Hlavní obsah

Pokud vám nepřidají, dejte výpověď, radí komora lékařům

Právo, Václav Pergl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Česká lékařská komora v úterý prohlásila, že podporuje lékaře zaměstnané v nemocnicích a vyzývá je, aby na výzvu lékařských odborů podali výpověď z pracovního místa do konce roku 2010, pokud nebudou splněny jejich platové požadavky.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Hromadné podávání výpovědí je prostředkem k tomu, aby politici přestali občanům lhát a začali konečně opravdové problémy českého zdravotnictví řešit. Splněným mzdových požadavků je v ekonomických možnostech ČR. Vše je otázkou priorit,“ řekl v úterý Právu Kubek.

Jak již Právo dříve uvedlo, Lékařský odborový klub (LOK) před měsícem vyzval nemocniční lékaře k odchodu, pokud nedostanou přidáno. LOK požaduje, aby plat začínajícího lékaře byl na úrovni 1,5 násobku průměrné mzdy ve státě, což by nyní bylo asi 35 000 korun.

Lékař s plnou kvalifikací by pak měl brát trojnásobek za základní pracovní dobu bez přesčasů, tedy zhruba 72 000 korun. Dnes kvalifikovaní lékaři dosahují v průměru zhruba 45 000 až 50 000 měsíčně hrubého, ale se všemi příplatky a službami. V nemocnicích přitom pracuje asi 16 000 lékařů a výpověď chce dát už 1500 z nich.

Ministerstvo: platy lékařů loni výrazně stouply

Ministerstvo zdravotnictví požadavky lékařů odmítlo. „Předpokládáme, že lékaři jsou rozumní lidé a nebudou si v době ekonomické krize brát pacienty za rukojmí, zvláště když v komerční sféře platy nyní výrazně klesají,“ prohlásil mluvčí ministerstva zdravotnictví Vlastimil Sršeň. Dodal, že platy lékařů loni výrazně stouply a bylo to vysoko nad průměrem růstu ostatních platů.

Hromadné výpovědi by lékaři přitom měli podávat ke konci letošního roku a i s dvouměsíční výpovědní lhůtou by nemocnice pak měly vážné problémy od března příštího roku.

„K vyřešení platů jsou třeba tři až čtyři miliardy korun ročně,“ řekl Kubek. Podle něho lékaři „odmítají nadále dotovat poskytování zdravotní péče na úkor svých příjmů, a proto odcházejí do zahraničí“.

Nemocnice shánějí 700 lékařů

V ČR prý už nyní pracuje 2100 lékařů z ciziny a do ciziny odchází každý rok z ČR asi 200 lékařů, zejména chirurgů, internistů a anesteziologů. Polovina z nich je ve věku 30 až 40 let, tedy lékaři s nejdelší profesní perspektivou. Nemocnice přes úřady práce pak shánějí asi 700 lékařů.

Kubkova čísla ale Sršeň zpochybnil: „V posledních dvou letech nastal výrazný pokles odchodů.“ Podle ministerských údajů v letech 2006 a 2007 šlo ročně do ciziny 550 lékařů včetně stážistů, ale v posledních dvou letech je to jen 350, opět včetně stážistů, kteří jdou do ciziny jen na půl roku a pak se vracejí.

Lékařská komora žádá také více peněz pro lékařské fakulty, aby mohly přijmout více studentů, protože i mladí lékaři hned po škole odcházejí do ciziny.

Reklama

Výběr článků

Načítám