Hlavní obsah

Paroubek nebude ve vyjednávacím týmu ČSSD

• Aktualizováno

Předseda ČSSD Jiří Paroubek v komentáři k průběžným výsledkům voleb řekl, že lidé si vybrali jiný směr, než jaký nabízela ČSSD. "Občané si v těchto volbách vybrali směr, a není to směr, který jim nabízela sociální demokracie," uvedl šéf soc. dem. Podle zdrojů z Lidového domu nebude Paroubek v týmu, který povede povolební jednání.

Článek

Strana se ještě v sobotu večer sejde k jednání o složení vyjednávacího týmu, který bude mluvit s potenciálními koaličními partnery. V týmu by se naopak měl objevit jihomoravský hejtman Michal Hašek.

Paroubek během tiskové konference novináře ujistil, že jím „žádné emoce ani pozitivní ani negativní necloumají“. Zisk 23 procent ale pro ČSSD podle něj určitě není úspěch. "Každému musí být jasné, že tato země má nakročeno k pravicové koalici," řekl.

Byl překvapen úspěchem menších stran TOP 09 a Věcí veřejných. "Je to fenomén těchto voleb, že lidé preferují tyto menší strany. Je to v rozporu s veškerými výsledky průzkumů," zhodnotil Paroubek s tím, že agentury STEM, CVVM i stranické analýzy hovořily jinak.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Novináři sledují povolební tiskovou konferenci Jiřího Paroubka.

Paroubek mluvil hlavně o výsledcích v Ústeckém kraji, kde ČSSD má asi 25 procent. Paroubek ale řekl, že očekával zisk kolem 32 až 35 procent. Hlasy mu podle něj vzala Suverenita, Zemanovci a Věci veřejné.

Paroubek ale odmítl spekulaci, že by chtěl odstoupit z čela strany. "To jsou věci, které teď nechci řešit," řekl. Zatím ani nechtěl sdělit, jakou strategii zvolí pro jednání o nové vládě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám