Hlavní obsah

ODS, TOP 09 a Věci veřejné jednaly o vládě

– Praha • Aktualizováno
Právo, Novinky, jov, ada, nig

Představitelé ODS a TOP 09 jednali v pondělí ráno ve Sněmovně o budoucí vládě a dohodli se, že budou nadále diskutovat o šesti programových okruzích. Shodli se také na potřebě změnit fungování dolní komory. Odpoledne se vyjednávací tým občanských demokratů sešel s představiteli Věcí veřejných. Také s jejich zástupci se shodl na šestici témat. VV vyjádřily podporu trojkoaličnímu konceptu budoucí vlády.

Článek

"Dohodli jsme se, že se dohodneme," uvedl po schůzce předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg.

Lídr ODS Petr Nečas po jednání se zástupci TOP 09 uvedl, že panuje společný zájem založit společný projekt koalice rozpočtové odpovědnosti a sestavit vládu. Podle Nečase začnou pracovat na programových záležitostech.

Shodli se i na nutnosti nově uspořádat poměry ve Sněmovně, kdy chtějí omezit počet funkcionářů. Tedy místopředsedů dolní komory, ale i omezit počet křesel ve výborech a podvýborech.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Předseda VV Radek John v doprovodu volebního manažera Víta Bárty přichází na jednání se zástupci ODS

ODS a TOP 09 též chtějí snížit platy ústavních činitelů, zdanit poslanecké náhrady a omezit imunitu zákonodárců. „Projevila se velká programová blízkost obou stran,“ míní Nečas.

John ukázal plnou moc, může za VV podepisovat dokumenty

Po poledni se zástupci ODS setkali s vyjednávacím týmem VV. Vedle předsedy Radka Johna v něm je i volební manažer Vít Bárta. Avizovaného místopředsedu Josefa Dobeše pro jednání nahradila místopředsedkyně strany Kristýna Kočí.

John neopomněl před začátkem jednání ukázat Nečasovi plnou moc, která jej opravňuje podepisovat za VV dokumenty.

„Setkání bylo bez jakéhokoli rozporu,“ prohlásil šéf VV Radek John s tím, že jeho strana nemá žádný problém s podporou možného projektu proti zadlužování. Prý by podle něj mohl získat ještě další přívlastek, a to projekt proti zadlužování a korupci.

Lídr ODS Petr Nečas i John popřeli, že by se již nyní jednalo o rozdělení vládních postů, natož pak o konkrétních jménech. „Nejdřív se musíme shodnout na programu, teprve pak na jednotlivých pozicích, jménech,“ prohlásil Nečas.

Zda bude ve vládě i John prý rovněž není jasné. „Jestli budu sedět vůbec nějaké vládě znamená, že jsme se shodli na programu, což je prioritní,“ prohlásil John. Sám považuje za důležité, aby se v politice zastavila studená válka a začalo se debatovat i s opozicí.

Komunisty ve vedení Sněmovny nechtějí

Komunistickou opozici nicméně VV – stejně jako ODS – nechtějí ve vedení Sněmovny.

Na otázku, zda VV budou pro zrušení zdravotnických poplatků, jak o tom hovořili před volbami, stranický šéf neodpověděl. Pouze uvedl: „To předbíháte. Jsme ochotni udělat všechno proto, aby v této republice byla zdravotnická reforma, bez které se zdravotnictví dostane do velkého problému. Ale jak konkrétně, o tom zítra, popozítří.“

John se už ani nebrání spolupracovat s některými politiky, které před volbami nazýval dinosaury.

Schwarzenberg: nemíříme do Řecka, ale do Skandinávie

Podle Schwarzenberga je cílem šetrný stát. Nutná bude reforma důchodového, zdravotního a sociální systému. Šéf TOP 09 je přesvědčen, že když se podaří kabinet ustavit, země se nevydá směrem do Maďarska nebo Řecka, ale spíše směrem skandinávským.

Na schůzce se neřešily personálie, podle Schwarzenberga chtějí nejdříve probrat otázky věcné. Šéf TOP 09 odmítl spekulaci, že by mohl stanout v čele kabinetu. Podpořil Nečasovu premiérskou ambici.

"Pro mě to nepřipadá v úvahu,“ prohlásil Schwarzenberg s tím, že by bylo nestandardní, aby předseda strany, která skončila třetí ve volbách, obsazoval premiérské křeslo. „Nečas je ten správný muž v tomto okamžiku,“ řekl Schwarzenberg s tím, že lídr ODS by měl být premiérem na čtyři roky. „To je naše vůle,“ dodal. Nečas doplnil, že je mezi nimi vysoký stupeň důvěry.

Pokud jde o Věci veřejné, jejichž směrem vyslovil Schwarzenberg pochybnosti, doufá, že se zachovají jako standardní politická strana. „My jsme otevřeni ke spolupráci,“ prohlásil Schwarzenberg. „Každý člověk se může polepšit,“ doplnil.

Předsedy stran čekají kromě jednání mezi sebou ještě cesty za prezidentem. Ten po rozhovorech se všemi lídry určí, koho oficiálně pověří jednáním o vládě.

Za ODS jednala dohodnutá trojice: lídr Petr Nečas, místopředseda David Vodrážka a šéf  poslanců Petr Tluchoř, za TOP 09 předseda Karel Schwarzenberg, a místopředsedové Miroslav Kalousek a Petr Gazdík.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám