Hlavní obsah

ON-LINE: ČEZ odvolal kalamitní stav, bez proudu jsou stovky domácností

Právo, Novinky, ČTK, jas, jr, miv, mhr, plk
Aktualizováno

Hladiny většiny toků na severu Moravy a ve Slezsku ve středu pozvolna klesají. K vzestupům může dojít ještě na dolním toku řeky Moravy. Ta ve Zlínském kraji kulminovala. Vlna se posunuje dál na jih, částečně pomáhá to, že se řeky rozlévají do okolních polí.

Foto: Drahoslav Ramík, ČTK

Hladiny řek na Ostravsku pomalu klesají. Lidé v Bohumíně čekají, až opadnou.

Článek

21:44 - Energetická společnost ČEZ odvolala povodňový kalamitní stav. Trval tři dny hlavně na severu Moravy a Vsetínsku. Proud chybí dál stovkám domácností. Škody jsou asi deset miliónů korun.

21:41 - Vodohospodáři zeminou zpevnili koryto ptokoka kyjovky, jimž protékala vody do okolí

20:18 -  V Moravskoslezském kraji se podmáčené svahy sesunuly na dalších několika místech, počet sesuvů tak k 19:00 vzrostl na celkových deset. Kraj však očekává, že jejich množství bude ještě narůstat.

Dva sesuvy půdy zaznamenali obyvatelé Kunčic pod Ondřejníkem, kde se vytvořila prasklina dlouhá zatím 250 metrů, která protíná několik parcel. Na všech místech zasahují jednotky integrovaného záchranného systému i geologové.

19:49 - Třetí povodňový stupeň ohrožení je nyní na sedmi místech, pět z toho je na řece Moravě.

19:47 - V Moravskoslezském kraji se podmáčené svahy sesunuly na dalších několika místech, počet sesuvů tak k 19:00 vzrostl na celkových deset. Kraj však očekává, že jejich množství bude ještě narůstat.

19:17 - Sypanou hráz na Kyjovce v Kosticích voda přelila a rozplavila v délce asi tří metrů. Zaplavila okolní pole směrem zpět proti proudu k obci Tvrdonice. Na místě byl hejtman Michal Hašek a krizový štáb Jihomoravského kraje.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Protržená hráz v Kosticích na Břeclavsku

Padlo rozhodnutí z bezpečnostních důvodů se pokusit trhlinu zacelit. Povodí Moravy na místo dopravilo kráčející bagr, který se snaží zeminou z okolní louky otvor zacelit. Hasiči na místo vysílají jednotku z Lanžhota, která bude skládat pytle s pískem a jimi hráz vyztuží.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Bagr zasahuje u protržené hráze v Kosticích na Břeclavsku.

18:20 - Na severu Moravy přibyly další čtyři sesuvy půdy, v Kunčicích pod Ondřejníkem, Karviné, Fryčovicích a Vendryni. Celkem je to osm míst.

18:18 - Největší komplikace způsobuje uzavírka komunikací prvních tříd z Karviné do Českého Těšína a z Bohumína do Ostravy. Z Bohumína do Ostravy se však lidé dostanou po nové dálnici.

Nejvíce úseků je stále uzavřeno na Karvinsku, celkem deset. Částečně se tam podařila zprovoznit silnici z Havířova do Ostravy přes Šenov. V Ostravě jsou neprůjezdné dva úseky.

18:17 - V Moravskoslezském kraji zůstává nadále kvůli povodním uzavřeno asi 15 úseků silnic. Nové problémy na silnicích začaly způsobovat sesuvy půdy, kvůli kterým policisté uzavřeli tři úseky na Frýdecko-Místecku. Na Opavsku zase hrozí vývraty stromů na komunikace v lesních úsecích. Železniční tratě jsou již v provozu všechny.

18:00 - V Kosticích na Břeclavsku se protrhla sypaná hráz říčky Kyjovky, voda zatím zaplavuje neobydlené území. Do Kyjovky byly svedeny další vody, aby se ulehčilo Moravě pod Hodonínem.

17:58 - Lidé postižení povodněmi budou moci získat stavební dřevo od státního podniku Lesy České republiky (LČR) za symbolickou jednu korunu za metr krychlový. Vytěžení dřeva v lese si však budou muset udělat či zajistit sami, řekl mluvčí LČR Zbyněk Boublík.

17:05 - Domy, které kvůli sesuvům začaly praskat v Dolních Domaslavicích na Frýdecko-Místecku, odpojili energetici od elektřiny

16:48 - řeka Morava ve Zlínském kraji kulminovala. Vlna se posunuje dál na jih, částečně pomáhá to, že se řeky rozlévají do okolních polí.

16:40 - Ministryně životního prostředí Rút Bízková přijela do Uherského Hradiště podívat se na situaci na řece Moravě

16:34 - Prezident Václav Klaus oznámil, že se systém ochrany lidí od posledních rozsáhlých povodní v roce 1997 zlepšil.

16:10 - Pokud během povodní zaměstnavatel ukončí část provozu nebo celý provoz, mohou výpověď dostat i lidé na nemocenské, mateřské či rodičovské dovolené. Na jejich případy se podle publikace Povodně 2010 ministerstva vnitra a sociálních věcí nevztahuje ochranná doba.

16:03 - Praha připravuje vysoušeče pro oblasti na Moravě, které byly postiženy povodněmi. Nyní metropole kontroluje jejich provozuschopnost a v blízké budoucnosti dojedná jejich dodání.

16:00 - V Moravskoslezském a Olomouckém kraji ustávají deště a voda pomalu opadává. Severní Moravu však ohrožují masivní sesuvy podmáčené půdy. Řeka Morava by měla kulminovat ve čtvrtek, Olše už ve středu večer.

Foto: Jiří Růžička, Právo

Pyrotechnik nese nálož k hrázi u Kvasic.

15:55 - Třetí stupeň povodňové aktivity je v současnosti na Ostravici na Šanci, Lučině v Bludovicích, Moravě v Kroměříži, v Otrokovicích, ve Spytihněvu, ve Strážnici a v Lanžhotě.

Do Troubek na Hané se v průběhu středy začínají vracet první lidé. Voda v obci pomalu ustupuje a evakuovaní lidé se vracejí do svých domů. Několik ulic je však dostupných jen pomocí těžké techniky či člunů.

15:02 - Pojišťovny odhadly, že následkem záplav klienti k pondělku nahlásí 3200 škod za celkem 320 milionů Kč. Škody ale každým dnem raketově rostou.

14:51 - Tři muže, kteří se v pondělí snažili vloupat do částečně zatopeného objektu v jedné z okrajových částí Ostravy, už policie obvinila z trestného činu krádeže. Protože se činu dopustili během živelní pohromy, hrozí jí podle novely trestního zákona až osm let vězení. Policie už podala žádost o uvalení vazby. [celá zpráva]

14:38 - V Uherském Hradišti skončilo jednání krizového štábu. Hladiny řeky Moravy by v nejbližších hodinách neměla stoupat, poté zřejmě mírně klesne. Pod úroveň třetího stupně povodňové aktivity by se měla dostat ve čtvrtek večer. Hladina řeky je nyní v měřeném místě ve Spytihněvi 6,65 metru. Řeka má v hrázích ještě asi metr až metr a půl rezervu. Evakuace zatím neprobíhá.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Rozlitá řeka Morava u hraničního mostu v Lanžhotě na Břeclavsku. V pozadí je slovenská obec Brodské.

14:36 - Třetí  stupeň povodňové aktivity platil odpoledne ještě na šesti místech Moravy a Slezska.

14:33 - Základna logistiky ve Skutči na Chrudimsku poslala na pomoc povodněmi postižené Moravě 660 vysoušečů. Jde o všechny kusy, které má sklad k dispozici. Od čtvrtka do neděle by měli pracovníci ze Skutče začít vyskladňovat dezinfekční prostředky a nářadí. Uvedl to velitel Základny logistiky Generálního ředitelství Hasičského záchranného sboru Jiří Němeček.

14:23 - Na protipovodňová opatření bylo v letech 2002 až 2009 v Česku vydáno více než 10,5 miliardy korun z dotačních programů i dalších zdrojů, vyplývá to z údajů ministerstva zemědělství. Dalších téměř 11 miliard má na prevenci proti povodním směrovat v letech 2010 až 2013. Loni čerpání peněz zrychlilo, příjemci z programu získali přes 2,5 miliardy korun.

14:05 - Květnové povodně postihly celkem jednadvacet měst a obcí Olomouckého kraje. Nejvíce postižené jsou Troubky v jižní části regionu, kde voda zaplavila zhruba 450 objektů.. Celkem jich bylo v  kraji zatopeno přes tisíc. „Vyplývá to z dosavadních hlášení starostů obcí s rozšířenou působností, kteří průběžně informují Bezpečnostní radu Olomouckého kraje,“ sdělil Právu mluvčí olomouckého hejtmanství Ivo Heger.

