Hlavní obsah

Kdyby politici dodrželi slovo, vláda by ani nevznikla

Právo, Lukáš Bek, Oldřich Danda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pokud bychom měli věřit předvolebním prohlášením stran, bude se o víkendu rozhodovat prakticky jen o dvou možných scénářích. Buď celkově zvítězí levice a soc. dem. pak bude moci utvořit menšinovou vládu s tolerancí KSČM, nebo vznikne pestrobarevná koalice stran napravo od středu. V případě patu by se pak politici nejspíš nedohodli vůbec na ničem.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg, za ním místopředseda Miroslav Kalousek

Článek

Po ODS v úterý i TOP 09 jednoznačně prohlásila, že nepůjde do spolupráce se soc. dem. za žádných okolností. Tedy ani v případě, že by například z jejího čela odešel Jiří Paroubek.

Soc. dem., která podle posledních průzkumů vede, tak musí spoléhat na to, že získá dostatečnou většinu s komunisty. Vládu s nimi ale vylučuje. Současně se pro podporu svého případného menšinového kabinetu chce ohlížet jinam, protože i pouhé namlouvání s KSČM by mohlo ČSSD trhat.

Pokud by soc. dem. s komunisty většinu neměli, Paroubkova strana by nedala dohromady vládu bez dohody s TOP 09 nebo ODS. A to si obě tyto strany zapověděly.

Pokud by obě strany tento závazek dodržely a levice nezískala většinu, nejspíš by se jednalo o vládě ODS, TOP 09, lidovců a Věcí veřejných (VV). Dá se přitom očekávat, že ať už vyhraje levice, či pravice, bude mít daný blok jen těsnou většinu. I v případě pravo-středové koalice by byla jednání zjevně obtížná.

Schwarzenberg: dražba VV a Nečas na šikmé ploše

Přes výhrady však zůstává ODS pro TOP 09 nejbližším partnerem. Předseda Karel Schwarzenberg v úterý řekl, že útok občanských demokratů, kteří v inzerátech připomínají někdejší Kalouskovu ochotu jít do vlády se soc. dem. za podpory komunistů, přesáhl míru vkusu, ale že je kvůli tomu nezatracuje.

„Doufám, že Petr Nečas se vzpamatuje a rozpozná, že se vydal na velice šikmou plochu,“ uvedl Schwarzenberg.

Také k Věcem veřejným má TOP 09 opatrný vztah. Na dotaz, zda by dokázali s VV jednat o společné vládě, Schwarzenberg uvedl: „Velice těžko. Spíše předpokládám, že půjde – byť ne o veřejnou – ale o dražbu jejich hlasů.“

Lidovci se proti nikomu nevyhranili, svůj vstup do vlády podmiňují tím, že bude muset více pečovat o rodinu a více bojovat proti hazardu a korupci.

Také sociální demokraté žádnou koalici přímo nevyloučili. Velká koalice s ODS je pro ně krajní možností, kterou ale neškrtli zcela. Teoretickou možností by byla jejich vláda s lidovci a VV. V průzkumech se však v posledních měsících možnost, že by tyto strany měly většinu, objevovala jen výjimečně. Navíc vztahy mezi ČSSD a VV jsou rovněž vyostřené.

Pověřil by Klaus Paroubka?

Otázkou je, jak se po volbách zachová prezident Václav Klaus. Ten dlouhodobě zdůrazňuje, že jeho kroky jsou předvídatelné. V minulosti vždy jmenoval premiérem představitele nejsilnější strany – v tomto volebním období tak dal dvakrát šanci tehdejšímu šéfovi ODS Mirku Topolánkovi.

Znamená to, že by se stal designovaným šéfem vlády očekávaný vítěz Paroubek, i kdyby většinu nedokázal dát dohromady? Možnou odpovědí je, že prezident bude chtít, stejně jako po Paroubkově předchůdci Stanislavu Grossovi, 101 podpisů poslanců. V tomto volebním období také Klaus říkal, že sto hlasů levice se nerovná sto hlasům pravice.

Reklama

Výběr článků

Načítám