Hlavní obsah

Letecké záběry zaplaveného Bohumína

• Aktualizováno
Právo, Novinky, ČTK, coe, mhr, jas, alf, den

Během noci se stav toků v Moravskoslezském kraji snížil, ráno však opět stoupají. Podle meteorologů by mělo pršet až do pátku. V regionu má napadnout až 70 milimetrů srážek. Na řadě míst toky dosahují stále třetí povodňové aktivity. Přinášíme letecké záběry zatopeného Bohumína.

Článek

22:07 - V Moravskoslezském kraji platí kvůli záplavám stav nebezpečí v 13 obcích a jejich správních územích. Původně kraj uvažoval o dvou.

21:42 - Bez proudu zůstává v Moravskoslezském kraji a na Vsetínsku přes 2200 domácností. Odpoledne to bylo 7000. Trvá kalamitní stav vyhlášený v pondělí.

20:47 - Olomoucký kraj požádá ve středu ministerstvo financí o 15 miliónů korun na odstraňování následků povodní. Hejtman Martin Tesařík vyzval k urychlenému řešení protipovodňové ochrany Bečvy a Moravy.

Situace se již na většině míst na Přerovsku stabilizovala, voda klesá v Hranicích, Lipníku, Přerově i Troubkách, kde musely své domy opustit stovky lidí. V Teplicích nad Bečvou již podle serveru Povodí Moravy voda klesla těsně pod čtyřmetrovou hranici na druhý stupeň povodňové aktivity.

18:54 - Hladiny rozvodněných řek v Moravskoslezském kraji postupně klesají. Po 18:30 platil třetí povodňový stav na 11 místech. Do úterní půlnoci by mělo spadnout průměrně do 20 milimetrů srážek, ve středu má déšť podle předpovědi postupně ustat. Povodí Odry proto očekává, že hladiny toků budou nadále klesat.

18:03 - Lidé z povodněmi nejhůře postiženého ostravského obvodu Slezská Ostrava, kteří museli opustit domovy, by se mohli vrátit zpět na přelomu týdne.

17:20 - Lidem, které voda vyhnala z domovů a často je i poničila, hrozí, že zůstanou i bez pravidelných výplat - především důchodů a sociálních dávek, protože v postižených oblastech přestávají fungovat i pošty. Informuje o tom ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV) v letáku, z něhož se občané také dozví, kde získají náhradu mzdy, pokud ji zaměstnavatel kvůli záplavám nemůže vyplatit.

16:30 - Hejtman Zlínského kraje Stanislav Mišák odpoledne vyhlásil stav nebezpečí pro šest oblastí postižených záplavami. Platí až do 24. května pro Kroměříž, Vsetín, Rožnov pod Radhoštěm, Otrokovice, Valašské Meziříčí, Uherské Hradiště a jejich okolí.

15:51 - Zřejmě až do konce týdne bude bez dodávky tepla a teplé vody zhruba 40 tisíc obyvatel Přerova, kde voda z Bečvy zalila místní teplárnu. „Voda již opadá, velké množství jí bylo také odčerpáno. Prakticky okamžitě bychom mohli spustit náhradní zdroj, který byl vybudován v roce 2005 na místě, kam by se neměla dostat ani stoletá voda. Problém je však v tom, že jsou ve městě zatopeny i hlavní parovody, odkud se musí voda nejprve odčerpat,“ řekl Právu mluvčí společnosti Dalkia Milan Wágner.

15:48 - Politické strany reagovaly na záplavy na Moravě nabídkami pomoci. Podle politologů může volební výsledek ovlivnit to, jak politici na povodně zareagují.

15:28 - Voda v zaplavených Troubkách začala klesat. Podle starosty hladina klesla až o 25 centimetrů. Z obce bylo od noci evakuováno 400 až 500 lidí.

14:58 - Hranice začaly do povodní postižených částí města rozmisťovat kontejnery na odpad. „Začal již povodňový úklid. Čerpání vody ze zatopených objektů však zatím komplikuje vysoká hladina spodní vody,“ řekl Právu mluvčí hranické radnice Petr Bakovský.

14:50 - Ministr obrany Martin Barták uvedl, že požadavky na čerpání prostředků kvůli záplavám už mírně překročily vládou uvolněných 50 miliónů korun z všeobecné pokladní správy.

14:38 - I přes poměrně optimistickou prognózu zřídil Jihomoravský kraj krizovou linku na čísle 541 658 821.

14:32 - Vodohospodáři na jihu Moravy očekávají kulminaci toků především ve čtvrtek, přičemž během středy by měly hladiny ještě stoupat. Uvedl to generální ředitel Povodí Moravy Libor Dostál.

14:06 - Situaci ve dvou bohumínských rozvodnách, kterým dopoledne akutně hrozilo zatopení, se hasičům podařilo dostat pod kontrolu. Na fungujících rozvodnách závisí zásobování města elektrickou energií.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Hasiči u Hodonína staví protipovodňové hráze

14:05 - Humanitární organizace zveřejnily konta, na něž mohou občané posílat pomoc do postižených oblastí.

Člověk v tísni
Konto: 72027202/0300
SMS ve tvaru DMS SOSPOVODNE na číslo 87777
Adra
Konto: 40284028/0300, variabilní symbol 397
Český červený kříž
Konto: 222826/5500, variabilní symbol 222
SMS s textem DMS CCK na telefonní číslo 87777
Diecézní charita ostravsko-opavská
Konto: 501 500 3434/5500, variabilní symbol 333
SMS s textem DMS POVODNE2010 na číslo 87777

14:00 - Česká pojišťovna oznámila, že očekává ze záplav na severní Moravě až 30 tisíc pojistných událostí.

13:58 - Stoletou vodu meteorologové letos podle předběžných informací zaznamenali na Olši. Ostatní toky měly dvaceti až padesátiletou vodu.

13:53 - Intenzita srážek by se v Moravskoslezském měla klesat. Dnes by ještě mohlo spadnout 30 až 40 milimetrů. Ve středu už budou srážky výrazně menší. Uvedl to hydrolog ČHMÚ Jan Daňhelka.

13:49 - Několik osob se snažilo v pondělí v Ostravě vloupat do částečně zatopeného objektu. Policie všechny díky oznámení občanů zadržela.  [celá zpráva]

13:43 - Ve státním rozpočtu je na povodně a krizové situace vyčleněno 100 miliónů korun. Vláda má případně také k dispozici 3,65 miliardy v rozpočtové rezervě

13:39 - Řeka Morava v Kroměříži momentálně stagnuje a zůstává v korytě. Ve vysílání ČT to uvedl mluvčí města Pavel Zrna.

13:35 - Informace o evakuovaných pacientech z bohumínské městské nemocnice získají příbuzní na telefonních číslech 777 322 316 a 731 130 710.

13:31 - Hasičský záchranný sbor Moravskoslezského kraje zřídil krizovou linku humanitární pomoci. Telefon: 950 730 730, E-mail: povoden@hzsmsk.cz; Linka je určena pro občany i firmy, kteří  nabízejí humanitární pomoc postiženým lidem v souvislosti s povodněmi v Moravskoslezském kraji.

12:54 - Situace ve většině měst na Přerovsku, které ohrožuje rozvodněná Bečva, je stabilní. Voda klesá v Hranicích, Lipníku i Přerově. Naopak v Kojetíně se dnes stav zhoršil. Voda dále způsobuje problémy zhruba dvacítce obcí na Hranicku, které jsou bez pitné vody. Nejhorší situace je v obci Troubky, kvůli povodním jsou její obyvatelé postupně evakuováni. [celá zpráva]

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Vodohospodáři už za Uherským Hradištěm a Kunovicemi odpouštějí vodu z Moravy do polí.

12:48 - Příčiny záplav na Moravě v roce 1997 a nyní jsou podle klimatologa Jana Pretela podobné.Tehdy napršelo až 450 litrů na metr čtvereční, nyní asi 300.

12:46 - Situace na obou trafostanicích v Bohumíně je momentálně stabilizovaná. K rozvodně v Pudlově navážejí tatrovky jíl a budují z něj hrázku. Odčerpává se voda a díky tomu hladina vody v těchto místech klesla o 20 centimetrů. Trafostanici na Jateční ulici ohrazují hasiči pytli s pískem.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Pracovníci Starého Města u Uherského Hradiště začali s pytlováním. Hladina Moravy stále roste.

12:40 - Zlínský kraj uvolnil na pomoc obětem povodní pět milionů Kč. Částku musí ještě schválit zastupitelstvo, další peníze kraj uvolní po sečtení škod.

12:38 - Aktuální srážkové úhrny na severu Moravy a ve Slezsku jsou mezi jedním a třemi milimetry za hodinu.

12:33 - Hygienici varují, že nastane-li po povodních oteplení, začnou se do 14 dnů líhnout v postižených oblastech hejna komárů a může nastat kalamita. Upozornil na to Oldřich Šebesta z Krajské hygienické stanice v Brně.

12:07 - Vsetín a okolí začínají ohrožovat sesuvy půdy. Jílovcové podloží nasycené vodou podle odborníků ztrácí pevnost a může se dát do pohybu. Mezi nejrizikovější místa patří Lidečko, ve Vsetíně jsou pak aktivní sesuvy například u cesty na Hanžlově, Za Díly, v Janišově, nad Hrbovou, ale také u modlitebny na Jasence.

11:54 - Ministerstvo zdravotnictví na svém webu zveřejnilo pravidla základní hygieny při záplavách.

11:50 - Kvůli vodě na tělese dálnice D1 v Ostravě – přesněji „uvnitř“ kruhových objezdů v Ostravě-Svinově (křížení s Rudnou ulicí) a v Ostravě-Přívoze (navázání na Slovenskou ulici) - byla vytvořena objížďka: řidiči, směřující po D1 rovně, musí „pouze“ vyjet na kruhový objezd a zase sjet na svůj rovný směr. Informoval mluvčí moravskoslezských hasičů Petr Kůdela.

11:44 - V deset hodin dosáhla hladina řeky Olše v Českém Těšíně 487 centimetrů. Voda zde stoupá rychleji než včera ráno, za tři hodiny se zvedla o více než 30 centimetrů. Žermanická přehrada právě zvýšila odpouštění vody z přehrady z 20 kubíků za sekundu na 30 kubíků za sekundu. Proto správa upozorňujeme občany, aby nevstupovali na lávky, mosty a nechodili do blízkosti vodních toků, i těch drobných.

11:39 - V zatopených oblastech v Olomouckém kraji dohlíží na dodržování veřejného pořádku více jak 130 policistů. Do preventivních opatření je zapojená i pořádková jednotka Krajského ředitelství policie Olomouckého kraje. „V současné době policisté neregistrují případy protiprávního jednání, jež by souvisely s povodňovou situací. Policie České republiky dále vyzývá občany, aby nevstupovali na postižená místa a dbali pokynů policistů,“ řekl Právu policejní mluvčí Michal Pižurin.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Trať mezi Ostravou a Bohumínem

11:31 - Na Hranicku bylo zaplaveno prameniště pitné vody Ústí. Postiženo je tím zhruba 7 tisíc lidí z 20 obcí . Jde o Býškovice, Ústí, Skaličku, Kamenec (část Skaličky), Opatovice, Paršovice, Valšovice, Rakov, Horní a Dolní Nětčice, Výtonice, Žákovice, Blazice, Soběchleby, Radotín, Oprostovice, Malhotice, Všechovice a Provodovice. Náhradní zásobování probíhá z cisteren. Právo o tom informoval mluvčí hranické radnice Petr Bakovský.

11:08 - Moravskoslezský hejtman Jaroslav Palas vyhlásí ve 21:30 kvůli povodním pro oblast Bohumína a Karviné stav nebezpečí. Podle Palase bude vyhlášením stavu nebezpečí řízení záchranných prací pružnější.

11:06 - Na zatopený Bohumín se obracejí lidé s nabídkou pomoci. Bohumín pomoc dobrovolníků momentálně nepotřebuje, hodit se však budou po opadnutí vody. Pokud chtějí lidé Bohumínu pomoci, mohou posílat finanční prostředky na účet města: 19-1721638359/0800, VS 9999. To pak za tyto peníze pořídí, co bude potřeba.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Zaplavená ulice v Bohumíně

10:58 - Bohumín už má problém i s druhou trafostanicí v Jateční ulici. Ve městě tedy začíná boj o druhou stanici, kde se už také tlačí voda. Pracovníci ČEZu v místech už odčerpávají vodu a hasiči ji společně se strážníky  budou ohrazovat pytli s pískem. Pro zajištění dodávky elektřiny v Bohumíně je nutné fungování obou rozvoden - jak v Pudlově na Drátovenské ulici, tak té na Jateční ulici.

10:52 - Hasičský záchranný sbor Olomouckého kraje zřídil informační linku pro občany, a to na čísle 950 770 604.

Foto: Michaela Říhová, Právo

V zatopené oblasti Bohumína není ani živáčka. Některé části města jsou zcela odříznuté.

10:50 - Na řece Ostravici ve Frýdku-Místku platí prozatím 2. stupeň povodňové aktivity, k vyhlášení 3. stupně chybí zhruba 20 centimetrů. Průtok vody v řece je stále vysoký a silný, voda stále podemílá břehy v lokalitě sadů Bedřicha Smetany.

10:40 - V Bohumíně-Vrbici se voda z Vrbického jezera blíží k místní Ostravské ulici, fotbalové hřiště už je tady pod vodou. Dojet se dá do Vrbice jen k místnímu domu s pečovatelskou službou, senioři tam jsou zabezpečeni. Vrbice je ale bez elektřiny.

10:35 - Britské jednotky, které nyní působí v ČR v rámci cvičení Flying Rhino, nabídly své vrtulníky k pomoci při povodních, informoval poslance ministr obrany Martin Barták. Návrh zatím nebyl přijat. [celá zpráva]

Foto: Michaela Říhová, Právo

Praga V3S se prodírá zaplavenou silnicí v Bohumíně

10:28 - Ostravská zoologická zahrada se zavírá. Vedle nepřízně počasí hrozí v areálu především pády stromů.

Foto: Denisa Telaříková, Právo

Ostravská zoo uzavírá své brány kvůli dešti a povětrnostním podmínkám.

10:27 - Krajský úřad Olomouckého kraje ráno sestavil tým, který bude mapovat škody způsobené povodní kvůli sestavování požadavků na pomoc od státu. Právo o tom informoval mluvčí hejtmanství Ivo Heger.

10:24 - Mobilní sítě v oblastech postižených záplavami až na krátkodobá lokální přetížení fungují. Komplikace způsobují přerušené dodávky elektřiny.

10:20 - Krizový štáb Bohumína zprovoznil další dvě krizové linky. V případě výpadku elektřiny či internetu převezmou pohotovost mobilní linky 737 596 092 a 732 596 092.

10:14 - Situace na rozvodně elektřiny v Bohumíně-Pudlově u drátovenského podjezdu je vážná. V provozu je pět čerpadel a pomocí nich drží hasiči hladinu vody na hraně. Odčerpaná voda se ale tlačí zpět zespodu. Hasiči v současnosti nedokáží odhadnout, jak dlouho se jim podaří situaci ještě udržet. Rezerva je asi 20 centimetrů. Do poslední chvíle se společnými silami budou hasiči i pracovníci ČEZu snažit udržet rozvodnu v provozu tak, aby nedošlo k poškození zařízení.

10:11 - Hladiny toků na severní Moravě budou dál kolísat, dolní části řek ještě stoupnou. Například Kroměříž se chystá na padesátiletou vodu.

10:06 - V Ostravě byl v souvislosti s povodněmi zaznamenán první případ majetkové trestné činnosti.

10:02Některé obce na Hranicku jsou bez pitné vody. Olomoucký kraj proto ve spolupráci se Správou státních hmotných rezerv připravuje nouzové zásobování vodou. Právo o tom informoval mluvčí olomouckého hejtmanství Ivo Heger.

9:58 - Dálnice D1 je zatím stále průjezdná. Pouze na 366. kilometru je sjezd a nájezd na dálnici ve Vrbici neprůjezdný. Dále také na 361. kilometru dálnice, exit Ostrava centrum, musí řidiči využít nadjezdu na mimoúrovňovém křížení. Stejná situace je na 354. kilometru dálnice, na exitu Ostrava-Vítkovice. V obou případech je vše označeno dopravním značením.

9:55 - Charita Česká republika vyhlásila veřejnou sbírku na pomoc postiženým povodněmi. Číslo účtu: 5015003434/5500, variabilní symbol 333. Přispět lze také prostřednictvím SMS zprávy: DMS POVODNE2010. Právo o tom informovala Ivana Jeništová z tiskového oddělení Arcidiecézní charity v Olomouci.

9:52 - Ve Starém Městě u Uherského Hradiště je Morava na třetím stupni již od pondělního odpoledne a stále stoupá. Aktuálně má hladina 638 centimetrů.

9:41 - Povodně si vyžádaly ztráty na životech i v okolních zemích. Polsko hlásí již čtyři oběti, Slovensko jednu.

9:30 - Na Přerovsku je povodňová situace nejvážnější v Troubkách. [celá zpráva] Stav ohrožení platí v Přerově a Teplicích. V Lipníku a Hranicích naopak Bečva klesá.

9:21 - Karviná je pro řidiče dostupnější, stále ale platí uzavírka směrem na Český Těšín. Stovka pacientů lázní, která byla v pondělí evakuována se do nich vrací.

9:20 - Bez elektřiny je nyní na Moravě asi tři a půl tisíce zákazníků Skupiny ČEZ. Nejhorší situace je na Přerovsku a v oblasti Valašského Meziříčí a Bohumína. Dodávka je také omezena do některých míst na Opavsku, Karvinsku, Frýdecko- Místecku, Ostravsku, Bruntálsku a Šumperku. „V tuto chvíli je omezen provoz 24 linek vysokého napětí, většina z nich nedodává energii z důvodu záplav,“ řekla Právu mluvčí Skupiny ČEZ pro střední a severní Moravu Alice Lutišanová.

9:14 - Podle informací Českých drah nejezdí vlaky v úsecích Karviná hlavní nádraží - Louky nad Olší, Ostrava-Svinov - Polanka nad Odrou, Mosty u Jablunkova - Mosty u Jablunkova zastávka a Bohumín - Chalupki.

9:11 - Za poslední hodinu spadlo v Moravskoslezském kraji do 5 mm srážek, za 24 hodin to však na svazích Beskyd  bylo až 100 mm.

9:03 - V Bohumíně se zatím daří udržovat v chodu místní trafostanici, která je klíčová pro zásobování města elektřinou. [celá zpráva]

8:38 - Kvůli zaplavení teplárny je v Přerově bez tepla a teplé vody cca 14 000 domácností.

8:36 - Situace se začíná zlepšovat v Hranicích, kde pozvolna klesá hladina řeky Bečvy. Díky tomu je město pro motoristy s opatrností průjezdné. „Oba mosty, jak Hranický na Zbrašov, tak Teplický na Bystřici pod Hostýnem jsou průjezdné a se zvýšenou opatrností je sjízdná i silnice na Valašské Meziříčí. Město začíná monitorovat a odstraňovat škody,“ řekl Právu mluvčí hranické radnice Petr Bakovský.

8:28 - Problémy mají i energetici. Podle regionálního mluvčí ČEZ Jaroslava Jurči jsou na Přerovsku vypnuté trafostanice v Hranicích, Přerově, Lipníku nad Bečvou, Kojetíně či Hustopečích nad Bečvou.

8:25 - Aktuálně jsou na Přerovsku uzavřeny v souvislosti s povodněmi silnice II/437 Lipník n/B. - Týn nad Bečvou, III/43419 Osek nad Bečvou - Oldřichov, II/434 Tovačov - Troubky, III/43515 Rokytnice - Císařov, II/436 v Přerově, podjezd pod tratí Českých drah (u Kazeta), komunikace na Žáčkově ulici v Hranicích a silnice II/439 v Ústí u Teplic nad Bečvou. Právo o tom informovala přerovská policejní mluvčí Miluše Zajícová.

8:17 - Podle Povodí Odry zatím není jasné, kam až mohou hladiny vystoupat. Pršet má do středy a podle předpovědi počasí má v regionu během dne spadnout až 70 milimetrů srážek.

8:12 - Úroveň hladiny řeky Moravy stále stoupá, ve Strážnici na Hodonínsku a v Lanžhotě na Břeclavsku platí třetí stupeň povodňové aktivity. Řeka se však stále drží v korytě. Průtok by měl kulminovat ve středu.

8:11 - Třetí povodňový stupeň platil ráno před osmou hodinou podle informací povodí na celkem 20 místech Moravy a Slezska.

8:01 - Troubky na Přerovsku jsou podle ČRo Radiožurnálu zcela pod vodou. Svědci na místě viděli podezřelé osoby, obyvatelé se obávají, že se v opuštěných domech bude rabovat.

7:56 -  Teplárnu v Přerově zaplavila voda z rozvodněné Bečvy, je mimo provoz. Kvůli povodním jsou na Přerovsku zřejmě stovky domácností bez elektřiny.

7:45 - Železniční doprava je přerušena mezi Bohumínem a Chalupkami v Polsku a mezi Ostravou-Svinovem a Polankou nad Odrou na hlavním tahu na Prahu. Nefunguje ani železnice ve směru na Slovensko, výluka na strati Čadca - Mosty u Jablunkova však nesouvisí s povodněmi.

Vlaky směřující do Prahy jsou odkláněny pře stanici Ostrava-Vítkovice, nabírají ale zpoždění. Zpožděny jsou také vlaky mezi Českým Těšínem a Karvinou.

7:13 - Stupeň číslo tři povodňové aktivity, tedy ohrožení, je v současnosti na Moravě v Lanžhotu, ve Strážnici, ve Spytihněvu, Kroměříži, na Bečvě v Dluhonicích, v Teplicích nad Bečvou, na Bystřici pod přehradou Bystřička, nad přehradou Bystřička, na Ostravici na přehradě Šance, na Morávce ve Vyšní Lhotě, na Olši v Českém Těšíně-Balinách, na Stonávce v Hradišti, na Odře ve Svinově, v Bohumíně, ve Veřňovicích, v Dětmarovicích, na Petrůvce Zebrzydowicích a na Porubce ve Vřesině.

7:00 - Obyvatelé Troubek zřídili pohotovostní hlídky, musejí opouštět své domovy a obavají se rabování.

6:53 - Voda v Bohumíně ohrožuje klíčovou trafostanici. Hrozí, že celé město bude odpojeno od elektřiny.

6:45 - V Moravskoslezském kraji stále drobně prší, podle odhadů do 5 milimetrů.

Lubina v Petřvaldu dosáhla během noci druhého povodňového stupně. Ranní srážky hladinu však opět zvedly. Přehrady v kraji jsou zcela plné, voda přetéká přes okraj.

Silnice z Ostravy do Karviné byla půl hodiny po půlnoci zprovozněna kyvadlově. "Kdo jezdit nezbytně nemusí, ať nejezdí. Situace se může opět změnit," řekla ČTK mluvčí radnice Šárka Swiderová.

Dálnice D1 je na dvou místech zatopena, ale uzavřena není. Řidiči jsou naváděni na mimoúrovňové křižovatky a poté se na dálnici vracejí.

Krizové linky

Zlínský kraj

577 043 171

Rožnov pod Radhoštěm

571 661 230

Zlín 

577 630 280

577 630 260

Vsetín

571 410 592

571 410 593

571 491 107

Bohumín

596 092 127

596 092 235

737 596 092

732 596 092

Informace o evakuovaných pacientech z bohumínské městské nemocnice získají příbuzní na telefonních číslech 777 322 316 a 731 130 710.

Karviná

596 387 322

596 387 437

596 387 427

724 542 461

724 542 462

Hranice na Přerovsku

581 828 180 

Ostrava

974 723 280

Kroměříž

577 043 171

Dopravní situace v Moravskoslezském kraji

596 110 927

Hasičský záchranný sbor Moravskoslezského kraje zřídil krizovou linku humanitární pomoci

950 730 730

Jihomoravský kraj

541 656 821 

Troubky na Přerovsku jsou zatopeny ze 70 procent. Lidé jsou postupně evakuováni. Na pomoc hasičům míří armáda. Podle starosty není výška vodní hladiny taková jako v roce 1997, je však velmi podobná. Obec je z větší části zaplavená. Jsou tady jenom malá místa, která nejsou pod vodou," uvedl starosta.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám