Hlavní obsah

Schwarzenberg: Špinavý záchod někdo uklidit musí

Právo, Oldřich Danda

Vládu čekají bolestivé reformy a TOP09 při jejich vykonávání ponese největší břímě, řekl předseda strany Karel Schwarzenberg. Očekává za to kritiku, ale s reformami někdo začít musí. Uvedl to v rozhovoru pro PRÁVO.

Foto: Stanislav Peška, Právo

Předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg

Článek

Ve vládě bude mít TOP 09 na starosti i bolestivé reformy. Sám jste řekl, že to pro TOP 09 přináší riziko, v čem ho vidíte?

My jsme si vědomě vzali tato ministerstva, protože tam budou reformy nejrozsáhlejší a nejnutnější, ale také nejsložitější. Když neuděláme zdravotnickou a důchodovou reformu a pokud to nebude zkoordinované s ministerstvem financí a rozpočtem, tak se to nepodaří. Prostě jsme to vzali.

Byla to podmínka premiéra Nečase, že když si vezmete finance, tak si musíte vzít i nepopulární ministerstva, kde se budou muset dělat škrty?

Ne. To bylo vědomé. Určitě si vzpomínáte, co jsme říkali v předvolební kampani a ostatní strany se k tomu příliš neměly. My jsme řekli – dobrá, ztratíme popularitu a všichni nám budou nadávat jako špačci, ale jinak to nepůjde. Je mi to líto, ale když je špinavý záchod, tak někdo to lejno musí uklidit.

Petr Nečas i ODS nechtěli o tom, že by Miroslav Kalousek měl získat ministerstvo financí, ani slyšet. Čím jste je získali?

Protože by potom nebyla žádná koalice.

Před čtyřmi lety vás nechtěl prezident Klaus jmenovat ministrem zahraničí, myslíte, že se situace nebude opakovat?

Já jsem ho teď na vteřinku viděl, myslím, že si na mě již zvykl. Jestli je rád či nerad, tak to nevím.

Šéf ODS Nečas říká, že by bylo rozumné udělat v příštích volbách s TOP 09 koalici, bylo by to možné?

Myslím si, že ne. Uvidíme, co bude rozumné udělat za čtyři roky. Na rozdíl od pana Nečase se neodvážím odhadnout. Takové prorocké vlastnosti nemám.

Nevadí vám, že bude vláda bez jediné ženy?

Strašně mi to vadí, my jsme jednu měli, ale její resort jsme nedostali.

O koho šlo?

Byla to vzdělaná žena z Moravy.

Myslíte docentku Putnovou?

Ano, o té jsem vážně uvažoval.

Je možné, že se nedohodnete nad programem?

Myslím, že se shodneme. Samozřejmě tam bude ještě nějaká válka, lidé se musí profilovat a budou se ještě předvádět tanečky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám