Hlavní obsah

Nová vláda má plno nováčků, s resorty mnohdy nemají zkušenosti

Nová vláda premiéra Petra Nečase (ODS) má nulové zastoupení žen a celou řadu naprostých nováčků, kteří se v nejvyšších patrech politiky dosud neorientovali. Odborníci se navíc podivují, že někteří lidé nominovaní do ministerských křesel neměli nikdy s problematikou daného resortu nic společného.

Foto: Petr Horník, Právo

Předsedové TOP 09, ODS a VV. Zleva Karel Schwarzenberg, Petr Nečas a Radek John.

Článek
Za ODS:
Premiér Petr Nečas (45)
Vystudoval fyziku na Univerzitě J. E. Purkyně. Pracoval jako výzkumný pracovník v Tesle Rožnov pod Radhoštěm. Členem ODS od založení 1991. Od roku 1992 ve Sněmovně. V letech 1995–96 náměstek ministra obrany. Místopředsedou ODS poprvé zvolen roku 1999. V Topolánkově vládě vicepremiér a ministr práce a sociálních věcí. Letos zvolen šéfem ODS.
Ministr obrany Alexandr Vondra (48)
Absolvent Přírodovědné fakulty UK v Praze v oboru geografie. Pracoval v Náprstkově muzeu. Signatář Charty 77. Byl odsouzen na dva měsíce do vězení po protestech v roce 1989 a za petici Několik vět. Poradcem prezidenta Václava Havla. Od roku 2006 senátor za ODS. V Topolánkových vládách ministr zahraničí a vicepremiér pro evropské záležitosti.
Ministr průmyslu a obchodu Martin Kocourek (43)
Vystudoval VŠE v Praze. Byl poslancem a poradcem premiéra Václava Klause pro mikroekonomiku a privatizaci. Působil v řadě polostátních a soukromých firem či ve Fondu národního majetku. Od roku 2006 je předsedou dozorčí rady ČEZ. Kocourek je ekonomickým expertem ODS, radil také Mirku Topolánkovi.
Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (34)
Absolvoval právnickou fakultu v Plzni. Před vstupem do ODS byl členem ODA. Poslancem je od roku 2002. Od roku 2003 vede ODS v Plzeňském kraji. V Topolánkově vládě byl ministrem spravedlnosti. Po aféře s udělováním titulů na plzeňských právech se stal děkanem fakulty s úkolem ústav očistit. Letos se stal místopředsedou ODS.
Ministr zemědělství Ivan Fuksa (46)
Absolvoval VŠ dopravy a spojů a postgraduální studium na VŠE. Byl zástupcem starosty a později starostou Příbrami. Pracoval mj. jako samostatný provozní technik v depu Praha Kačerov či středoškolský učitel. Od roku 2007 prvním náměstkem ministra financí. Řídil komisi pro rozvoj Brdska v souvislosti se záměrem vybudovat americký radar.
Ministr životního prostředí Pavel Drobil (38)
Studoval na právnické fakultě v Brně. Od roku 1996 je společníkem advokátní kanceláře. Působí v zastupitelstvu Bohumína a Moravskoslezského kraje. Členem ODS je od roku 2000, letos byl zvolen poslancem a místopředsedou strany. Je spolumajitelem Lázní Darkov. Přislíbil odstoupit z polostátních firem, jako jsou Lesy ČR.
Za TOP 09:
Ministr financí Miroslav Kalousek (49)
Vystudoval VŠ chemicko-technologickou v Praze. Do revoluce pracoval jako podnikový ekonom. V letech 1993 až 1998 byl náměstkem ministra obrany. Od roku 1998 dodnes je poslancem původně za KDU-ČSL, řídil rozpočtový výbor. V roce 2003 byl zvolen předsedou lidovců, v roce 2006 odstoupil. V letech 2007 až 2009 působil jako ministr financí.
Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (45)
Vystudoval České vysoké učení technické v Praze, obor technická kybernetika. V letech 1988–1993 působil ve Výzkumném ústavu energetickém. Od roku 1993 pracoval v energetickém průmyslu. V letech 2002– 2008 byl prezidentem Hospodářské komory České republiky. Vloni se stal místopředsedou TOP 09.
Ministr zdravotnictví Leoš Heger (62)
Absolvoval Lékařskou fakultu Univerzity Karlovy. V letech 1991–1994 působil jako přednosta radiodiagnostické kliniky v Hradci Králové. Od roku 1996 je ředitelem tamní fakultní nemocnice. Ve městě je od roku 2002 i zastupitelem. V roce 2008 neuspěl jako nestraník za ODS v senátních volbách. Letos se stal poslancem za TOP 09.
Ministr zahraničí Karel Schwarzenberg (72)
V prosinci 1948 musel s rodinou opustit republiku. Nedokončil studium práv a lesnictví, musel začít hospodařit na rodinných statcích v Rakousku a Bavorsku. V 80. letech byl předsedou Mezinárodního helsinského výboru. V letech 1990–92 kancléřem Václava Havla. Senátor za US-DEU. Za zelené ministr zahraničí. Od listopadu šéfem TOP 09.
Ministr kultury Jiří Besser (52)
Vystudoval fakultu všeobecného lékařství UK, obor stomatologie. V letech 1981 až 91 pracoval v Berouně jako stomatolog. V roce 1989 vstoupil do KSČ, jak říká ve svém životopise, aby si mohl dodělat druhou atestaci. Po revoluci obchodoval s realitami. Od roku 1994 je starostou města Berouna. Je také prezidentem Asociace in-line hokejových klubů extraligy ČR. Za TOP 09 a Starostové byl letos zvolen poslancem.
Za Věci veřejné:
Ministr vnitra Radek John (55)
Vystudoval scenáristiku a dramaturgii na AMU v Praze. Od roku 1980 pracoval jako redaktor časopisu Mladý svět a scenárista na Barrandově. Proslavil se knihou Memento či Džínový svět, napsal scénáře pro filmy Sněženky a machři, Proč? či Bony a klid. Od roku 1993 byl v televizi Nova šéfredaktorem publicistiky. Od června 2009 je šéfem VV.
Ministr dopravy Vít Bárta (36)
Absolvoval Policejní akademii v Praze, titul JUDr. získal na bratislavské Akademii policejního sboru. V roce 1992 založil ještě na studiích agenturu ABL. Na kandidátce VV byl letos zvolen poslancem jako nestraník. Patří mezi největší mecenáše VV, straně dal 12 miliónů korun. Jeho partnerkou je místopředsedkyně Sněmovny Kateřina Klasnová.
Ministr pro místní rozvoj Kamil Jankovský (52)
Vystudoval ČVUT v Praze, obor ekonomika a řízení. Vstoupil do společnosti Phar Service, která vyrábí linky na výrobu léků, jako ředitel a společník. V letech 2002–06 byl zastupitelem Prahy 10. V minulosti byl členem ODA a poté SNK Evropští demokraté (od 2002). Zabývá se realitami. Patří k významným sponzorům VV.
Ministr školství, mládeže a tělovýchovy Josef Dobeš (46)
Vystudoval psychologii na filozofické fakultě v Brně. Pracoval jako psycholog v pankrácké vazební věznici a také jako personalista pro ABL, nyní se věnuje práci s rodinami a dětmi s výchovnými či školními problémy. Od roku 2006 zasedá v zastupitelstvu Prahy 1. Je vydavatelem časopisu VV Pražan. Letos se dostal do Sněmovny.

Reklama

Výběr článků

Načítám