Hlavní obsah

Vláda se rozhodla pozemky statkářky Havránkové kvůli D11 vyvlastnit

Právo, ČTK, jbs

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Dohoda státu se statkářkou Ludmilou Havránkovou a její sestrou o pozemcích pro dálnici D11 není možná. K tomuto názoru v pondělí dospěla vláda a odhlasovala vyvlastnění pozemků. Informoval o tom hlavní vyjednávač z Úřadu vlády Michal Frankl.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Premiér Jan Fischer

Článek

Havránková se bude případnému vyvlastnění pozemků pro dálnici D11 bránit, uvedl právník farmářky Havránkové Pavel Černohous, který vidí za nedohodou jednoznačně pochybení státu.

„Dlouhodobě jsme úředníky upozorňovali, že na jednom z pozemků je spoluvlastnictví Jaroslavy Štrosové (sestra farmářky Havránkové - pozn. red.) a vyzývali jsme je, aby s ní o jejím podílu jednali. Ona a její právník byli osloveni teprve nedávno,“ uvedl Černohous a dodal: "Mezi úředníky jsou určitě takoví, kteří by dali přednost dohodě, a druzí, kteří by šli raději do vyvlastnění. Je docela možné, že to celé je nějaká hra mezi nimi.“

Sestra Havránkové chtěla od státu víc

Jaroslavě Štrosové (sestra Havránkové) v ostře sledovaném území patří jen malá část o výměře zhruba 1 400 metrů čtverečních. S Havránkovou se stát víceméně na znění smluv dohodl.

Jak uvedl Frankl, ministři proto rozhodovali mezi dvěma možnostmi: buď vyvlastnit pouze Štrosovou nebo všechny pozemky včetně těch, které patří Havránkové. Celkem jde zhruba o tři hektary.

"Podmínky pro dohodu s celou rodinou Havránků nebyly naplněny," uvedl Frankl. Dodal, že pro vyvlastnění hlasovalo 11 ministrů. Štrosová prý za svůj pozemek vyžadovala násobně více, než kolik jí stát nabízel.

Proces vyvlastnění se může vléci dlouhá léta

Jak dlouho může proces vyvlastnění trvat, úředník neodhadl. "Ještě nějaký čas to bude," řekl. Takzvaná kauza Havránková se přitom vleče už 16 let, dálnice proto zatím končí tři kilometry před Hradcem Králové a v brzké době se pro řidiče nic nezmění.

Nedávná dohoda státu s farmářkou spočívala v tom, že Havránková za své tři hektary na trase D11 dostane od státu jiné tři hektary. Dalších 130 hektarů státních pozemků dostane Havránková do pronájmu. Možnost pronájmu podle Frankla pondělním rozhodnutím vlády padla.

Královéhradecký hejtman není rozhodnutím nadšen

Posledním vývojem není nijak nadšený hejtman Královéhradeckého kraje Lubomír Franc (ČSSD). „Není dobré, že se dostavba D11 zase oddálí kvůli tomu, že proces vyvlastnění bude trvat zřejmě několik let. Ale chápu, že pokud není vyřešena záležitost se spoluvlastnictvím paní Štrosové, dohoda s Ludmilou Havránkovou by neměla smysl. Opět se ukazuje, že nám chybí zákon o liniových stavbách,“ sdělil Právu Franc.

Náměstek hradeckého primátora Josef Malíř (VPM) soudí, že vyvlastňovací proces může ovlivnit rozvoj města, který radnice plánuje západním směrem k D11. „Pokud bude dostavba odložena na neurčito, na což bude mít vliv míra složitosti vyvlastňování, mohlo by se to odrazit na rozhodování investorů,“ připustil.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám