Hlavní obsah

Vlastimil Tlustý: Čekám na renesanci pravice

Novinky, Jiří Mach

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Poslanec, který napomohl pádu Topolánkovy vlády, Vlastimil Tlustý řekl v rozhovoru pro Novinky, že o návratu do ODS neuvažuje. Podle něj se strana příliš odchýlila od pravicové platformy a pod vedením Petra Nečase se nechává vytlačit stranou TOP 09 ještě více do středu. Ve svých strategických zájmech tak nad ODS vítězí zakladatel TOP 09 Miroslav Kalousek, kterého si za konkurenta vypěstoval sám Topolánek, míní Tlustý.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Poslanec ODS Vlastimil Tlustý ve Sněmovně

Článek

Uvažujete v souvislosti s odchodem Mirka Topolánka o návratu do ODS?

On přece neodstoupil, je předseda. Zaprvé, v tuto chvíli o návratu do politiky a do ODS zatím neuvažuji. Za druhé, ukončení činnosti Mirka Topolánka, tím myslím to faktické nikoli to stávající, považuji za podmínku nutnou, ne však postačující. Jestli nastane v budoucnosti situace, kdy bych něco takového zvažoval, neumím předpovědět. V tuto chvíli to ale nepřichází v úvahu.

Jak se vám jeví ODS po skončení všech čistek?

Mám obavu, že to, co teď v ODS probíhá, je akce, kterou bych označil za akci „Zachraň se, kdo můžeš!“. Myslím si, že je to projev velikých obav z blížících se nejenom parlamentních, ale zejména podzimních komunálních voleb. Většina ještě nepochopila, kdy ten problém začal. A ten začal likvidací programu, který jsem se marně snažil zachránit.

To, co dneska ODS nabízí, je opravdu slaboučké. Proto jsou ty preference téměř na úrovni poloviny toho, co bývaly.

Vy jste ODS kritizoval především kvůli tomu, že odstoupila od pravicového programu, že se uchýlila více ke středu. Pravicová podle vás ale není ani TOP 09, kterou politologové řadí spíše doprava od ODS.

To je, bohužel, pravda. Je potřeba to vidět jako sled událostí. Napřed Kalousek poradil Topolánkovi, aby se distancoval od našeho pravicového programu. To byl krok jedna. Když jsem tomu marně bránil, tak strana místo toho, aby pochopila, že má hájit svůj program, tak mi vyhlásila svatou válku. Druhý krok byl, že si Topolánek vypěstoval Kalouska a TOP 09 jako svého hlavního konkurenta.

Dneska je vlastně situace v ODS vyvolána z velké části právě tím, jak ODS pomohla Kalouskovi a spol. připravit TOP 09. A teď TOP 09 dokonce přebírá, nebo se snaží přebrat dominantní pozici na pravici a vytlačuje ODS směrem do středu, což samozřejmě pod vedením Petra Nečase je celkem snadné, protože to je spíše středový než pravicový politik.

Všechno je to strategický zájem na politické scéně, ve kterém ODS prohrává a Kalousek vítězí.

Jestliže podle vás zde neexistuje ryze pravicový program, chtěl byste někdy v budoucnu nabídnout pravicovým voličům novou alternativu?

Pravice právě díky tomu, co jsem právě popisoval, spěje k neúspěchu po parlamentních volbách. Ty strany, které jsou dnes započítávány k pravici, jako jsou třeba Věci veřejné, nejsou autenticky pravicové strany, to jsou středové populistické strany. Jinými slovy to, co probíhá, je evidentní ztráta pozic nejen ODS, ale i pravice na české politické scéně. Ale pravice se bude muset dříve nebo později poučit a konsolidovat. V rámci jakých politických stran to bude probíhat, jak se to dále vyvine, neumím předpovědět.

Ale nevylučuji, že v budoucnu, dojde-li k něčemu, co bych nazval renesancí pravice v ČR, bych se na tom podílel. Nyní ale pro to nejsou podmínky a prostor. V tuto chvíli neuvažuji o návratu do politiky.

Myslíte si, že ty podmínky a prostor se vytvoří návratem Václava Klause z Hradu?

To nevím. Byl bych rád, kdyby to tak bylo, kdyby renesance pravice znamenala návrat pana Klause do významné pravicové politické role, když skončí jeho prezidentský mandát. Optimisticky vidím to, že prostor pro renesanci pravice může nastat relativně brzy, nejpozději do čtyř let, protože očekávám, že levice selže a ukáže se, že její sliby jsou plané. Levice je se svými návrhy kontraproduktivní, co oni vymýšlejí, to všechno tu situaci spíše zhoršuje.

Už víte, co budete dělat po rozpuštění Sněmovny?

Mám v tuto chvíli asi šest variant a vybírám mezi nimi. Snažím se to nějak zkombinovat, a to tak, aby ten krok byl přiměřeně velký a správným směrem.

Předpokládám, že to bude manažerská funkce v oblasti podnikání...

Uvidíte.

Reklama

Výběr článků

Načítám