bychom jednoho z kandidátů, paní Ivu Brožovou, nevpustili do možnosti té volby, pak by oprávněně mohla namítat a žalovat toto své právo u soudu," mínil Tejc.

Brožová námitky vyvracela a jako řešení uvedla, že má právo rezignovat na výkon funkce soudce a ministr spravedlnosti pak může výkon funkce pozastavit.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám