Hlavní obsah

Po volbách se houpe křeslo i pod Renatou Veseckou

Právo, Radim Vaculík
Praha

Výsledek parlamentních voleb může mít dopad na obsazení některých vysokých státních postů. O svou funkci by například mohla přijít nejvyšší státní zástupkyně Renata Vesecká. Právo oslovilo justiční experty ze všech tří uvažovaných koaličních stran, o kterých se v současnosti hovoří v souvislosti se sestavením nové vlády. Všichni přímo či nepřímo naznačili, že by nebyli proti výměně Vesecké.

Foto: Petr Horník, Právo

Nejvyšší státní zástupkyně Renata Vesecká

Článek

„Určitě se o doktorce Vesecké budeme výrazně bavit a osobně se domnívám, že ve vedení institucí musí být lidé, kteří jsou nejen odborně zdatní, ale i lidé, kteří jsou z hlediska veřejnosti důvěryhodní,“ naznačil včera děkan plzeňské právnické fakulty a bývalý ministr spravedlnosti za ODS Jiří Pospíšil. Doplnil, že současný názor strany je asi trochu jiný, než měl bývalý předseda ODS Mirek Topolánek, který dlouhodobě Veseckou v její funkci podporoval.

Odbornice na justici za TOP 09 a rovněž někdejší ministryně spravedlnosti Vlasta Parkanová původně odmítla o případném odvolání Vesecké z funkce hovořit. „Je to věc, která patří na jedno z prvních zasedání vlády, a já si svůj osobní postoj ponechám,“ řekla Právu.

Poté možnost změny na postu nejvyšší žalobkyně připustila. „Strašně bych si přála, aby měla justice, a to i soustava státních zástupců, šanci zbavit se těch negativních nálepek, které časem posbírala,“ uvedla.

Podle justiční odbornice z řad Věcí veřejných (VV) Karolíny Peake závisí osud Vesecké na koaličních jednáních. „V první řadě bychom ale chtěli, aby ve státních zastupitelstvích a v justici nebyli lidé, kteří její jméno poškozují, to je mé generální vyjádření,“ naznačila místopředsedkyně VV Peake.

Čekají justici změny?

Podle Pospíšila je důležité, aby případná koaliční vláda pokračovala v elektronizaci justice a mj. dovedla ke schválení občanský a obchodní zákoník. S VV se shoduje v návrhu zrušit vrchní soudy. „Není to fatální bod, ale čtyřstupňová soudní soustava je na velikost ČR opravdu příliš luxusní,“ uvedl.

Naopak nesoulad mezi těmito stranami panuje v otázce protikorupčního balíčku, nedávno schváleného Sněmovnou. Nejvíc problematická bude zřejmě debata o agentovi provokatérovi. Zatímco Pospíšilovi se návrh příčí, VV podle Peake protikorupční balíček podporují. „Uvidíme, zda se v této věci najde nějaký kompromis či nikoli,“ podotkl justiční expert ODS.

Peake Právu také sdělila, že protikorupční balíček nestačí. VV prý proto chtějí zřídit i speciální protikorupční státní zastupitelství a soudy.

Podle Parkanové se všichni shodnou, že je nutné řešit i pomalost české justice. „Určitě budeme chtít změnu procesních předpisů s cílem zrychlit soudní procesy, například sjednotit některé procesní lhůty,“ přiblížila.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám