Hlavní obsah

Paroubek dostal stopku do výborů. Bojí se mé argumentace, tvrdí

Právo, ada,nig
Aktualizováno

Vládní křesla jsou rozdělena, teď přichází na řadu dohadování o vlivu jednotlivých partají ve sněmovních výborech. Běží zejména o to, kdo zasedne v jejich čele a v jakém počtu si strany výbory a komise rozdělí. Expředseda ČSSD a poslanec Jiří Paroubek má zájem o rozpočtový výbor, koalice jej ale odmítá. Podle Paroubka se obávají jeho argumentačních schopností.

Foto: Šulová Kateřina, ČTK

Poslanci ČSSD (zleva) David Rath, Lubomír Zaorálek, Jiří Paroubek a Jiří Šlégr

Článek

Podle předběžných dohod by po čtyřech výborech měly ovládnout občanští a sociální demokraté, tři dostane TOP 09, dva véčkaři a na komunisty zůstane jeden výbor. K tomu půjde ještě o rozdělení stálých komisí.

Právu to řekl šéf poslanecké frakce TOP 09 Petr Gazdík. „O obsazení se bude ještě jednat, ale takto to odpovídá počtu poslanců,“ řekl Právu Gazdík s tím, že komunistům by měl připadnou kontrolní výbor.

Neumím si představit, že by pro něj naši poslanci hlasovali.
šéf poslanecké frakce TOP 09 Petr Gazdík

Ačkoli ještě dohoda není na světě, koalice už dala najevo, že Paroubek by si měl nechat zajít chuť na předsednické křeslo nejen v rozpočtovém výboru, ale v kterémkoli jiném. „Neumím si představit, že by pro něj naši poslanci hlasovali,“ uvedl Gazdík. Totéž řekl šéf klubu ODS Petr Tluchoř.

Úřadující šéf soc. dem. Bohuslav Sobotka sice tvrdí, že o jménech se klub teprve bude bavit, Paroubek však připustil, že by o předsednictví rozpočtového výboru měl zájem. Tuší však, že jde o jeho zbožné přání. „Jestli mám o něco zájem, tak je to tohleto,“ řekl ve čtvrtek Paroubek v Čro.

„Nemyslím si ale, že by to chtěly koaliční strany dopustit. Jedna věc je můj zájem, druhá věc je politická realita. Chápu, že z hlediska zájmu vládní koalice by to nebylo to pravé,“ dodal.

"Tuší, že na něj argumentačně nemají“

V ČT pak Paroubek komentoval své vyhlídky slovy: "Tak já myslím, že vědí, že na mě argumentačně nemají a asi se mě bojí, tak to je jejich problém“.

Křeslo šéfa rozpočtového výboru chce obsadit ODS. Chce tím vyvážit vliv budoucího ministra financí Miroslava Kalouska z TOP 09. Spekuluje se o Michalu Doktorovi.

Soc. dem. tak může získat hospodářský výbor, v jehož čele může usednout místopředseda Milan Urban. To ve čtvrtek připustil i místopředseda frakce TOP 09 Jan Husák.

„Budeme také požadovat zdravotní nebo sociální, zahraniční nebo pro evropské záležitosti, ustavně právní nebo branný a bezpečnostní,“ řekl Právu Sobotka. Svým člověkem by také soc. dem ráda obsadila mandátový a imunitní výbor, jehož předsednictví má už téměř v kapse. Na základě dohod z minulého týdne s budoucí koalicí má naději Jeroným Tejc.

V čele sociálního výboru možná Škromach

Podle Sobotky by v čele sociálního výboru mohl usednout Zdeněk Škromach, bezpečnostního pak někdo z trojice Martin Pecina, Petr Hulínský či František Bublan, zahraničního Jan Hamáček.

O zdravotní výbor nejspíš bude usilovat ODS, která by mohla nominovat Borise Šťastného, který chtěl být ministrem.

Do čela kontrolního výboru komunisté nejspíš nominují svého šéfa Vojtěcha Filipa.

TOP 09 by ráda obsadila regionální výbor, v jehož čele by mohl usednout stranický místopředseda Pavol Lukša, životního prostředí Břetislav Šarapatka a v čele školského pak Anna Putnová.

Zájem o zmíněné výbory pramení podle Gazdíka ze spolupráce TOP 09 s hnutím Starostů.

O životní prostředí projevili zájem také véčkaři.

Souboj o sněmovní křesla je spíš odrazem prestiže, než reálného vlivu předsedů. Ti mají stejně jako ostatní poslanci jeden hlas, jejich pravomoc spočívá pouze ve svolávání výboru a stanovení programu jeho jednání. I ten ale nakonec podléhá hlasování. Jednou z mála výhod mohou být informace, které k předsedům výborů míří z resortů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám