Hlavní obsah

Lidovci upínají své naděje k Luxové, ta odmítá stranu vést

Právo, Oldřich Danda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lidovce po volebním fiasku, kdy se po 91 letech nedostali do parlamentu, čeká těžké hledání nového předsedy. Mezi lidovci proto hned poté, co Cyril Svoboda oznámil rezignaci, začala diskuse, kdo by je mohl vrátit na výsluní. Mezi skloňovanými jmény je slyšet nejvíc jméno Věry Luxové, vdovy po předsedovi KDU-ČSL Josefu Luxovi

Článek

„Musí to být lidé, za kterými je práce a podpora, což Věra Luxová je. Není to jediný můj tip, ale myslím, že patří do toho týmu a že má kredit,“ řekl Právu pražský šéf KDU-ČSL Marián Hošek. Připomněl i to, že Luxová patřila mezi nejúspěšnější kandidátky do Sněmovny, kdy získala skoro 5000 preferenčních hlasů.

Luxová, která zasedá v širším stranickém vedení, o kandidatuře nechce ani slyšet. „Možná by si to někdo přál, ale já to nevidím reálně, protože nejsem vůdcovský typ,“ řekla Právu Luxová.

O post předsedy není velký zájem

O předsednický post KDU-ČSL nebude zřejmě velká poptávka, protože nový šéf bude mít na starosti hlavně probudit stranu z letargie a sehnat peníze na splacení dluhů.

Po Svobodově rezignaci uvažovala o kandidatuře první místopředsedkyně KDU-ČSL Michaela Šojdrová, ale rozmyslela si to. „Nejsem připravena kandidovat na předsedkyni, protože opravdu nejsem nová tvář. Věřím, že pro mnohé tvář příjemná, spolehlivá a důvěryhodná, ale to se ukazuje jako málo,“ řekla Právu Šojdrová.

O kandidatuře přemýšlí i dlouholetý Svobodův spolupracovník Jaroslav Orel. Ale to nesklízí nadšení. „To je příklad, že může být i hůř,“ řekla Právu šéfka středočeských lidovců Lenka Ptáčková Melicharová. Podle ní je ve straně dost lidí, kteří jsou neokoukaní a chtějí pracovat. „Nemusí to být někdo mladý, ale spíš někdo zkušený, kdo bude mít představu, co se stranou, a kolem sebe tým lidí, kteří mu budou říkat i to, co nechce slyšet. To byl problém i Cyrila Svobody, protože neposlouchal kritiku,“ podotkla.

Lidovci se budou v neděli radit, zda svolat sjezd na 19. června, jak chce Svoboda, nebo na září, jak žádají kraje.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám