Hlavní obsah

Konec května bude letní, zmrzlé muže nahradí bouřky, lijáky a krupobití

Novinky, jim, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Uprostřed května očekávají meteorologové prudké ochlazení a časté lijáky, silný vítr i krupobití. Díky zvýšené oblačnosti však nebudou moci ovlivnit počasí v Česku zmrzlí muži Pankrác, Servác, Bonifác, kteří často mezi 12. až 14. květnem přinášejí poslední mrazíky. Přesto se počítá s teplotním propadem. Ten se zastaví až koncem května, kdy by podle dlouhodobé předpovědi ČHMÚ měly panovat letní teploty.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Počasí bude u nás tento týden ovlivňovat brázda nízkého tlaku vzduchu. Kvůli tomu budou jasnější rána, během dne bude oblačnosti přibývat a odpoledne se budou vyskytovat přeháňky i bouřky. Říkáme tomu denní chod oblačnosti,“ podotkla Dagmar Honsová z Meteopressu.

Od pondělí lze podle ní očekávat přeháňky a déšť, na většině území bude oblačno až zataženo. Nejvyšší denní teploty se budou pohybovat mezi 15 a 19 stupni Celsia.

V úterý se po ránu vyjasní, stále však bude pod mrakem, místy se mohou vyskytovat mlhy. Oblačnosti bude během dne přibývat, večer se pak mohou strhnout bouřky s krupobitím a přívalové deště, ve vyšších polohách bude dout silný vítr. Denní teploty se vyšplhají k 18 až 22 stupňům, nejtepleji by mělo být na jihu Moravy, kde se rtuti teploměrů mohou zastavit až na 24 stupních Celsia.

Středa by měla být o něco mírnější, nicméně budou české území zalévat další srážky. Oblačnost bude po celý den vysoká, očekávají se přeháňky, intenzivní bouřky pouze ojediněle. Denní maxima by neměla překonat hranici 18 stupňů Celsia.

V pátek se více ochladí

Podobné počasí by mělo vytrvat až do konce týdne. V pátek by mělo ovšem nastoupit výrazné ochlazení, po ránu mohou teploty padat až k pěti stupňům, přes den vystoupají k intervalu 12 až 16 stupňů Celsia.

Následující víkend bude ve znamení velké oblačnosti, očekávat lze i další intenzivní deště či bouřky, teploty budou kolísat od 10 ke 14 stupňům.

„Zmrzlí muži tentokrát kvůli velké oblačnosti nepřijdou, ale po celý další týden se bude postupně ochlazovat, ranní teploty mohou později klesat až ke třem stupňům Celsia. Poslední zmrzlé muže jsme zažili v roce 2001 a 2002,“ podotkla meteoroložka.

Závěr května bude letní

Deštivé a chladné počasí vydrží podle dlouhodobé předpovědi ČHMÚ až do poslední květnové dekády, "kdy bude postupně srážek i oblačnosti ubývat a odpolední teploty budou překračovat i letních 25 stupňů Celsia".

"V první červnové dekádě bude převládat proměnlivé počasí, občas s přeháňkami a bouřkami a odpoledními teplotami většinou nad 20 stupňů," konstatoval ČHMÚ na svém webu.

Celkově by mělo být následujících 31 dnů teplotně i srážkově v mezích normálu.

Reklama

Výběr článků

Načítám