Hlavní obsah

Armáda testuje nezávadnost záření radaru NATO u Slavkova

Právo, Petr Kozelka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Slavkov

Obce na Brněnsku v těsné blízkosti páteřního radaru NATO u Slavkova začali v úterý objíždět odborníci, kteří mají za úkol zjistit, zda paprsky spuštěného radaru nemohou být nebezpečné pro lidi žijící v bezprostředním okolí.

Foto: Petr Marek, ČTK

Radar NATO u Slavkova

Článek

„V rámci testů budou v okolí radarového stanoviště v první polovině června provedena měření neionizujícího záření, u kterých mohou být přítomni zástupci obcí, kteří se podíleli na výběru konkrétních míst, kde budou jednotlivá měření probíhat,“ řekla Právu mluvčí ministerstva obrany Lucie Kubovičová s tím, že testy spolehlivosti, během nichž bude radar v nepřetržitém provozu, budou trvat pět měsíců.

Právě obava ze záření a také nedůvěra k armádnímu zařízení provázela celou stavbu kontroverzního zařízení, které je situováno jen několik stovek metrů od Mohyly míru, jež připomíná padlé v bitvě tří císařů z prosince roku 1805.

Naměřené záření je zlomkem toho, co normy povolují.
starosta Sokolnice Jiří Životský

Jako první zamířili technici do obce Sokolnice, která má radar doslova za humny. „Zatím to vypadá dobře, měřilo se u nás na dvou místech, na nejvyšším místě v obci v bývalých kasárnách a v rodinném domě v ulici U Cihelny, která je naopak nejníže. Naměřené hodnoty záření jsou zlomkem toho, co normy povolují,“ řekl Právu starosta Sokolnice Jiří Životský.

Odpor místních obyvatel proti bílé kupoli za jejich domy trochu opadl poté, co se loni v létě za místní postavil Jihomoravský kraj, armáda přistoupila na důkladná měření a zlepšila komunikaci s lidmi z dotčeného území.

„Přistoupilo se k měření, měří se i čistota rádiového spektra, radar totiž některým lidem ruší příjem televizního signálu. Tito obyvatelé se hlásí buď na obecní úřady, nebo na speciální telefonní linku,“ uznal Životský.

Někteří se bojí útoku

Podle něho se ale místní s radarem zřejmě jen tak nesmíří. „Zatím se sice žádné výrazné problémy nevyskytly, ale zejména starší lidé mají obavu, že by se radar při případném konfliktu stal zřejmě terčem útoku. A nevěří tomu, že by při tom nebyla zasažena i obec, navíc mají strach z případných teroristických útoků,“ upozornil.

Další kontroverze vzbuzuje samotné situování stavby do těsné blízkosti pietního místa napoleonských válek. V Sokolnicích měl kupříkladu vyrůst sklad kování, ale památkáři jeho stavbu nepovolili s tím, že by příliš zasahoval do krajinného rázu.

„Lidé pak nechápou, jak je v tom případě možné, že sklad tu vadí, ale radar už ne? Pravidla by přece měla platit pro všechny,“ prohlásil Životský.

Představitelé obcí z okolí kvitují, že se daří naplňovat dohody, na které loni přistoupilo ministerstvo obrany ve spolupráci s krajem. Posoudit se musí ještě rizika pro obce vyplývající z blízkosti radaru, letiště v Brně-Tuřanech a rozvodny v Sokolnici. Ty by měly být posouzeny v rámci bezpečnostního auditu kraje.

Radar samotný by měl být využíván nejen pro potřeby ochrany vzdušného prostoru Česka, ale i ostatních zemí NATO. Právě z prostředků Severoatlantické aliance byla stavba zařízení z velké části financována.

Reklama

Výběr článků

Načítám