13:50 - Starosta Dolních Domaslavic ve vysílání ČT uvedl, že určitě bude muset být zbourán jeden z domů, osud dalších dvou bude záviset na vývoji situace. Sesuv podle něj dále pokračuje.

13:40 - V Dolních Domaslavicích nad přehradou Žermanice budou zřejmě muset být zbourány tři domy kvůli sesuvu podmáčeného svahu. Lidé už z nich byli evakuováni.

13:20 - Lidé, kterým se voda dostala do bytů a domů, se mohou s žádostí o mimořádnou pomoc, obrátit na sociální pracovníky města Bohumín.

Kontaktní telefonní linky jsou 596 092 165 a 596 092 167 (8 – 17 hodin), poté na krizovou linku 596 092 127 nebo 596 092 235. Stačí uvést své jméno a příjmení a adresu. Sociální pracovníci je pak navštíví přímo v jejich domácnostech. Na městském úřadě bude tyto žádosti přednostně vyřizovat kancelář sociálního odboru č. 135 v přízemí radnice (první dveře vlevo).

Foto: Jiří Růžička, Právo

Starosta Kvasic Lubomír Musil s hasiči a pyrotechniky u hráze

12:58 - Kvůli záplavám je momentálně uzavřený asi 300 metrů dlouhý úsek silnice v Bělově na Zlínsku a také dvě cesty na Vsetínsku, kde se již situace uklidnila. Motoristé nyní neprojedou z Němetic, části Kelče na Vsetínsku, ve směru na Hustopeče nad Bečvou na Přerovsku a kvůli podemletí je kyvadlově jen jedním pruhem průjezdná obec Branky ve směru na sousední obec Police.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Obyvatelé Kvasic zpevňují hráz z písku. Pokud by nevydržela, voda by se dostala až do vesnice. O 200 metrů dál se střelmistr chystal odpálit část jiné hráze.

12:56 - Hlídky kontrolují tok Moravy od Huštěnovic až do Uherského Hradiště. "Ve městě máme ještě rezervu zhruba 80 až 100 centimetrů," řekla mluvčí uherskohradišťské radnice Petra Zemčíková.

12:49 - Vydatné deště ustávají, podle meteorologů budou do neděle jen ojedinělé přeháňky. [celá zpráva]

Foto: Aleš Fuksa, Právo

V Kvasicích zpevňují hráz řeky.

12:30 - Strážníci městské policie z Karviné zachránil krátce před polednem život asi osmdesátiletého muže v Darkově. Jel na kole podél řeky zkontrolovat stav zatopené zahrady a i s kolem spadl do vody. První pomoc mu poskytli pracovníci Červeného kříže, záchranáři už odvezli seniora do nemocnice.  Karvinský magistrát apeluje na všechny občany,  aby nejezdili ani nechodili do zatopených částí města kontrolovat majetek. Stejně tak varuje před ,,povodňovou turistikou“. [celá zpráva]

12:22 - Střelmistr Martin Červenka potvrdil, že odstřel hráze u Kvasic proběhl podle plánu. Pyrotechnici použili v šesti vrtech po 40 dekagramech výbušniny astrogelu. Do pole se průrvou po explozi valí voda, což zajistí ochranu Kvasic a nedalekých Střížovic.

„Není to definitivní řešení, ale určitě jsme naše obce ochránili. Přitom voda neohrozí nikoho na dolním toku Moravy,“ uvedl starosta Kvasic Lubomír Musil. Vzedmutá Morava před výbuchem dokonce obrátila tok říčky Kotojedky, která tlakem povodňové vody začala téci do kopce. Nyní po rozlivu by se vše mělo vrátit k normálu.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Obyvatelé obce Rohatec na Hodonínsku očekávali ve středu příchod velké vody. Morava má na svém dolním toku kulminovat o den později.

12:15 - Balvanitý skluz nedaleko Lanžhota vzdouvá rychle protékající vodu a vytváří vlny, které narušují hráz na pravém moravském břehu. Na místo proto míří nákladní auta s lomovým kamenem, aby stometrový úsek zajistily překryvem nové vrstvy kamene.

12:06 - V Havířově museli okamžitě evakuovat obyvatele z domu na Hálkově ulici. Důvodem je sesuv půdy ve svahu nad potokem Stružník. Nebezpečný sesuv ohrožuje přilehlý dům. Evakuaci město nařídilo na základě odborného posudku svahové deformace. Současně s evakuací byla uzavřena komunikace pro pěší podél Stružníku a veškeré přístupové cesty od ulice Hálkova  ke Stružníku. Havířov zároveň zahájil nezbytná opatření pro stabilizaci svahu.

12:01 - Oblast odstřelu hráze u Kvasic je nadále uzavřena a objevují se zprávy, že bude odpálena ještě jedna nálož.

Foto: Drahoslav Ramík, ČTK

Na Ostravsku přestalo pršet a hladiny řek začaly klesat. Obyvatelům Bohumína-Šunychlu teď nezbývá nic jiného než čekat až voda opadne natolik, aby ji mohli začít čerpat ze svých domů a zahrad.

12:00 - Správa železnic předběžně odhadla škody způsobené záplavami na severní Moravě na 350 miliónů korun. Železničáři očekávají pomoc od státu.

11:53 - Nálož na hrázi potoka u Kvasic byla odpálena, nahromaděná voda, která ohrožovala obec by se měla bezpečně rozlít do okolních lužních lesů.

11:49 - Největším dluhem letošních povodní je podle ministryně životního prostředí Rut Bízkové nedokončená povodňová ochrana. Obce by podle ní měly o stavbu poldrů, ochranných hrází a dalších opatření usilovat, protože v operačním programu životní prostředí je na to vyhrazeno poměrně velké množství peněz, uvedla ministryně.

11:46 - Moravské a slezské řeky nejsou kvůli nynějším povodním sjízdné pro vodáky. Jejich případné splutí je podle Vojtěcha Jančara z Českého kanoistického svazu nebezpečné. Z tohoto důvodu by se lidé měli vyvarovat i řekám v Polsku a na Slovensku.

11:26 - Sesuvy půdy komplikující život lidem v oblastech postižených povodněmi se objevily například v okolí Jablunkova,  tam by mohly uzavřít silnici na Hrčavu. Svahy se sunou i v Dolní Domaslavicích. Na místě jsou geologové. [celá zpráva]

11:12 - Řeka Morava bude svém dolním toku kulminovat ve čtvrtek. Vysoké průtoky znamenajícímu ohrožení, potrvají několik dní. Ze současných podkladů vyplývá, že evakuace nebude nutná, řekl po zasedání krajské povodňové komise jihomoravský hejtman Michal Hašek (ČSSD). Hladina Moravy stoupá velmi pozvolna.

11:02 - V Teplicích nad Bečvou u Hranic hladina Bečvy klesla dopoledne na úroveň prvního stupně. Voda opadla z většiny zaplavených míst Hranic. Místní radnice proto začala již v úterý odpoledne rozmisťovat v postižených lokalitách kontejnery, aby lidé mohli začít s úklidem škod.

10:52 - Další sesuv půdy ohrožuje podle informací ČT Dolní Domaslavice u Žermanické přehrady.

10:47 - V Českém Těšíně budou vysoušeče pro občany k zapůjčení v budově Městské policie,“ oznámil starosta Vít Slováček s tím, že byla zřízena nová linka, která už bude trvale sloužit pro potřeby řešení krizových situací. V případě jakýchkoli problémů spojených se záplavami se mohu občané obracet na číslo 553 035 950.

10:44 - Karviná, zřídila novou telefonní linku, na které mohou lidé volat své požadavky na materiální pomoc. Žádosti o vysoušeče, dezinfekci, úklidové služby nebo odvoz naplaveného odpadu a odstraňování škod mohou lidé volat na číslo 597 387 287. I nadále fungují krizová čísla pro informace o stavu a změnách (596 387 427, 437, 322)

10:42 - Starosta Kvasic Lubomír Musil  uvedl, že odstřel a uvolnění mnoha miliónů kubíků vody z tvořícího se jezera pomůže i sousední obci Střízovice. Jiné obce tento zákrok nijak neohrozí.

10:36 - V Kvasicích bylo definitivně rozhodnuto, že dojde k odstřelu hráze. Pyrotechnik  již připravuje na místě trhaviny. Odstřel by mohlo komplikovat množství kamenů a silné kořeny  stromů. Uvolněná voda se  rozlije okolních lužních lesů.

13:34 -  V Bohumíně se situace stabilizovala. Voda pomalu opadá a už v pátek by mohl být plně obnoven provoz v městské nemocnici. Z té muselo být kvůli vodě, která zaplavovala elektrickou rozvodnu, evakuováno 160 lidí, informovala o tom mluvčí radnice Lucie Balcarová.

10:20 - V Troubkách nyní zůstává do jednoho metru vody. Nadále tak zůstává pod vodou přibližně polovina obce. Podle tamní radnice se by se část evakuovaných obyvatel mohla v nejbližších hodinách začít vracet domů.

10:09 - Podle prvotních informací policie budou v Jablunkově v souvislosti se sesuvy půdy evakuováni dva lidé.

9:58 - Masivní sesuv půdy o šířce tří kilometrů a výšce 500 metrů ohrožuje domy v obci Jablunkov směrem na Girovou. Podle informací ČT probíhá evakuace.

9:54 - Do Kvasic již podle informací ČT dorazil střelmistr a posuzuje situaci. Zatím není jisté, zda dojde k odstřelu nebo vypomůže-li obci bagr. Mluvčí kraje Milan Plesar uklidnil občany, že jde o lokální záležitost, která neohrožuje další obce. Problém nezpůsobuje řeka Morava, ale jeden z jejích místních přítoků.

9:41 - Městský úřad v Českém Těšíně začíná vydávat potvrzení pro zaměstnavatelé těm občanům, kteří se v důsledku povodní nemohli dostat do práce nebo museli zabezpečit před vodou majetek. V úterý se totiž ukázalo, že desítkám lidí na Karvinsku vyhrožují firmy výpovědí, pokud jim nepředloží potvrzení, že se nemohli dostat kvůli záplavám do práce. Oznámila to mluvčí radnice Dorota Havlíková.

9:36 - Hladina Moravy v Lanžhotě v posledních hodinách kolísá mezi 559 a 560 centimetry. Ani na dolních částech toku k výraznějším vzestupům nedochází.

9:30 - Na Vsetínsku srážky stále ubývají a slábnou, zvýšení toků se tak nepředpokládá. Třetí stupeň povodňové aktivity stále platí na Bystřici pod Přehradou na Vsetínsku. Hladina toku se pohybuje okolo 110 centimetrů. Rožnovská Bečva, kde také v úterý brzy ráno platil stupeň tři, pomalu klesá. Na toku nyní platí první stupeň povodňové aktivity.

9:22 - Situace v dodávkách elektřiny v povodní zasažených oblastech se ráno stabilizovala. Energetikům se podařilo odstranit poruchy na vysokém napětí a obnovit dodávky do míst, která nejsou zaplavena vodou, tzn. tam, kde to vnitřní stav objektů umožňuje. „Na některých záplavami postižených místech, zejména v Troubkách, jsme na požádání obec odpojili od sítě do doby zlepšení situace. Bez proudu se v tuto chvíli na Moravě nachází asi 1 200 odběrných míst,“ řekla Právu mluvčí Skupiny ČEZ pro střední a severní Moravu Alice Lutišanová. Situace se stabilizovala i kolem rozvoden v Přerově - Dluhonicích a Bohumíně.

9:08 - Avizovaný odstřel části hráze v Kvasicích by měl proběhnout v 10 hodin. Na místo přiletí vrtulníkem policie střelmistr z Brna, uvedl mluvčí krajských hasičů Ivo Mitáček.

9:04 - Olomoucký kraj zřídil na svém webu zvláštní sekci věnovanou povodním na řece Bečvě. „Obsahuje základní informace o působení krajské povodňové komise a bezpečnostní rady, fotografie z postižených oblastí a dokumenty související s vyhlášením stavu nebezpečí. Dále se v ní nacházejí rady občanům, jak postupovat při uplatňování škod u pojišťoven. Web rovněž shromažďuje nabídky humanitární pomoci. Kraj bude tuto sekci webu průběžně doplňovat a aktualizovat,“ řekl Právu mluvčí olomouckého hejtmanství Ivo Heger.

8:51 - Kromě Lanžhota na Břeclavsku, který bojuje s vysokým průtokem v říčce Kyjovce, je v ohrožení Rohatec na Hodonínsku. Od úterního podvečera měli hasiči tři poplachy, kdy vyráželi pytli s pískem ochraňovat domy v obci. Poslední poplach, vyhlášený před třiadvacátou hodinou, trvá dosud. Hasiči z Rohatce, Ratíškovic a Dubňan čerpají vodu a pytlují písek, aby ochránili domy před vodou, postupující po polích k obci. Voda z Moravy uniká netěsnými stavidly u přístavu, další masa přetéká hráze řeky.

Konta humanitárních organizací

Člověk v tísni
Konto: 72027202/0300
SMS ve tvaru DMS SOSPOVODNE na číslo 87777
Adra
Konto: 40284028/0300, variabilní symbol 397
Český červený kříž
Konto: 222826/5500, variabilní symbol 222
SMS s textem DMS CCK na telefonní číslo 87777
Diecézní charita ostravsko-opavská
Konto: 501 500 3434/5500, variabilní symbol 333
SMS s textem DMS POVODNE2010 na číslo 87777

8:46 - Před osmou hodinou ráno hlásily měřiče průtoku ve Strážnici hladinu ve výšce 698 centimetrů a průtok 699 kubíku vody za sekundu. Morava stále pozvolna stoupá, v korytě je ale o zhruba 100 kubíků vody méně, než jaký byl odhad povodňového maxima, předpokládaného při variantě jejího nerozlití.

8:12 - Hladina rozvodněné řeky Bečvy na Přerovsku nadále klesá. Třetí stupeň povodňové aktivity již platí pouze v Přerově, i tam se situace zlepšuje. Vody ubývá také v zaplavených Troubkách, zhruba polovina obce je ale stále pod vodou. V nejvíce postižených místech Troubek zůstává do jednoho metru vody. Vedení obce očekává, že by se dnes část evakuovaných obyvatel mohla začít vracet do svých obydlí.

8:08 - Příkaz k odstřelu hráze na levobřežním úseku vydal ve středu ráno starosta Kvasic na Kroměřížsku Lubomír Musil. Důvodem jsou milióny kubíků vody v lesích kolem obce a další voda valící se z rozvodněné Moravy.

8:05 - Železničářům se již podařilo zprovoznit většinu zaplavených úseků, mezi nimi i uzavřenou trať mezi Svinovem a Polankou nad Odrou na hlavním koridoru mezi Ostravou a Prahou. Na něm se ale nadále jezdí kvůli bezpečnosti sníženou rychlostí 30 km/hod. Vlaky proto nabírají zpoždění.

8:02 - V Moravskoslezském kraji zůstává kvůli povodním uzavřeno zhruba 20 úseků silnic. Největší komplikace způsobuje uzavírka komunikací prvních tříd z Karviné do Českého Těšína a z Havířova do Ostravy přes Šenov. Nejvíce silnic je uzavřeno na Karvinsku, celkem deset. Velká voda tam přerušila dopravu zejména v Bohumíně. V Ostravě je neprůjezdných celkem šest úseků, na Novojičínsku tři, na Frýdecko-Místecku dva a na Opavsku jeden.

7:45 - Ve Zlínském kraji platí třetí stupeň povodňové aktivity na celém úseku Moravy v kraji. Například v Kroměříži hladina od půlnoci stoupla o 30 centimetrů.

7:38 -  Podle předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) by ve středu mělo být zataženo až oblačno, na většině území s občasným deštěm. K večeru by postupně od severovýchodu mělo docházet k ubývání oblačnosti a ustávání srážek.

7:35 - Problémové úseky jsou na dolním toku Moravy u Hodonína, kde desítky hasičů za pomoci několika set pytlů s pískem zpevnili Skařinskou hráz. Pokud by se hráz protrhla, mohlo by to zaplavit nedaleký archeologický komplex v Mikulčicích.

7:33 - Potíže hrozí také u Moravského Písku a v Lanžhotě. Pod ním se očekávají velké rozlivy. Škody ale nezpůsobí, protože zaplaveny by měly být lužní lesy v Polesí Soutok. V Lanžhotě byly již v úterý nainstalovány protipovodňové stěny zapůjčené Břeclaví. Hladina v obci dosahuje k 561 centimetru a za noc šla nahoru o necelých deset centimetrů.

7:30 -  Ve Strážnici se hladina Moravy pohybuje těsně pod sedmi metry. Za noc vystoupala pouze o centimetr. Tok se již rozlil do okolního lesa.

7:28 - V sedm hodin ráno platil třetí stupeň povodňové aktivity na celkem 11 místech Moravy a Slezska.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám