Hlavní obsah

Klaus popřel, že by prosazoval exposlance Tlustého na velvyslance

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prezident Václav Klaus popřel, že prosazoval exposlance za ODS Vlastimila Tlustého na pozici velvyslance v Kazachstánu. V nedělní Partii televize Prima prezident věc označil za dětinskou hru. Informace o Klausově angažmá při údajně chystaném jmenování Tlustého velvyslancem přinesl v polovině týdne Respekt.

Foto: Perr Horník, Právo

Vlastimil Tlustý

Článek

Prezident nenavrhuje velvyslance, nemá to v popisu práce, uvedl Klaus. "Hra o tom, že já jsem navrhoval nějaké velvyslance, je úplně dětinská," zdůraznil.

Ministr zahraničí Jan Kohout podle Respektu chtěl, aby vláda v pondělí o návrhu jednala, třebaže ministerstvo zahraničí uvádělo, že o českých velvyslancích bude rozhodovat až nová vláda. Premiér Jan Fischer odmítl dokument zařadit na pořad jednání.

Tlustého nominace na místo velvyslance v Kazachstánu podle zdrojů vadila stranám budoucí možné koalice ODS, TOP 09 a Věcí veřejných.

Týdeník napsal, že Tlustého zařadil na seznam Kohout na Klausovu žádost a s nominací šel na jednání vlády. "Materiál ale nebyl zařazen na program a tím to končí. Nenašel by patřičnou podporu mezi ministry a je to rozhodnutí, které po zralé úvaze přísluší nové vládě," řekl tehdy premiér Jan Fischer.

Strany, které zřejmě utvoří vládu, minulý týden Fischerův kabinet vyzvaly, aby již nerozhodoval o žádných změnách mimo jiné právě na velvyslaneckých pozicích.

Reklama

Související články

Vlastimil Tlustý: Čekám na renesanci pravice

Poslanec, který napomohl pádu Topolánkovy vlády, Vlastimil Tlustý řekl v rozhovoru pro Novinky, že o návratu do ODS neuvažuje. Podle něj se strana příliš...

Výběr článků

Načítám