Hlavní obsah

Proti odebrání titulu se už ozvalo přes dvacet potrefených absolventů

Právo, Ivan Blažek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeň

Rektorát Západočeské univerzity zahltily dopisy a požadavky absolventů, kteří se nehodlají smířit s tím, že by měli přijít o údajně neoprávněně získané tituly z plzeňské právnické fakulty.

Článek

Rektor Josef Průša zatím zaslal oznámení o zahájení příslušného správního řízení téměř šedesáti lidem - devíti držitelům titulu Ph.D., sedmi bakalářům a čtyřiceti jedna magistrům. Na ty, kteří za podezřelých okolností získali titul JUDr., teprve dojde. Zhruba stovku rigorózních prací ještě prověří protiplagiátorský počítačový program.

„Všichni Ph.D., tedy až na jednoho Arména, který si dopis převzal teprve nyní, všichni bakaláři a deset magistrů již proti tomu podalo rozklad,“ řekl Právu Průša. Další se pravděpodobně ještě ozvou - od převzetí dopisu mají na vyjádření čtrnáct dní. „Brání se především tím, že jim prý není možné titul odebrat. Zjednodušeně řečeno to podle nich buď nelze vůbec, anebo, pokud se ukáže, že je to přeci jen možné, jde údajně o již promlčené záležitosti,“ vysvětlil Průša. Podle ministerstva školství ale odebírat tituly lze.

Námitky začne škola prověřovat v nejbližších dnech, kdy se ale rozhodne o skutečně prvním faktickém odebrání titulu, zatím není jasné. „Konečný počet případů bude asi nižší, než kolik jsme jich obeslali,“ odhadl Průša, podle něhož je nyní kancelář rektora zavalená prací. Postižení mají totiž mimo jiné právo nahlédnout do příslušných materiálů.

Na 101 procent

Rektor chce mít před vydáním konečného verdiktu naprostou jistotu. „Než to podepíši, musím to mít na 101 procent. Já jdu s kůží na trh, protože kdyby se ukázalo, že jsme neměli pravdu, hrozí mi obvinění ze zneužití pravomoci veřejného činitele. A já nechci strávit konec života v lochu,“ uvedl Průša.

Alespoň v morální rovině by měla zapůsobit etická komise, která se sejde snad do konce července. Bude mít pět členů - tři ze Západočeské univerzity a po jednom z univerzity v Olomouci a z akademie věd.

Kauza právnické fakulty už přišla školu skoro na milión korun, nejvíce stály různé právní expertízy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám