Hlavní obsah

BIS: Ruští špióni se v ČR zajímají hlavně o vědu a ekonomiku

Právo, Jakub Troníček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Intenzivní, někdy až nepřátelské. Tak hodnotí ruské špionážní aktivity na českém území tuzemská kontrarozvědka, tedy Bezpečnostní informační služba (BIS). Rusové se přitom podle českých zpravodajců zajímají v poslední době zejména o vědu a ekonomiku.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Vyplývá to z výroční zprávy BIS za rok 2009, kterou ve středu tato tajná služba zveřejnila. Ruské zpravodajské služby, které u nás vystupují nejaktivněji, podle dokumentu ve svých snahách neváhají přistoupit k tvrdému nátlaku nebo k praktikám sovětské špionáže.

Na návrat Rusů k metodám aktivních opatření z dob studené války už upozorňovala BIS v loňské výroční zprávě.

Věda, výzkum, energetika

Počet ruských špiónů pobývajících u nás legálně pod diplomatickým krytím se podle BIS v roce 2009 oproti předchozím letům nijak výrazně nezměnil a zůstává stále vysoký.

„K posílení ruských zpravodajských kapacit a intenzity práce v ČR došlo zejména na úseku vědeckotechnické a ekonomické rozvědky, včetně energetiky,“ konstatuje výroční zpráva.

Tajná služba zároveň upozorňuje, že ve snaze prosadit své důstojníky na diplomatické posty v Česku jsou Rusové připraveni vyvíjet intenzivní nátlak. „Tuto agresivní linii Rusko uplatňuje navzdory faktu, že počty zpravodajců na diplomatických postech české mise v Rusku a ruské mise v ČR jsou tradičně mimo jakoukoliv paritu, samozřejmě ve prospěch Ruska,“ vysvětluje BIS.

Skupiny pracující proti zájmům ČR

Kromě legalizovaných rezidentur se ale Rusové podobně jako za časů Sovětského svazu soustředili i loni na práci přímo v terénu. „Příkladem může být případ skupiny osob dlouhodobě pracující pro ruskou zpravodajskou službu proti zájmům ČR a na území ČR, kterou BIS odhalila a následně ji v pokračování činnosti zabránila,“ konstatuje se v dokumentu s tím, že obecně lze aktivity ruských tajných služeb na našem území charakterizovat jako „intenzivní a vůči zájmům ČR často protichůdné, někdy až nepřátelské“.

Podobně jako v loňském roce upozornila BIS také na snahy ruských zpravodajských důstojníků o navazování kontaktů na české politiky. „Oproti roku 2008 se však v některých případech snažili být diskrétnější,“ uvádí výroční zpráva české kontrarozvědky a dodává, že zvýšenou intenzitu práce ruských tajných služeb a také nárazové zvýšení počtu jejich lidí na našem území přineslo české předsednictví EU.

Reklama

Výběr článků

Načítám